Home Szösszenetek Te esélyt adnál egy olyan könyvnek, amit egy homofób író írt?

Te esélyt adnál egy olyan könyvnek, amit egy homofób író írt?

Ma az egyik könyves csoportban kissé elszabadultak az indulatok. A hozzászólók között megjelent egy magyar írónő is, méghozzá az alábbi kétes kommentekkel:

Nézzünk szembe a tényekkel. SZERINTEM bármennyire is szeretnék ezt hinni bizonyos emberek, ha úgy kezdenek egy kommentet, hogy “nem vagyok homofób, de“, akkor az már gyanús. Pláne ha olyat is ír, hogy “láttam csókolózni teljes természetességgel két férfit az utcán, pfujj“, és eleve aki a melegséget “divathóbort”-nak titulálja, az bizony homofób. Akkor is, ha mindezt azzal magyarázza, hogy mi fér bele az ő “keresztény életébe“. (Elvileg Jézus is mindenkit elfogadott, nem?)

A nevét okkal takartam ki, max annyit mondok róla, hogy NEM a Könyvmolyképző, NEM a Líra, NEM a Libri csoport, NEM az Alexandra, NEM a Kossuth Kiadó írónője. Ez most tényleg nem arról szól, hogy ki ez az írónő. A cikk gondolata azért fogalmazódott meg bennem, mert nagyon kíváncsi lettem:

Ti olvasnátok homofób írótól könyveket? Egyáltalán, mennyire befolyásol titeket az író személyisége, a gondolatvilága?

Bevallom, én bűnös vagyok. Olvastam olyan könyvet, aminek nem kedveltem az íróját, és mindez hatással volt a könyvélményre is. Kevésbé voltam elnéző, jobban feltűntek a könyv hibái, és eleve nyűgösen ültem le olvasni. És ez annyira rossz élmény volt, hogy megfogadtam, mindegy milyen a könyv témája, és hogy valamit mennyire szeretnek az emberek. Ha az írót nem kedvelem, akkor a könyvének sem adok esélyt.

Mert ciki vagy sem, nálam a kettő összefügg. Egyszerűen nem tudom különválasztani. Oké, hogy rossz ember is írhat valami jót, valami minőségit, ahogy egy jó ember is írhat rosszat. De részemről inkább az utóbbi legyen. Mert inkább veszek könyvet egy olyan embertől, aki elfogadja az embertársait, mint egy olyantól, aki nem.