Home Könyvkritika Könyvkritika: Jen Calonita – Ne ​érezz, ne kérdezz! (Sorsfordító történetek)

Könyvkritika: Jen Calonita – Ne ​érezz, ne kérdezz! (Sorsfordító történetek)

Nemrég itthon is elstartolt a Disney Sorsfordító történetek sorozata, aminek minden kötetében egy kultikus Disney mesét olvashatunk el egy apróbb csavarral. Ebben a Jégvarázsos kötetben például az volt a pláne, hogy Elza és Anna úgy nőttek fel, hogy nem ismerték egymást, és ez nyilván teljesen átformálta az egész sztorit.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól! *

Igen, ez egy az egyben fanfiction, csak a Disney könyvben adta ki. Ha fanfic rajongó valaki, szerintem a Sorsfordító történetek sorozat is neki való. A Jégvarázsoson túl a Mulan kapcsán jelent meg eddig itthon regény. Maga a sorozat ötlete amúgy nekem tetszik, mert jó érzés elmerülni a jól ismert mesék és karakterek világában, és külön érdekes az, hogyan képes az író kicsavarni az adott történetet és valami teljesen újjá formálni, miközben azért akadnak állandó pontok.

Ezzel együtt nem titkolom, kicsit tartottam a könyvtől olvasás során, hogy mennyire fogom gördülékenynek érezni, és egyáltalán, az alapvetően jó ötletet sikerül-e jól kivitelezni. De jelentem abszolút működött a sztori, sőt, a hangulat egy az egyben hozta azt, amit a Jégvarázs annak idején amikor megnéztem.

Mert hiába, hogy Elza és Anna úgy nőttek fel, hogy nem tudtak a másik létezéséről, a havas balesetig elválaszthatatlanok voltak, a testvéri szeretet pedig örök, és ez ugyanolyan erősen átjött, mint ahogy annak idején a mesében. Sőt, visszaköszönt jó néhány ismert jelenet, mint Elza koronázástól való félelme vagy a hókastély megépítése, na annál a jelenetnél még hallottam is a fejemben a kultikus dalt, annyira belém ivódott (de azt hiszem ezzel sokan vagyunk így :))

Azért azt nem tagadom, Anna szála valahogy érdekesebbnek tűnt nekem a könyv során, de leginkább azért, mert ő került egy teljesen más helyzetbe. Ugyanis egy pék házaspár nevelte fel, miközben a királynő titokban látogatta őt havonta az “anyja” barátnőjének kiadva magát. Olyan édes volt Anna családja, úgy szerettem a látogatást, amit megmutatott a szerző, és külön élveztem azt, hogy Anna mélyen legbelül mennyire sejtette, hogy a szíve Arandelle-be húzza őt.

Az Anna – Kristoff szál is kicsit másként játszódott ebben a történetben. Így, regényben még jobban szerettem a kettejük közötti kémiát, annyira erősen átjött az egész, és külön örültem, hogy most elmaradt Anna “pár perc alatt szerelembe esek és igent mond egy esküvőre” szála.

És itt jön elő az ok-okozati összefüggés. A mesében Anna kvázi egyedül nőtt fel a szülei halála után, túlságosan magányos volt, így rögtön kapva kapott Hans ajánlatán, csak hogy ne maradjon egyedül. A könyv Annája viszont végig szeretetben, támogatásban, biztonságban nőtt fel, és bár érezte a magányt, de alapvetően talán érettebb volt, és ez kifejzetten tetszett, különösen az, hogy emellett megmaradt Anna szeleburdi és édes, vicces oldala is.

Elza szála sem volt azért rossz, sőt, nála írásban talán még jobban átjött a féleleme a különleges erejétől. Mert hihetetlen lehet ezzel szembesülni, pláne, ha éveken át elő sem jött a képesség. Izgalmasan szőtte itt az írónő a szálakat, és tetszet az is, ahogyan Elza rájött a megoldásra, arra, hogyan tudja az erejét kontrollálni. Annak pedig úgy örültem, hogy Olaf is ilyen sokat szerepelt, ráadásul Elzával együtt. Imádtam ezt a jópofa kis hóembert 🙂

És… na jó, ezt talán ciki leírni, de Hans engem másodjára is megvezetett. A mesében sem jöttem rá egyből, hogy miben sántikál, itt pedig Bronzország hercege akkora tapló volt, hogy valahogy Hans nem tűnt annyira sátánnak, és megadtam neki az esélyt, hogy talán tényleg a jó oldalon áll, hiszen a mesével ellentétben itt lehetősége volt közelről megismerkednie Elzával. És hogy mi lett a vége, hát, olvassátok el a könyvet és kiderül 🙂

Értékelés: 8/10

Az író érdekesen közelítette meg a jól ismert történetet, szerettem jó pár csavart, Anna karaktere most különösen közel került hozzám. Maximálisan pontszámot viszont a vége miatt nem nagyon tudok adni, örültem volna, ha ott jobban elrugaszkodik a mesétől, mert lett volna bőven mozgástere. Ezzel együtt is szerettem olvasni a könyvet, csak hát na.

Hogy tetszik a borító? Álomszép és nagyon jól passzol a történethez. Élőben pedig még jobb kézbe fogni, hiszen a lapok éle kékre van festve, annyira gyönyörű!

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a fanfiction történeteket és imádod a Jégvarázst, akkor semmiképpen se hagyd ki!

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól! *

A Jégvarázs című mese 2013-ben hódította meg magának a közönséget, azóta töretlen az emberek rajongása a rajzfilm iránt. Kicsik és nagyok egyaránt odavannak Elza és Anna nagyszerű történetéért. De vajon mi lett volna, ha a két lány egymástól külön nőtt volna fel és egyáltalán nem emlékezne egymásra? Mi történt volna akkor, ha nem a meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el a Jégvarázs világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét.

Nyereményjáték:

Mivel a Ne érezz, ne kérdezz című könyv a Jégvarázs című mesét dolgozza fel, így a játékot a mese legikonikusabb dala ihlette, amelynek a címe magyarul Legyen hó. Nincs más dolgotok, mint megkeresni minden bejegyzésben azt a szót, mely a hópelyhet rejti. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani.

A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Ez a szó rejti a megoldást a játékra >>> varázslat

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

További állomások:

06/21 Csak olvass!
06/22 Utószó
06/23 Flora the Sweaterist
06/24 Csak olvass! (extra)
06/25 Fanni’s Library
06/26 Readinspo
06/27 Utószó (extra)
06/29 Fanni’s Library (extra)
07/01 Könyv és más
07/03 Dreamworld
07/04 Spirit Bliss Sárga könyves út
07/05 Hagyjatok! Olvasok!
07/06 Dreamworld (extra)
07/07 Sorok között