Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Megkaptuk a homofób törvény részleteit – Borzasztóbb, mint vártuk!

A magyar közlönyben most jöttek ki a Fidesz homofób törvényének a részletei, alább megnézhetitek őket.

A törvényben a legfőbb kérdés az, hogy kit tekint a jogalkotó gyermeknek. Ha minden 18 év alattit, akkor ezek a szabályok a YA könyvekre is vonatkoznak.  Ennek értelmében attól függetlenül, hogy egy könyvben főszerepben, vagy mellékszálként jelenik meg az LMBT téma, ilyen szemétségek sújtják:

– „a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.” Értsd: bele sem olvashatsz. Felnőttként sem. Márpedig hányan döntünk a vásárlás mellett beleolvasás után… Így csak azok veszik majd meg, akik direkt emiatt mennek be a boltba. Tehát ezen könyvek forgalma drasztikusan csökkenni fog. Ráadásul nem részletezték a zárt csomagolás fogalmát sem. Átlátszó fólia? Fekete fólia, hogy a borítót se lásd?

– iskolák és tempolok bejáratától számított 200 méteres távolságból belül még csak árulni sem lehet őket. Ha Balassagyarmatra gondolok, akkor a város legnépszerűbb könyvesboltja, ami egykoron Alexandra volt, máris kiesik. És vajon hány ilyen bolt lesz még!

– és kirakatba se lehet kitenni a könyveket, amikben az LMBT téma megjelenik.

Ezzel a törvénnyel egyaránt csapás éri az olyan LMBT YA regényeket, mint mondjuk az Aristotle és Dante a világmindenség nyomában vagy az Autoboyography, de olyan regényeket is, ahol csak mellékszálon jelenik meg a téma, mint mondjuk A szerelem kémiája, A Párválasztó 5. része vagy mondjuk A kegyetlen herceg. A törvény miatt akár Cassandra Clare könyveit is zárt csomagolásban kell majd árulni. 

Íróként ez a törvény számomra is hatalmas érvágás lesz, mert szinte az összes könyvem beleesik a hatálya alá. Olyan szomorú és csalódott vagyok, hogy szavakat se találok rá.

Persze a fő kérdés továbbra is az, hogy a jogalkotó kit tekint gyereknek, és ez a törvény „csak” a mesekönyvekre vonatkozik, mint a Meseország mindenkié, vagy a Young Adult/ifjúsági kötetekre is. Nem mintha az önmagában nem lenne eléggé szörnyű, ha a mesekönyvekre vonatkozna, mindenesetre továbbra is sok a kérdőjel, egy viszont biztos: a Fidesz mindent bevet, hogy az LMBT közösséget továbbra is több fronton támadja és tönkretegye.

Olvasd el Deszy cikkét is, sok fontos dolgot érint, amit én kihagytam, és így jobban átlátod miért gáz a törvény!

A részletek a Magyar Közlönyből:

20/A. § (1) Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.

(2) Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.

(3) Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading