Home Rácz-Stefán Tibor Írók kérdőíve – 20 szuper kérdés írásról, inspirációról és kedvencekről

Írók kérdőíve – 20 szuper kérdés írásról, inspirációról és kedvencekről

Pont pár hete volt szavazás arról az oldalon, hogy szeretnétek-e, ha időnként írós bejegyzéseket is írnék ide. Nos, a szavazás eredménye egyöntetűen az “igen” lett 🙂

A napokban elterjedt írós körökben egy nagyon szuper kérdőív, amiben 20 remek kérdés található írásról, leginkább az alapokat érintve. Nem is lehetne jobb alkalom, hogy elkezdjek ténylegesen is írós tartalmakat közzé tenni a blogon. Úgyhogy, íme, a kérdések és a válaszok!

1. Milyen műfajban szoktál írni (novella, vers, regény, blog stb.)?

A regény az én terepem, tök jó hosszabban kifejteni a karaktereim sorsát. Novellákat is szoktam időnként írni, de nehéz elengednem a szereplők kezét, sokat agyalok rajta, hogy mi történt velük, miután elváltunk.

Verseket nem írok, abban béna vagyok. Blogbejegyzések pedig, hát… erről szól kábé az életem 🙂

2. Milyen zsánerekben és témákban szoktál írni?

Csak realista történeteket írok, amik itt és most, napjaink Magyarországán játszódnak. Igaz, nemrég megpróbáltam egy novellában disztópiát írni, de nem vagyok a végeredményre a legbüszkébb. Azt hiszem, jó nekem ez a zsáner.

3. Mióta írsz?

Már tini koromban is gyakran ültem számítógép elé, hogy történteket írjak, de nagyon aktívan hét éve alkotok.

4. Van már kiadott/megjelent műved?

Van bizony! 2014 decemberében jelent meg az első könyvem, a Fogadj el!, amit tavaly újra is kellett nyomni. 2015-ben pedig Túl szép címmel írtam egy LMBT New Adult könyvet.

Idén ősszel jelenik meg a harmadik regényem, a Mikrofonpróba. Ez most Vörös Pöttyös Young Adult történet lesz.

5. Melyik volt a legelső írásod?

Általános másodikban imádtam az Arielle, a kis hableány mesét. Ráadásul nagyon motoszkált a fejemben egy történet, amit papírra kellett vetnem. Így elővettem egy kis A/5-ös füzetet, és megírtam a történetem egy bizonyos kis hableányról…

6. Miért írsz?

Mert szükségem van rá. Egyszerűen felőröl, ha nem adhatok ki magamból egy történetet.

7. Hogyan találsz időt az írásra?

Amíg egy történet az “agyalós” szakaszban jár, igyekszem előre dolgozni amit lehet. Például a blogon előre posztokat megírni, vagy éppen itthon gyorsan letudni a kötelező házimunkát. Így amikor belevetem magam az írásba kevesebb a napi feladat, és be tudom úgy osztani a teendőket, hogy legkésőbb este hatra végezzek, és egy kis pihenéssel vegyítve éjfélig tudjak írni.

8. Mikor és hol szeretsz a legjobban írni?

Leginkább este szeretek, méghozzá a szobámban. Nyáron ilyenkor már hűvösebb van, télen jólesik beburkolózni egy takaróba és úgy a gép elé ülni.

9. Mit szoktál enni vagy inni írás közben?

Semmit. Annyira elmerülök a történetben, hogy egyszerűen eszembe nem jutna a kajáért, vagy az innivalóért nyúlni. Ha nagyon szomjas vagyok, azért azt megérzem, ilyenkor kiszaladok a konyhába, iszok vizet, és folytatódhat az alkotás.

10. Van íráshoz használt dallistád?

Nincs külön playlistem, de lehet jó lenne legközelebb csinálni. Viszont nagyon sok zenét hallgatok, írás közben különösen inspirálóan hat. Csak az a lényeg, hogy a dal ne magyar nyelvű legyen, mert az bizony bezavar.

