Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Lovranits Júlia – A tündérkapu titka

Már nagyon régóta akartam Lovranits Júliától olvasni, ugyanis nagyon sok jót hallottam a mesekönyveiről. A tündérkapu titkával kezdtem, ami egy bájos, szerethető mese, amiben minden ott lakozik, amire egy gyerek – és akár egy felnőtt – vágyhat.

A hősnő a kis Boróka, aki most kezdte el az iskolát. Egy nap találkozik egy nagyon szomorú hölggyel, aki egyszerre tűnik fiatalnak és idősnek. Kiderül, hogy ő maga a tündérkirálynő, és Boróka az egyetlen, aki segíthet megtalálni a rég elveszett lányát, hiszen a kislánynak különleges képessége, hogy látja a tündéreket.

Az elveszett tündérek sose felejtik el egészen a hazájukat, sőt, igyekeznek minél több mindent megtartani az emlékezetükben. Sokan közülük írók, költők, vagy mesemondók lesznek az emberek között.

Boróka pedig elindul a nagy kalandon, ami során találkozik egy aranyos sárkánnyal, jobban megismeri az egyik osztálytársát, sőt, idővel azt is megtudja, hogy ki is a tündérhercegnő, és miként segíthet neki hazajutni. A történet felépítése kellően kalandos volt, nem ült le a cselekmény, végig fenntartotta az érdeklődésemet, sőt, itt-ott meglepetést is okozott. Boróka pedig egy nagyon aranyos kislány, aki hamar az olvasók kedvence lehet.

…könnyű elfordulni és sorsára hagyni azt, aki hibázik. (…) Megfeledkezni róla, szépnek maradni, fiatalnak és gondtalannak, amíg valaki valahol boldogtalanul bolyong a világban, magányosan. A legtöbben ezt teszik. Mindra nem ilyen. Ő inkább birkózik az átokkal, beleőszül, belerokkan, odahagyja a palotáját, de nem adja fel. Persze a többiek bolondnak tartják. Gyöngék.

Nekem legjobban a sárkány tetszett, és Gömböc, a kis tündér. Előbbinél imádtam, hogy végre kaptunk egy jóságos sárkányt, a kis tündérnek pedig nagyon aranyos beszólásai, gondolatai voltak. A tündérvilág megalkotása is nagyon szép lett, ahogy tetszett az is, hogy az írónő milyen jó tanulságokat ad át a történettel – az utolsó sorokat kifejezetten imádtam, mesteri lett!

Aki nem felejt el diót adni a madaraknak és a tündéreknek, az rossz ember nem lehet!

Mostanában több modern mesekönyvet olvastam, legutóbb például a zseniális Cirrust, így külön tetszett, hogy most visszatértünk a klasszikusabb vonalhoz. Itt-ott már-már gyerekkorom meséire emlékeztetett a kötet. Talán a tündéres tematika tette, talán az, hogy mennyi jóságos, szerethető karakter volt a kötetben. De lehet az segített, hogy olyan sok szép gondolatot kaptunk.

Boróka a maga részéről egyáltalán nem gondolta úgy, hogy egy sárkány jelentéktelen apróság volna, amiről csak úgy meg lehet feledkezni.

Egyetlen aprócska bánatom van, de lehet, hogy ezt csak felnőttként érzem így. Kaptunk egy negatív karaktert a kötetben, aki végül zseniális büntetést kapott. Viszont sajnos a motivációit kevésbé értettem, el lett intézve annyival, hogy ő gonosz és kész. Persze nyilván lehet, hogy felnőttként nekem szükségem van árnyalásra és miértekre, egy gyerek biztos jobban el tudja fogadni így is.

– Most biztos érdekel, miért éppen te, ugye? – kérdezte Gombóc, és Boróka hevesen bólogatott. – Mert zöld a szemed! Olyan igazi zöld, hozzá pedig fekete hajad van. Az ilyen zöld tündérlátó szem!

Összességében annyit mondhatnék, hogy A tündérkapu titka egy szerethető, élvezetes mesekönyv, amiben kedves karakterekről, egy érdekes tündérvilágról olvashatunk. Akinek pedig a borító elnyeri a tetszését, az illusztrációkért is rajongani fog.

A TÜNDÉRKAPU TITKA – BLOGTURNÉ

  • Lovranits Júlia Villő szépséges és érzékeny mesekönyvében titkos világba kalauzol bennünket, ahol még léteznek tündérek, sárkányok, átkok és varázslat. A Blogturné Klub öt bloggere felkerekedett, hogy a főhősökkel, Borókával és Mirkóval együtt a rejtélyek nyomába eredjenek, és megtalálják a rég elveszett és elfelejtett tündért. Tarts velünk a turné hét állomásán át, hogy tiéd legyen a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példány!

  • A történet témájához alkalmazkodva egy olyan játékkal készültünk nektek, ahol a tündéreké a főszerep. Minden egyes állomáson találtok egy borítórészletet egy olyan könyvből, amelyben központi szerepük van ezeknek a varázslatos lényeknek. A ti feladatotok, hogy kitaláljátok a könyv SZERZŐJÉT, és beírjátok nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
    (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 09.30. Könyv és más
    10.02. Sorok Között
    10.04. Hagyjatok! Olvasok! (EXTRA)
    10.06. Spirit Bliss Sárga könyves út
    10.08. Könyvvilág
    10.10. Spirit Bliss Sárga könyves út (EXTRA)
    10.12. Hagyjatok! Olvasok!


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading