Home Hírek Össztűz alatt a 13 okom volt – Egy rajongó Hannah-módra lett öngyilkos

Össztűz alatt a 13 okom volt – Egy rajongó Hannah-módra lett öngyilkos

Már a könyv is kapott hideget-meleget, sok helyen még az iskolai könyvtárak is betiltották, viszont amióta bemutatták a sorozatot, még inkább záporoznak a kritikák is. Legtöbben az ellen emelnek szót, hogy “idealizálja az öngyilkosságot”, és egyfajta bosszúval, elégtétellel ruházzák fel. Legalábbis szerintük ezt teszi.

Ezzel együtt persze rengetegen látták meg az értéket a műben és a sorozatban egyaránt is, és ahogy a Netflix és az író is kiemelte, inkább a megelőzésen van a hangsúly, az üzenet átadásán. De sajnos így is vannak olyanok, akik rossz üzenetet dekódoltak.

Egy perui srác, Franco Alonso Lazo Medrano nemrég öngyilkosságot kísérelt meg, a tettét a 13 okom volt inspirálta. Öngyilkossága után két embernek küldte el az instrukciókat, a számítógépén pedig felvette a hangüzenetet, amik azon személyeknek szóltak, akik megkeserítették az életét.

Ezután a srác leugrott egy épület tetejéről, miközben azt üvöltötte, hogy képtelen több szívfájdalmat elviselni. A rendőrségi jelentés szerint kórházba szállították, arról nem találtam hírt, hogy túlélte-e. Bízzunk benne, hogy igen.

Franco szomorú tette után egy dolgot fontos kiemelni: a 13 okom voltról érdemes beszélgetni, a kanadai iskolák példája, miszerint egyszerűen betiltják a sorozatot a sulikban nem járható út. Az öngyilkosságról, iskolai bullyingról, depresszióról egyszerűen beszélni kell, segítséget kell adni az embereknek, nehogy még több tragédia történjen.

Véleményem szerint kár lenne magát a sorozatot, vagy éppen a könyvet hibáztatni szegény Medrano esete miatt. Inkább azon kéne a hangsúlynak lennie szerintem, hogy ne legyen se több Hannah, se több Medrenao, hanem mindenki kapjon segítséget.

Ha te is úgy érzed, segítségre szorulsz, keresd fel a helyi családsegítő szolgálat kijelölt ingyenes pszichológusát, az osztályfőnöködet, egy családtagot/barátot, akiben megbízol vagy keresd az ingyenes 06 (80) 505-505 számon a lelkisegélyszolgálatot.