11. Mit gondol(nak) a családod/barátaid/szeretteid arról, hogy írsz?

A családom nagyon büszke rám, és ez tök jó érzés. Érdeklődnek is serényen, hogy min dolgozom, merre haladok, mikor jön ki új írásom. Anyu meg nálam is jobban izgul, ha kiadói döntésre várok egy-egy mű megjelenésével kapcsolatosan.

A barátaim nagy része a könyves világhoz tartozik, így számukra az, hogy írok teljesen természetes, így sokszor el is felejtem a dolgot, mint ahogy ők is.

Egyedül a legjobb barátom, Petra az, aki nem olyan könyvfaló, neki az írás egyáltalán nem misztikus, vagy különleges dolog, így én sem szállok el. (Persze ez kívülről másként is látszódhat)

12. Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?

Amikor az utolsó fejezeteket írom, és összeérnek a szálak. Mindig büszke vagyok rá, ha lezárok egy történetet, még úgy is, hogy tudom, a munka ott még bőven nem ért véget.

Plusz azt is imádom végigélni, ahogy a fejemből kimásznak a papírra a karakterek és önálló életet élnek.

13. Az alkotás melyik része jelenti számodra a legnagyobb kihívást?

A szerkesztés. Amikor sokadszor olvasom el a szöveget helyesírási, stilisztikai hibák után kutatva, vagy éppen leírásokkal bővítem.

14. Milyen eszközökkel és mire szoktál írni?

Mindig számítógépen, a billentyűzetre. Nem szoktam jegyzeteket készíteni, sem telefonra, sem papírlapokra.

15. Hogyan lépsz túl az írói válságon?

Ugyanúgy, ahogy az olvasási válságon. Elfogadom, hogy most nem megy, és mást csinálok. Olvasok, blogposztokat írok, tévésorozatot nézek, sétálok, és így tovább. Egy idő után pedig úgyis visszatér a “nekem most írnom kell” inger. Időnként amúgy sem árt megpihenni egy kicsit 🙂

16. Hogyan motiválod magad az írásra?

Összekötöm a kellemest a hasznossal. Például aznap nem főzök, hanem kaját rendelek a kifőzdéből, és úgy több időm is akad írni, el sem fáradok a főzésbe, így meglesz a jutalmam. A többit meg a pénztárcámmal egyeztetem 🙂

17. Kik azok a szerzők, akik a legjobban inspirálnak téged íróként?

Tinikoromban Jay Asher, Meg Cabot és J.K. Rowling volt. Most nem tudnék külön kiemelni egy írót sem, hanem inkább igyekszem mindenkitől tanulni, minden olvasmányélményemből inspirálódni.

18. Melyik könyvek inspirálnak téged legjobban íróként?

Inkább leírom mi volt a legemlékezetesebb. Miután kiolvastam vagy tíz éve a Tizenhárom okom voltot, megfogadtam, hogy egyszer én is fogok írni egy könyvet, ami remélhetőleg másra is olyan hatással lesz, mint rám Asher műve.

19. Mi a legjobb írói tanács, amit valaha kaptál?

Zakály Viki mondta mindig a Fogadj el! szerkesztése közben, hogy “ne írd le, hanem mutasd meg“. Tehát ne azt írjam, hogy mondjuk “Laura egy szép lány“, inkább érzékeltessem leírásokkal. Még mindig nem tanultam meg teljesen, de iszonyúan igyekszem. Javítások során pedig során pedig sokszor eszembe jut, hogy “hé, itt tudom ezt alkalmazni“. És akkor megcsinálom 🙂

20. Milyen céljaid vannak idén az írással kapcsolatban?

Még nem kezdtem el, de mindenképpen meg akarom írni a Mikrofonpróba második kötetét. 5 főszereplős, 5 nézőpontos történet, éppen ezért nagy meló lesz, az első kötettel is rengeteget dolgoztam, így itt is meg akarom adni az időt. Emellett van még pár ötletem, és már befejezett, de javításra, átírásra váró kéziratom. Meglátom, hogy mire és hogy lesz időm. A munkám, a blog, és a Mikrofonpróba őszi megjelenése miatt várhatóan januárig nem nagyon lesz szusszanni való időm.