Könyvkritika: Sarah J. Maas – Köd és harag udvara (Tüskék és rózsák...

Könyvkritika: Sarah J. Maas – Köd és harag udvara (Tüskék és rózsák udvara 2.)

2
Oszd meg!

Nagyon sok helyen olvastam, hogy a második rész sokkal jobb, mint az első. Nos, én nem tudnám eldönteni, hogy melyik rész a jobb, de egy biztos: furaságok ide vagy oda, nekem mindkét könyv bejött.

Ami kifejezetten tetszett a második részben az volt, hogy nem felejtették el a szereplők Amaranthát. Tamlin és Rhys évtizedeken át tartó szenvedést kapott, és Feyre is rengeteg mindenen ment át. Jó, hogy ennek nyoma maradt a történetben, hitelesen mutatta be azt, hogy bár kiszabadultak, de a múlt démonaival attól még nehéz megküzdeni. És ez a küzdelem ügyesen végigkísérte a regényt.

* Kíváncsi lettél? Ide kattintva kedvezményesen beszerezheted! *

És innen spoileresen folytatom!

Egyszerűen képtelenség a könyvről spoilerek nélkül írni, úgyhogy ha még nem olvastad, szerintem a posztot se böngészd tovább. Mert ez a könyv a meglepetéseivel a lehető legjobb.

Én például nagyon Tamlin fan voltam, ezért totál meglepett a férfi viselkedése, az, ahogyan Feyrével bánt. A lány helyében én is menekültem volna, nem volt egészséges az a párkapcsolat. Viszont ez a WTF-faktor Tamlin kapcsán nagyon furcsán csapódott le bennem olvasás során.

Kicsit úgy éreztem magam, mint a Szent Johanna Giminél, amikor Arnold hirtelen demonizálva lett, hogy tényleg mindenki Corteznek drukkoljon. Ugyanezt éreztem sajnos itt is. Tamlinból egy bunkó barom állat lett, és oké, hogy mindezt a szerelem nevében tette, de az írónő elég erősen démonizálta a karaktert. Különösen a végén volt ez zavaró számomra, amikor kiderült, hogy még a gonosz királynak is segédkezne a népével sem foglalkozva, csak Feyre miatt. (Lucien ezt hogy tűrheti szó nélkül?)

Igen, értem én. E/1-es nézőpont, Feyre szemén át ismertük meg Tamlint, van, hogy más van, mint amit látni akarunk, az emberek változnak is. Teljesen érthető, hogy miért vett száznyolcvan fokos fordulatot Tamlin ebben a kötetben, de mivel én nagyon szerettem az első részben a pasit, nekem ez így nehezebben ment le a torkomon.

Annál is inkább nehéz volt, mert míg Tamlinból maga lett a sátán, addig Rhysből egy igazi szentet faragott az írónő. Lehengerlően csodálatos álompasi lett, ez tény, és az első részben kevésbé ismertük meg a karaktert, és hát, jól átadta az írónő azt is, hogy miért kell titkolnia az igazi oldalát. Megszerettem én is Rhyst, és tök jól illik Feyre-hez is. A közös jeleneteik is nagyon édesek voltak, a barátait is szerettem, egyszerűen tökéletes lett a karakter.

Csak bennem valahogy olyan érzés van, mintha az írónő a második rész megírása előtt jött volna rá, hogy ő inkább Team Rhys, és úgy kavarta a szálakat, hogy a Team Tamlin-fanok utólag is szégyelljék magukat, amiért nem Rhysnak drukkoltak az első pillanattól kezdve. De persze ez saját vélemény.

Amit még hibaként felrónék, az a könyv hossza. Egyszerűen sokszor éreztem azt, hogy céltalanul pörögnek a lapok, a közepén leült a cselekmény, és egyszerűen a hossz a minőség rovására ment, mert még karakterizálás se nagyon történt az unalmasabb részleteknél. Azért ezt sajnáltam.

Viszont minden hibájától eltekintve a Köd és harag udvara nagyon jó könyv. A nagy részében mozgalmas is izgalmas volt, nagyon szerettem például a Kovácsnál tett látogatást (és harcot), és persze a könyv végén lévő WTF-faktor is nagyon pörgött, és nem csak Tamlin, hanem pl. Feyre testvérei, vagy az emberi királynők miatt is.

