Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Szexuális zaklatással vádolják James Dashnert, az Útvesztő íróját!

Tovább gyűrűzik a szexuális zaklatási botrány Amerikában. És ez James Dashnert, az Útvesztő sorozat sikerszerzőjét sem kerülhette el.

James Dashner (balra) és az Útvesztő-filmek sztárja, Dylan O’Brien

Szerdán a Dashnert képviselő irodalmi ügynökség jelentette be, hogy már nem dolgoznak együtt az íróval, a héten szerződést bontottak vele.

Az ügynökség az esetről a School Library Journaltól értesült, és a kommentek között is látszik, hogy többen jelentették Dashner szexuális zaklatásait.

Az egyik áldozat arról mesélt, hogy Dashner felajánlotta neki, hogy mentorálja őt írás terén, és ígéretet tett neki, hogy segít befutnia iróként. Ezt követte a több hónapos manipuláció, aminek a célja az volt, hogy lefeküdjön vele a „mentoráltja”. Az áldozat továbbá elárulta, hogy próbált ezek után másokat is figyelmeztetni, de látva Dashner sikerét félt a nyilvánosságtól, és attól, hogy sérülhet a családja, vagy a karrierje. A hölgy (vagy éppen férfi) a nevét nem árulta el.

A kommentek között viszont megjelentek olyan felhangok is, hogy az áldozatok miért nem vállalták (még?) fel a neveiket, hiszen a megszólalásaikkal karriereket tehetnek tönkre. Számonkérték továbbra a bizonyítékokat, üzeneteket, és így tovább.

Konkrét nyomozás még nem történt (legalábbis erről nincs hír), és Dashner álláspontját sem ismerjük, egyik közösségi média felületén sem reagált a vádakra.

UPDATE – 2018. február 16: Az író közleményt adott ki, amiben elismerte a vádakat. Részletek Deszy oldalán.