Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Böszörményi Gyula – Beretva és tőr

Egy biztos: ahogy Böszörményi Gyula ír, azt valami gyönyörűség olvasni, ritkán látni ennyire szép és választékos stílussal megírt könyveket. Már csak ezért is kihagyhatatlan az Ambrózy báró esetei sorozat.

beretva-es-tor

Csodás meglepetés volt a kiadótól és persze az írótól ez a kisregény, jó érzés volt újra visszatérni Ambrózy báró világába, együtt nyomozni vele és élvezni Mili kisasszony beszólásait és az imádnivaló cserfes természetét.

A kötet arra az időszakra koncentrált, amikor a perzsa sah Magyarországon járt, ezzel foglalkozott a Rudnay-gyilkosságok kötet is, de most alaposabban megismerhettük a perzsa uralkodót, és kaptunk egy bűntényt is, amit Mili és Ambrózy báró együtt göngyölített fel, ráadásul nem is akárhogyan!

„– Akkor hát halljam a tényeket, mert csak abból vagyok képes elméleteket építeni, hogy végül felmászva rajtuk az igazság csillagáért nyúljak.”Böszörményi Gyula - Beretva és tőr

Szokás szerint csavaros volt a krimi szál, olvasóként csak kapkodtam a fejem, próbáltam átlátni az összefüggéseket, aztán a végén feladtam, a nyomozást Miliékre hagytam, nekik úgyis klasszisokkal jobban megy, úgyhogy csak élveztem a történetet.

Amikor a végén Richárd a nagyjelenetében előadta miként jött rá a titkokra, jót nevettem, bólogattam és egyszerűen lenyűgözött Böszörményi mester csavaros észjárása. Nagy színész veszett el Richárdban, ezt bizton állíthatjuk.

„– Kezdek belezavarodni a báró úr okfejtésébe, hiszen ön úgy ugrál összevissza a tenyérmorzsák között, mint valami döntésképtelen, bolond veréb. – Ezért a megjegyzéséért máskor rögvest párbajra hívnám a tiszt urat – mondta Richárd hűvösen –, ám most nincs időm huszárrostélyost aprítani önből.”Böszörményi Gyula - Beretva és tőr

Volt pár apró momentum, amiket különösen szerettem a kötetben, mint amikor Richárd úgy mutatja be Milit a társaság előtt, mint a segítőjét: jól esett látni, hogy a báró mennyire pozitív irányba fejlődik. Az ilyenek tették még szerethetőbbé a történetet.

Amire még rájöttem, hogy bármennyire is szeretem Miliéket, a történetben az én kedvencem Hangay Emma kisasszony, aki hihetetlen kalandokat élt át, és teljesen egyedül kell boldogulnia az élet útvesztőjében, ezt pedig nagyon ügyesen teszi. Hiányzott a kötetből Emma, úgyhogy még izgatottabban várom a trilógiát lezáró harmadik részt, és egyben remélem, lesznek még ilyen kisregények, az egyik pedig szólhatna csak Emmáról.

„Ambrózy báró hosszan, elgondolkodva nézett rám, miközben tekintetében valami szokatlan, lágy és kedves fény jelent meg. – Üdítő, hogy időnként ilyen mérhetetlenül nagy butaságokat képes mondani, Mili – sóhajtotta, majd hirtelen elkomorult. – Ám nagyon kérem, ezt ne akkor tegye, amikor épp egy diplomáciai botránnyal kecsegtető ügyben járunk el.”Böszörményi Gyula - Beretva és tőr

Értékelés: 10/10

Szórakoztató 80 oldalnyi gyönyörűség volt a Beretva és tőr, ami bemutatott egy szuper rejtélyt, ismét elrepített az 1900-as évek elejére és persze újfent elvarázsolódtam a gyönyörű nyelvezettől. Köszönöm az élményt!

Hogy tetszik a borító? Egyszerű, és pont ettől nagyszerű. A törött üveg hatást pedig továbbra is imádom.

Kinek ajánlom elolvasásra? Az Ambrózy fanokon túl akár azoknak is, akik még nem olvasták a Leányrablás Budapestent sem. Szerintem előtudás nélkül is érthető, és tökéletesen átadja a nagyregények stílusát is.

Kíváncsi lettél? Rendeld meg a könyvet -18% kedvezménnyel!

BÖSZÖRMÉNYI GYULA – BERETVA ÉS TŐR – BLOGTURNÉ

 • beretva

   Újabb bűnügy Ambrózy báróval, ráadásul egy újabb történet, amit megtörtént események ihlettek! Természetesen mi sem hagyhatjuk ki, felderítjük az eseményeket. A Blogturné Klub öt bloggere június 10-én kerekedik a legújabb eset nyomába, és ti is játszhattok velünk.

 •  Ismét lehetőségetek van rá, hogy a Blogturné Klubbal könyvet nyerjetek!
  Két példányt sorsolunk ki a helyes megfejtők között.
  És hogy mit kell megfejteni?
  Minden állomáson egy híres nyomozópárosról találtok képeket. Nektek csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a páros mindkét tagjának nevét a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba. (Ne aggódjatok, nem leszünk túl szigorúak, ami a vezetéknév vagy csak keresztnév dolgot illeti, a lényeg, hogy egyértelmű legyen, melyik páros.)

  Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  st

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js