Ha három szóval kéne jellemeznem a könyvet, hát ezt használnám: What The Fuck? És ezt a lehető legjobb értelemben mondom. Gyerekek, én imádom, amikor egy könyv meg tud lepni és olyan nem várt dolgokkal rukkol elő, amitől leesik az állam. Na itt is ez volt, sok ilyen relevációnál pedig még vissza is olvastam egy kicsit, hogy én ezt most téééényleg jól látom, és téééényleg ez történt?

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen a könyvet! *

Oké, Leigh Bardugo írta a könyvet, profi a nő, ezt eddig is tudtuk. De bakker, annyi csodálatos WTF pillanattal volt tele a sztori, végig hozta a magas színvonalat, ráadásul az akció és a humor faktor is jól működött. Leginkább mégis az a sok WTF bódított el, különösen az, ami a könyv végén történt. Mert én arra ott nem voltam felkészülve, vagy csak nem akartam észrevenni a jeleket. Akárhogyis, az állam leesett, és ez több alkalommal is előfordult. Mindenképpen jár a pacsi az írónőnek. De nem spoilerezek ám 🙂

Hogy is indul a sztori? A hősnőnk Diana, az amazonok hercegnője, az egyetlen, aki nem emberi halált halva után kerül az amazonok szigetére, hanem a királynő gyúrta őt földből és az istenek keltették életre. Emiatt viszont Diana kisebbségi komplexusokkal küzd, azt hiszi, ő nem igazi amazon. Amikor észreveszi, hogy a tengeren egy lány segítségre szorul, Diana ellenkezve minden szabállyal a vízbe veti magát.

Idővel kiderül, hogy a lány, akit megmentett, Alia egy háborúhozú, trójai Heléné leszármazottja. Ha életben marad, kitörnek az újabb háborúk, és már most kezdenek fellángolni a világban a konfliktusok. Diana viszont nem engedi, hogy meghaljon a lány, különösen miután felmerül egy megoldás, amivel véget vethetnének a háborúhozók generációjának és így a jövő háborúinak is. Ennyi az alapsztori, de ennél sokkal többről szól ez a könyv.

A görög mitológia a kedvenceim közé tartozik, Bardugo pedig szépen játszott ezzel a vonallal. Igen, itt-ott akadtak nekem is kérdéseim, pláne a különleges vérvonal kapcsán, ezzel együtt olyan jó volt erről a világról olvasni, és külön tetszett, hogy most napjainkban játszódott a cselekmény. Mindez pedig adott egy csomó klassz pillanatot is, Diana ugyanis a szigeten nőtt fel, ókori körülmények között, és hát, amikor rácsodálkozott az emberi találmányokra vagy a számunkra természet életmódra, az nem csak humoros jeleneteket eredményezett, de időnként bizony el is gondolkodtam a szavain.

Imádom, amikor zseniális barátságokról olvashatok egy kötetben. Na itt csak úgy tobzódtunk ebben! Diana és Alia barátsága csodálatosan lett felépítve a kötet során, és olyan szépen bemutatta azt, hogy mitől lehet igazán erős egy barátság. A showt viszont ebben a tekintetben Alia régebbi barátnője, Nim lopta el, különösen ha arra gondolok, hogy a lány milyen bátran kiállt a barátja mellett, amikor a szükség úgy hozta. Már csak a baráti kapcsolatok miatt is érdekes volt ez a történet.

Tele volt egy csomó olyan ötlettel a könyv, ami miatt a szívembe tudtam zárni. Az egyik ilyen az volt, ahogy a diverzitást kezelte. Alia és a bátyja, Jason ugyanis sötét bőrűek voltak. A kötet nem is a rasszizmusra ment rá, hanem arra a mintára, hogy milyen változásokat okozhat egy testvérpár életében, gondolatvilágában, ha a két szülőtől más-más elveket hall azzal kapcsolatosan, hogy miként kéne viselkednie a bőrszíne miatt. A sztori elején olyan apróságnak tűnt számomra, de ahogy megismertük a karaktereket, úgy vált egyre fontosabbá.Roma származású olvasóként még többet adott ez a szál, annyira tudtam azonosulni mindkét szereplővel e-tekintetben, és úgy éreztem végig, hogy Bardugo meglepő hitelességgel ábrázolja a témakört.

