32 éves vagyok, roma származású és meleg. Gondolhatjátok, hogy gyerekkoromban mennyire találkoztam olyan emberekkel a mesékben, a könyvekben, a filmekben, akikkel rögtön tudtam volna azonosulni. Nyilván ennek megvolt a maga előnye is, hiszen ha külsőleg nem tudtam azonosulni egy karakterrel sem, akkor a belsőben kerestem a választ. Én is szerettem olvasni, mint Hermione, én is ugyanúgy az álmaimat kutattam, mint Ariel és és a listát folytathatnám. És ez hosszútávon sokat adott nekem, amit íróként is tudok kamatoztatni. De ezt csak felnőttként fogja fel igazán az ember.

 

Belül mégis annyira vágytam arra, hogy láthassak végre egy mesét, amiben egy roma kisfiú vagy kislány a főszereplő, aki ugyanazt éli át, mint én, mert így legalább tudtam volna, hogy másnak is ugyanolyan-e, ha egy osztályközösségben ő az egyedüli roma, és ez rá is úgy hat-e, mint ahogy rám hatott. Viszont nekem ilyen nem jutott sehol. Sem mesében, sem filmekben. A legközelebbi találkozási pont “a fekete legjobb barát” típusú mellékszereplő volt, aki csak két célból létezett a képernyőn: hogy benyögjön pár poént és a főhős tudjon kinek panaszkodni.

Amiről beszélek, ez még javarészt a ’90-es évek és a 2000-es évek elsőfele. Idővel persze már megjelent a normális diverzitás a filmekben, sorozatokban és a könyvekben. Sosem felejtem el például, amikor az első olyan regényt olvastam, amiben meleg szereplő volt, és pont azokat élte át, amiket én. Milyen csodálatos érzés volt rácsodálkozni például a Melrose Place vagy éppen a Glee meleg és sötét bőrű karaktereire, és teljes jogú főszereplőként látni őket, miközben igazán tudtam velük azonosulni. De ekkor én már bőven tizenéves voltam, a Glee debütálásakor pedig 21. Sokáig kellett várnom, igaz?

Most, felnőtt fejjel csak azt tudom mondani, hogy csodálatos érzés lett volna, ha már akkor fel tud nekem olvasni az anyukám egy olyan mesét, amiben egy roma szereplő van. Annyira imádtam volna, ha ez a könyv ott van az én gyerekszobámban is, afféle bizonyítékként, hogy igen, léteznek még olyan gyerekek is, mint én, és mi is megérdemlünk egy mesét, mert mi is számítunk. Sajnos számomra ez nem adatott meg gyerekként, de őszintén bízom benne, hogy a mai gyerekek már a mesekönyvekben is találkozni fognak a diverzitással.

Arról már meséltem, hogy miért is fontos, hogy a Meseország mindenkié megszületett. Na de milyen maga a könyv? És a mesék? Sajnos azt kell mondjam, hogy a mesék minősége nagyon váltakozó. Akadnak benne gyengébb történetek, és ami főbb probléma, hogy szerintem nem egy korcsoportnak íródtak a mesék, így nehéz belőni, hogy hány éves kortól is lehet a gyerekeknek adni a kötetet.

Ami számomra fontos volt, hogy mindegyik mese olvasása után úgy éreztem, adott nekem valamit a történet. Ott van például a Panna élni megy történet, ami nem igazán tetszett, de még ott is átjött az üzenet, a mondanivaló, és ettől valahogy mégis jobb kedvvel csuktam be a könyvet. (Minden mese után tartottam szünetet, ezt ajánlom nektek is). Mindenesetre több mesénél éreztem azt, hogy sokkal jobb lehetett volna, ha nagyobb árnyalást kapnak a karakterek, ha jobban ki van fejtve egy-egy történetszál. Mert így még a legjobb öteltek sem tudtak úgy ragyogni, mint ahogy megérdemelték volna.

Ötletességében is nagyon erős a kötet. Több témakört kaptunk, például grimm mese átdolgozásokat is. Bár Dúró Dóra az LMBT tartalom miatt akadt ki, de ez csak pár novellában jelent meg, és azokban is olyan természetességgel és bájjal, hogy szerintem még a gyerekek is élveznék. Kovács Brigitta ráadásul egy Hamupipőke retellingbe ültette át, és itt is megjelent egy roma, meleg karakter, Batbaján személyében. A történet pedig kábé a kedvencem lett az egész mesekönyvből, és még most, felnőttként is hihetetlenül sokat jelentett ez a történet, ahogy ez a két szereplő egymásra talált. (És végre egy Hamupipőke sztori, ahol a nagy szerelem előtt komolyan beszélgetnek a karakterek!)

De az LMBT téma volt kisebbségben. Szóba került például az alkoholista szülő esete, a testi deformitással való születés, a bőrszín kérdés, az aszexualitás, a gazdag – szegény születés nehézségei és az egymásnak való segítségnyújtás fontossága vagy éppen annak a kérdése, hogy ha valaki nem a szokásos női-férfi sztereotípiákat akarja követni (például egy lány miért ne lehetne óriás ölő és hős?).

És hogy melyek voltak még a kedvenc meséim a kötetben? Nagyon imádtam Lakatos István Jancsi és Juliska előzménysztoriját, amiből kiderült miért lett gonosz a boszorkány. Gimesi Dórától az Óriásölő Margaret is kedvenc lett, elsősorban a modernsége és a női főhős ábrázolása miatt. Szűcs Edit meséje, Az őzike agancsa némileg transznemű történet egy őzikéről, aki lánynak született de ő baknak érzi magát. Olyan hitelesen bemutatta, hogy milyen érzés egy transznemű embernek, miközben végig megmaradt bájos, állatos mesének. A vége pedig. Hát wow!

Ami pedig az illusztrációkat illeti: szerettem Bölecz Lilla rajzait. Hagyományosak voltak, átadták a régi idők mesekönyvei hangulatot, így olvasás közben még inkább gyereknek tudtam magam érezni időnként. Egyszerűen jó volt ránézni ezekre a szépségekre.

* Elolvasnád a mesekönyvet? Csapj le rá MOST kedvezményesen! *

Meseország mindenkié blogturné

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

Nemrég jelent meg a Meseország mindenkié című antológia, amiről már biztosan sokat hallottatok. De miről szól ez a különleges mesekönyv? Milyen történeteket találsz benne? Erről mesélnek a Blogturné Klub bloggerei, és ha szerencséd van, meg is nyerheted a könyv egy példányát.

[/restab]
[restab title=”Nyereményjáték“]

A mesekönyvben több Grimm mese feldolgozást is találsz, amik nagyon jól sikerültek. A nyereményjáték során a feladatod egyszerű! Az ismert Grimm mese adaptációkból találsz egy képet, neked pedig be kell írnod az adott mese címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

[/restab]
[restab title=”További állomások“]

11.17. – Sorok Között
11.18. – Nem félünk a könyvektől
11.19. – Readingspo
11.20. – Kelly & Lupi olvas
11.21. – Könyv és más
11.22. – Hagyjatok! Olvasok! blog
11.23. – Szofisztikált macska
11.24. – Utószó
11.25. – Sárga könyves út

[/restab][/restabs]