Imádom a disztópiákat, ez a kedvenc könyves zsánerem, ez a könyv pedig egy valóra vált álmom, ugyanis nagyon szerettem volna már látni, hogy milyen lehet a jövőben Magyarország élete a legsötétebb napjain. A Szárazság pedig ezt a víziót megadta, és hű, jobban járunk, ha sosem jutunk el addig a pontig, amit a Szárazság megjósolt.

A könyv a 2050-es évek Budapestjén játszódik, a technikai vívmányok sokat fejlődtek, vannak például önvezető autóink. A globális felmelegedés viszont megtette a hatását, trópusi hőmérséklet uralkodik az országban 40+ fokos nyarakkal, alig van már víz, és ami ennél is durvább, a társadalmunk két részletre oszlott fel.

A perem kerületekben élők ugyanis a virtuális valóság rabjai, számukra ez egy addikció, az életben pedig amúgy sem sok kiváltság éri őket, és még el is vannak kerítve, hogy ne menekülhessenek el abból, ami nekik jutott. Főhősünk, Dani egy pesti gimis, a belső kerületekben él, gazdagabbnak számít a családja, és imád rajzolni. Egy közös projekten dolgozik az osztálytársával, Anikóval, akibe lassan kezd beleszeretni.

Ahogy haladunk előre a regényben, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy itt forrong valami: egyre kevesebb a víz, Dani nagybátyja, a peremkerületi rendőr sem kecsegtet sok jóval, Daniék szülei készleteket kezdenek el felhalmozni, és hamarosan beüt a krach: nem folyik már víz a csapból. Hogyan tovább? (Nem spoilereztem ám, a fülszöveg ennél tovább megy.)

Engem olvasás előtt legjobban a világ felépítése érdekelt, és azzal amit kaptam maximálisan elégedett voltam. Teljesen hitelesnek tűnt minden, a szárazság, az emberek viselkedése, a technikai vívmányok terjedése. Külön tetszett a környezetvédelmi szál, hogy nekik az kötelező, ami nekünk javasolt, pl. a rövid zuhanyzás, nekünk alap dolog egy húsleves, nekik pedig luxus… Borzalmas belegondolni, hogy mi várhat ránk is röpke 30 év múlva.

Ó igen, a kedvenc részem a világgal kapcsolatosan az étkezés volt, ugyanis itt csak a leggazdagabbak ehettek (főtt) ételt, mindenki másnak meg ott voltak a mesterségesen előállított energiaszeletek, amik baromi olcsók és laktatóak, meg állítólag finomak. Tök jó volt az ötlet, és eleve az egész, ahogy a víz és élelmiszer kérdést a szerző kezelte. Imádtam minden pontját.

Néha előfordul egy disztópiánál (bár ez inkább clima change regény), hogy csak a világ erős, de a karakterei nem. Na itt erről nem volt szó. Dani például különleges srác, ma talán azt mondanánk rá, hogy magán viseli az autista jeleket, de ez a regényben szóba se kerül, és ez annyira tetszett. Dani rendkívül okos, jól felfedezi az akkori kormány cselekvéseiben a mellédumálást, tetszett az, ahogy dekódolja például a nagybátyja szavait, gondolatait.

Anikó, a női főhős is egy nagyon szimpatikus, belevaló csaj, és volt nála egy nagyon érdekes mellékvonal, kapott ugyanis egy chipet, így az apja mindent tud róla, még azt is, ha alkoholt ivott, és tök jó etikai kérdéseket felvet ez az egész. És szerencsére ezzel maga a regény is foglalkozik. Ó igen, jól sejted, a könyv tele van erős etikai kérdésekkel, gondolatokkal.

Ó, és ha valaki a románcok híve, nekik is van egy jó hírem: Anikó és Dani között lassan, de biztosan alakulgat egy románc a könyvben, ami nagyon édesen, visszafogottan lett felépítve. Én nagyon szerettem, ügyesen rávilágított arra, hogy a jövőben miként alakulhat át egy románc kibontakozása a fiatalok között. (Többek között a chip miatt is például).

Értékelés: 10/10

Az idei évem egyik legnagyobb kedvence lett ez a könyv. Mindent megadott, amit szeretek egy disztópiában: zseniálisan felépített világot, erős morális dilemmákat, élő, lélegző karaktereket, jó románcot. Emellett pedig jól elgondolkodtatott, az pedig csak hab volt a tortán, hogy végre Magyarország volt a helyszín.

Bár a könyv vége lezárt, de egyértelműen lehetőséget ad a folytatásra. Remélem a szerző ír egy második kötetet, imádnám tovább olvasni, különösen a game changing finálé után.

Hogy tetszik a borító? Értem mit akar reprezentálni, és meg is ragadja az ember tekintetét, de őszintén szólva engem nem varázsolt el annyira a borító. De persze ízlések és pofonok.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Nem csak azért, mert megmutatja milyen következményei lesznek a globális felmelegedésnek, hanem mert regényként is zseniális. Szeressétek, olvassátok ti is!

Rojik Tamás Young Adult regényében a klímakatasztrófa már nem a távoli jövő, hanem a jelen. A szerencsések, mint történetünk főszereplői Budapest belső kerületeiben élvezhetik fiatalságukat, ám az újabb katasztrófa elszakítja őket egymástól. Vajon mit hoz számukra a jövő? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a Magyarországon játszódó disztópiáról, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek a Tilos az Á könyvek kiadó által felajánlott két nyereménypéldány egyikét!

Nyereményjáték

Mivel a regény fontos részét képezi a klímakatasztrófa, úgy gondoltuk, hogy a játékunk is ezzel kapcsolatos lesz. A ti dolgotok annyi, hogy egy picit elmerüljetek a témában, és megoldjátok az egyes állomások feladatait! Annyit segítünk, hogy mindenhol zárójelben jelezzük, mi a feladatotok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

“A Föld északi részein a melegedő óceánok egyre több és pusztítóbb hurrikánnak és tájfunnak lettek útra indítói.” (Igaz vagy Hamis?)

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

További állomások

[Blogturné Klub]
07/13 – Könyvvilág
07/15 – Kelly és Lupi olvas
07/17 – Sorok között
07/19 – Hagyjatok! Olvasok!
07/21 – Veronika’s Reader Feeder
07/23 – Könyv és más
07/25 – Spirit Bliss Sárga könyves út
07/27 – Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)