Ami különösen elvarázsolt még a könyvben az a világ megismerése volt. Annyira részletesen lett bemutatva minden, hihetetlen nagy kreativitás kellett mindehhez. Külön tetszett, hogy az udvarokról is kiderültek infók, a falnál tett látogatást, ahogy átutaztak rajta isteni lett, de az emberi királynős jelenetekért is kifejezetten rajongtam. Pláne, ahogy leírta az írónő, hogy mennyire imádják fitogtatni a hatalmukat.

Ó, és Feyre karakterfejlődése! Imádom a vagány női hősnőket, Feyre pedig egy közülük. Csodás volt átélni azt, ahogy egyre erősebb lesz, kihasználja a benne lévő erőt. Tök jó ötlet volt, hogy minden udvar erejéből van benne egy kicsi, tetszett a sok gyakorlása Rhysszel, és hát, a romantikus jeleneteik is édesek (no meg néhol arcpirítóan erotikusak) voltak, ezt mindenképpen kár lenne tagadni.

Jó ötlet volt még ez a sok mellékszereplő is, akiket az írónő bevont a történetbe. Rhys csapata zseniális lett, ahogy a köztük lévő szeretet és baráti kötelék is. De a kedvenceim Feyre testvérei voltak, és azok a jelenetek, amikor a múltat boncolgatták. Most, hogy mindketten tündérek lettek, iszonyú kíváncsi leszek, hogy mit találnak majd ki nekik.

Értékelés: 8/10

Szórakoztató könyv volt ez is, a romantikus szál tetszett, a szerelmi háromszög ugyan kissé furán lett kezelve, de tény, hogy Rhys egy igazi álompasi lett. Szeretem a világot, amit Maas felépített, kíváncsian várom a következő részt. Különösen a brutális függővég után.

Hogy tetszik a borító? Szerintem nagyon szép. Imádom a kék alapot, és Feyre is brutál jól fest rajta.

KÖD ÉS HARAG UDVARA – BLOGTURNÉ

 • A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Sarah J. Maas nagysikerű sorozatának második kötete, a Köd és harag udvara, mely fenekestül felforgatja az eddig megismert világot. Feyre-nek ezúttal szembe kell néznie a múltjával, elfogadnia különleges adottságait és döntenie kell sorsáról, miközben háború közeleg.
  Tartsatok a Blogturné Klub nyolc bloggerével, ismerjétek meg a történetet és annak szereplőit, a turné végén pedig vigyétek haza a regény egy példányát.

 • A zene sokak számára inspirálóan hat, ez Sarah J. Maas esetében is igaz. A Köd és harag udvarának megírásakor nem kevesebb, mint 289 zene került fel a listájára, köztük rengeteg film és mese dalával. Mostani turnénkon ezek közül válogattunk.
  Minden állomáson találtok egy címet, melynek betűit összekevertük (arra figyeljetek, hogy a megoldás lehet több szó is). Nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakni a betűket és beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
  Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

  nademó

  a Rafflecopter giveaway

 • 01/18 Könyvvilág
  01/20 Függővég
  01/22 Sorok Között
  01/24 Insane Life
  01/26 CBooks
  01/28 Deszy könyvajánlója
  01/30 Dreamworld
  02/01 Spirit Bliss

1057 <- Az összes oldalletöltés 7 <- A mai adatok

2 Hozzászólások

 1. Pont tegnap fejeztem be a könyvet, és összességében én is egy 8-ast adnék neki. Hosszúságából adódóan (meg a szakdogaírás mellett) elég sok időbe telt, mire végeztem vele, de most, hogy vége lett, fura volt este kizökkenni az eddigi ritmusból. Rhysre az első könyvben nem igazán figyeltem, mert valahogy egyértelmű volt, hogy Tamlin mellett boldog, viszont Tamlin néha elég elmebeteg fazonnak tűnt most. Jó lenne tudni, hogy eredetileg is így tervezte-e, de nagyon tetszett, ahogy egyre közelebb került Rhyshez. Ehhez talán még jól is jött a könyv hossza, mert át tudtam érezni, ahogy lépésről lépésre megismerik egymást. A végén teljesen elhittem, hogy Feyre feladta a dolgot és csak menteni akarja Rhyst meg a barátait, de ez a kémkedős dolog jó csavar volt, de úgy tűnik, hogy Lucien sejt valamit. Kíváncsian várom a folytatást. Jó az írónő stílusa, kellemes olvasni és az akció is mindig izgalmas.

  • Na arra én is kíváncsi lennék, hogy tényleg így tervezte-e eredetileg, “vagy utólag szeretett bele Rhys-be”. Én valahogy ezt gyanítom 🙂
   És igen, a csavar szerintem is zseniális, kíváncsi leszek a folytatásra 🙂