Home Szösszenetek Nyílt levél a Harry Potterhez: Bocsáss meg, de már nagyon unlak!

Nyílt levél a Harry Potterhez: Bocsáss meg, de már nagyon unlak!

Kedves Harry Potter, J. K. Rowling, és a Marketinggépezet egérkéi!

Van egy nagyon sötét titkom. Nem vagyok rá büszke, de hát, így alakult.

Már rohadtul unom a Harry Potter-témát. De tényleg, elegem van. Besokalltam.

Egy hír a színdarabról, egy hír a szövegkönyv zajos sikeréről, egy hír arról mennyien utálják, avagy mennyien szeretik. Rowling emellett bejelenti, újabb könyveket ír, aztán mielőtt fellélegezhetnénk, máris záporoznak a Legendás állatok és megfigyeléseik posztok.

harry-potter

Egyszerűen túl lett töltve ez a nyár Harry Potterrel, én pedig mostanra már nagyon durván belefáradtam.

Unom, hogy nem tudok anélkül felnézni a Facebookra, az Instagramra, vagy akár egy könyves oldalra, hogy ne a Harry Potter – vagy az újabb pénznyelő utórezgései – legyen a téma. Túl sok, mint amikor az ember a kedvenc csokijából minden nap befal húsz darabot. Hogy a fenébe nem utálja meg?

Fáj egyébként, hogy így érzek.

Gyerekként imádtam meg Harry Potter világát, a könyvek nem csak elvarázsoltak, de vissza is kalauzoltak az olvasás világába. A filmekhez is csupa kellemes emlék köt, és igen, mindennek dacára rajongónak vallom magam. Éppen ezért fáj, hogy ennyire unom a banánt.

Az elején még próbáltam követni a dolgot, itt-ott beszámoltam én is a HP-univerzum híreiről, de most teljesen besokalltam.

Teljesen átformálódott a szememben az egész HP-univerzum, és bevallom, J. K. Rowling személye is.

Az a típus vagyok, akinek nem az az első gondolata, ha valamihez folytatás készül, hogy “csak a pénz kell nekik“. Egy csoportban Richelle Mead Vámpírakadémia újrakiadását is bevédtem, mert éreztem az egész mögött az írói szándékot, a lelkesedést. De mostanra minden jóindulatom elszállt J. K. Rowling bandájával szemben.

Új HP-könyv, ami egy az egyben fanfic, és a fene se tudja, hogy illeszkedik-e a sorozathoz? Aztán megint új HP könyvek (de egyik se regény), kapásból hét, színező, kalauz, forgatási napló, anyám kínja, és akkor még három e-könyv, érdekes kis történetekkel.

Mi a gond Rowling? Az angol királynőnek hirtelen több pénze lett nálad? Elbuktad a vagyonod a kaszinóban? Meguntad a krimi-írást? Ezért írsz forgatókönyvet a Legendás akármihez? Ezért adod a neved egy fanfic-folytatáshoz? Ezért engeded, hogy az egész Harry Potter univerzumból más se legyen, mint egy jól működő pénzgyár?

Bocsáss meg, de nem hiszem el, hogy téged pusztán a vágy vezérel, hogy alkoss valamit, és kiírd magadból a történeteket. Ha így lenne, nem egy szövegkönyvet adtál volna ki, amit több másik ember írt meg, te meg a neved adtad hozzá. Véleményem szerint ha alkotni akarnál, ha írni akarnál, megtennéd: regényként jelent volna meg a Harry Potter 8. és Göthe kalandjai is kaphattak volna egy rendes könyvet, ahelyett, hogy a forgatókönyvvel vacakolsz. És a sort még folytathatnám.

Új kihívásokra vágysz, kedves Rowling? Ezért másztál a színdarabhoz, a forgatókönyvhöz, ezért zúdítod ránk kisregények, színezők és miegymások sorát? Annyira szeretném elhinni, hogy így van, de a jelek másra engednek következtetni. Mondd csak, hogy higgyek neked?

Rajongóként nem szívesen látom ezt, egyszerűen rossz érzés, hogy a legenda ilyen hamar átváltozzon valami undorító marketing gépezetté… És igen, olvasóként meg már durván unom, hogy mindenütt ez megy. Mindenütt a Harry Potter.

Igen-igen, érzem a helyzet iróniáját. Most, amikor ennyire unom a témát, magam is ezt erősítem egy plusz poszttal. De ígérem, egy jó ideig nem írok a Harry Potterről. Sőt, olvasni sem akarok róla.

Könyörgöm, legalább egy HP-mentes nap adasson meg… Nem mintha ettől bármi megváltozna, de legalább lenne egy olyan nap, amikor ne nyomná ennyire a képembe a világ, hogy ha a Harry Potterre gondolok, akkor a kedvenc könyvsorozatom helyett máris a túlbuzgó marketinggépezet jusson eszembe, ami óriási elánnal és egy éhező farkas vehemenciájával próbálja megszabadítani az embert a pénzétől, miközben elhiteti vele, a HP-univerzumnál minden oké, és nincs is menőbb, mint posztolni róla.

Ez a nap szerintem soha nem jön el. Ugye Rowling? Gondoskodsz majd róla.

Üdvözlettel,
Egy rajongó, aki eléggé elkenődött