Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Lady ​Chatterley szeretője: Jön az új adaptáció, íme a főszereplők!

Nemrég jött a jó hír, hogy David Herbert Lawrence klasszikus regénye, a Lady ​Chatterley szeretője újabb adaptációt kap.Már meg is vannak a főszereplők!

A korona sztárja, Emma Corrin a női főhős, mellette Matthew Duckett és Jack O’Connell fog szerepelni a filmben. Premier dátum egyelőre nincs sajnos, azt viszont már tudjuk, hogy a Sony stúdió a Netflixnek ajánlotta fel a filmet.

David Herbert Lawrence – Lady ​Chatterley szeretője

Büntetett ​előéletű regény a Lady Chatterley szeretője. Évtizedeken keresztül botránykő volt, 1928-ban, megjelenésekor pornográfia vádjával elkobozták az angol hatóságok. Szövegét megcsonkitották, nyomdafestéket nem tűrő szavait, mondatait, fejezeteit gondos munkával törölték. Több mint harminc évet töltött le büntetéséből, míg az 1960-as perújrafelvétel rehabilitálta, s végre Angliában is megjelenhetett a teljes szöveg, amely addig csak külföldön nyomtatott kalózkiadásokban volt olvasható.

Az elgépiesedett civilizáció, a kiégett racionalizmus tagadásának regénye ez, szenvedélyes, poétikus, fésületlen alkotás. A modern társadalom bajainak orvosságát a természetes ösztönök, az érzelmek, érzékek szabadjára eresztésében, az emberi gyöngédségben látja. Tabukat sért meg, a modern regényirodalomban elsőként ábrázolja kendőzetlenül, szókimondóan a testi szerelmet.

Magyar nyelven először 1933-ban látott napvilágot – csonkított formában –, aztán egy fél évszázadon keresztül csak irodalmi legenda volt. Teljes szövegét kapja most kezébe az olvasó, a legenda szétfoszlik, s egy irodalomtörténeti jelentőségű mű foglalja el helyét a könyvespolcon.