Egy dolgot viszont nagyon sajnálok. Bár a könyv utolsó harmada zseniális lett, az utolsó oldalak annyi izgalmat tartogattak, hogy csak na, de miután az utolsó sorokhoz értem, kissé hiányérzetem volt. Mert valahogy nem kaptam egy csomó kérdésemre a választ, és bár megvolt a finálé és kerek volt a történet, valahogy mégsem érzem annak, mert ha most itt ülne velem szemben Bardugo, legalább tíz kérdést fel tudnék tenni neki. Ezzel együtt is nyilván nem bánom, hogy elolvastam a könyvet, és kaptunk lezárást, de én az ennél egyértelműbb végeket szeretem.

Illetve, a könyv elején az még egy kis nehézséget okozott számomra, hogy mennyire eltértünk a Wonder Woman filmtől. Mert ugye ott teljesen más dolgok történnek Dianával, másként kerül először a civilizációba.A szememben annyira a film csengett, hogy kellett pár fejezet ahhoz, hogy ezt el tudjam engedni. Átkapcsoltam magamban, hogy ez egy másik dimenzió a sok közül, Steve Trevor itt nem létezik, és Diana is másként kerül kapcsolatba az emberekkel 🙂 Mindenesetre ezt én nem hibának rovom fel, de hátha bennetek is megfogalmazódik ilyen gondolat majd, így a másik dimenzió megoldást ajánlom, nekem segített.

Értékelés: 9/10

Leigh Bardugo most sem okozott csalódást! A könyvnek nem csak az alapötlete zseniális, hanem a kivitelezése is, a sok meglepő WTF pillanatért pedig írtó hálás vagyok, mert imádom, amikor egy író ennyire jó értelemben tud meglepni. A karaktereket is nagyon szerettem ám, a morális dilemmákon sokat agyaltam olvasás közben, a görög mitológia pedig feldobta az egész történetet. Most mondanám, hogy szeretettel várom a következő DC Icons sztorit, de ott Batman a főhős, és nem igazán bírom Batmant, szóval… majd meglátom elolvasom-e.

Hogy tetszik a borító? Odavagyok a színeiért, a Wonder Woman logóért is. Azt kicsit sajnálom, hogy annyi a felirat a magyar borítón, de nyilván fel kell hívni a kötetre a figyelmet.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szeretted Bardugo könyveit, ha csíped Wonder Woman karakterét vagy ha egy letehetetlen YA kötetre vágysz, ezt se hagyd ki!

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen a könyvet! *

Wonder Woman blogturné

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

A Könyvmolyképző kiadó idén egy új sorozattal örvendeztetett meg bennünket, melyben neves szerzők a DC univerzum legnépszerűbb szuperhőseinek történetét gondolják újra. Nem sokkal a Sarah J. Maas-féle Macskanő-verzió megjelenése után most Wonder Woman karaktere kap egészen új megvilágítást, melyet Leigh Bardugo fantasztikus képzelőerejének köszönhetünk. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyeremény könyvpéldányért!

[/restab]
[restab title=”Nyereményjáték“]

A játékunk ezúttal az erős női főszereplők köré épül. A feladatotok, hogy a bejegyzésekben szereplő képek vagy idézetek alapján kitaláljátok, melyik történet hősére gondoltunk, illetve mi a neve az adott karakternek. Az idézetek esetében elegendő csak a könyv címét beírnotok a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A Royal fiúk nem olyanok, mint amire számítottam. Nem márkás ruhába bújt gazdag ficsúrok. Félelmetes gengsztereknek tűnnek, akik úgy össze tudnának roppantani engem, akár egy faágat.

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

[/restab]
[restab title=”További állomások“]

11.11. Readinspo
11.13. Dreamworld extra (idézet)
11.15. Sorok között
11.17. Readinspo extra (interjúfordítás)
11.19. Olvasónapló
11.21. Deszy könyvajánlója
11.23. Csak olvass!
11.25. Dreamworld
11.27. Kelly és Lupi olvas
11.29. Fanny’s Library
12.01. Hagyjatok! Olvasok!

[/restab][/restabs]