Home Könyvkritika Könyvkritika: Leigh Bardugo – Ruin ​and Rising: Pusztulás és felemelkedés (Grisa trilógia...

Könyvkritika: Leigh Bardugo – Ruin ​and Rising: Pusztulás és felemelkedés (Grisa trilógia 3.)

Amikor először a kezembe vettem az Árnyék és csontot nem hittem volna, hogy ennyire beleszeretek majd a grisák világába. Az első két részt márpedig imádtam, és a harmadik sem volt rossz, csak érzésem szerint akadtak gyengepontjai, de erről bővebben. Ezzel együtt is fájt ám elengedni a sorozatot, a karaktereket, és már most drukkolok, hogy jöjjön magyarul a Nyikolaj sorozat.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

De hogy indul a Pusztulás és felemelkedés? Alina és a banda a föld alatt raboskodik, a lány napfény híján nem fér hozzá az erejéhez és az őrült pap gondjaira vannak bízva, miközben Alina mindenáron fel akarja kutatni a harmadik hordozót, hogy ő legyen esélyük legyőzni Éjurat, aki immáron Ravka felett uralkodik.

A felütés most is erős, és én a föld alatti részeket is nagyon élveztem, mert tök jól megmutatta a Szankta Alina-jelenséget, hogy a vallási fanatizmus mennyire kétélű fegyver tud lenni, emellett Alina itt aztán nagyon az elemében volt. Annyira okos, rafinált dolgokat talált ki, hogy csak pislogtam – de jó értelemben. Nagyon szerettem a lány húzásait, és persze azt is, hogy miként dolgoztak együtt csapatként.

A könyvben mint mindig, most is a WTF pillanatokat élveztem a legjobban. Tele volt nem várt meglepetésekkel a történet, gondolok itt elsősorban arra, mit tett Éjúr Nyikolaj-jal, na ott a szívem szakadt meg, és egyben csak lestem, hogy wow, Nyikolaj aztán nem adja magát könnyen. A srácot pedig ebben a kötetben is szerettem ám, ő nem egy sima hercegecske. És ezért jár neki a respekt. Na de mi volt a konkrét bajom a könyvvel? Igazából a vége, mi más.

Spoilerekkel tarkítva folytatom!

Éjúr és Alina kapcsolata volt a sorozat legerősebb pontja, szerintem ebben a legtöbb rajongó kiegyezik. A sötétség és a fény, ellenpólusok, mégis, ők értik meg egymást a legjobban. Annyi lehetőség volt a párosukban, és én vártam, hogy ez jobban ki legyen aknázva. Csak pár beszélgetést kaptunk, azok jók voltak, tényleg, csak végig ácsingóztam arra, hogy legyen még több, mert olyan sok mindent szerettem volna tudni az Éjúrról.

Például mit gondolt igazán Baghra haláláról? Mert amikor az asszony feláldozta önmagát az megrázóan tökéletes, és annyira vártam, hogy utólag Éjúrban hogyan csapódik majd ez le. Méghozzá bőven kifejtve. Alinában is ott volt a változás, egyre jobban kezdte megfejteni Éjúrat, de sokkal több volt a gondolat, mint a konkrét ikterakció a két karakter között. És emiatt Éjúr halála olyan furán csapódott le bennem. Mert ja, szép volt a jelenet, pláne amikor Alina a valós nevén búcsúzott el tőle. Csak Éjúr halálával úgy éreztem, hogy egy csomó mindenből kimaradok, mert a kettejük barátsága/ellenségeskedése/szerelme? nem lett az, ami lehetett volna. Persze, az is valid, ha az írónő “csak” ennyit látott kettejükben.

Az ötletet, hogy Mal egy személyben a harmadik erősítő nálam telitalálat. Tényleg, akkora WTF pillanat volt, hogy csak pislogni tudtam. Különösen ha belegondolok, hogy milyen utat járt be Alina és Mal kettőse, hogy deformálódott a barátságuk, a szerelmük Alina erejének hála. És hát, maga az alapgondolat is zseniális: meg kell ölni a szerelmed ahhoz, hogy megmenthesd a világot a földi gonosztól. Létezik erre jó megoldás?

Annyira WTF volt az egész, de gyerekek, én élveztem! Szeretem, amikor a szereplők lehetetlen helyzetek elé vannak állítva, mert az olyan jól megmutatja a jellemüket. Szóval tényleg belepusztultam, amikor végül Mal kérésére Alina leszúrta őt. Az utána történtek is érdekesek voltak, hogy végül az emberek kapták meg a napidéző erejét és ők gyűrték le a zónát. Na de Mal feltámadása nálam nagyon mínusz pont.

Értem én. A legtöbb olvasót kikészítette volna a deppy end, nehogymár meghaljon a férfi főszereplő. De én máshogy gondolom. Ha a halála megmenti a világot, ha a halála egy erős érzelmi gócpont, akkor igenis van helye egy történetben. Azzal, hogy Mal feltámadt, szerintem minden halál hiábavaló lett. Hiszen akkor Sergeynek miért kellett meghalnia? Meg eleve nem szeretem ezt a feltámadás-témát, hiszen azzal, ha van feltámadás, akkor miért kéne megnyugodnia a világnak Éjúr halála miatt? Hiszen őt is fel lehetne támasztani, nem igaz?

És ne értsétek félre, én is örültem az epilógusnak, jó volt látni Mal és Alina boldogságát, mert annyit güriztek érte, hogy azok lehessenek. De még így is, valamennyire szomorkodva csuktam le a könyvet.

Értékelés: 8/10

Kétségkívül akadtak hibái ennek a kötetnek, nem ez a kedvencem a sorozatból, de a stílusa ugyanúgy lehengerlő volt, mint az eddigieknek, a karaktereket, a világot továbbra is imádom, Bardugo pedig a WTF pillanataival még mindig képes arra, hogy a földbe döngöljön, és utóbbit nagy pozitívumként élem meg. Éppen ezért minden hibája ellenére szerettem a könyvet és a sorozatot is.

Hogy tetszik a borító? A színei miatt érzésem szerint ez az eddigi legszebb Grisa borító.

Kinek ajánlom elolvasásra? A sorozatot mindenkinek, és siessetek, mert a Netflix tv-sorozatot készít belőle, így érdemes a premier előtt elolvasni a könyvet 🙂

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

PUSZTULÁS ÉS FELEMELKEDÉS – BLOGTURNÉ

 • Tavaly novemberben jelent meg a Könyvmolyképző kiadó gondozásában Leigh Bardugo népszerű sorozatát, a Grisa trilógiát lezáró kötet, a Ruin and Rising – Pusztulás és felemelkedés. Tarts a bloggereinkkel az utolsó rész turnéjában, és tegyél szert egy példányra belőle!

 • A sorozatban a grisák egyfajta varázserővel bíró emberek, akiket csoportokba osztanak a képességeik szerint. Feladatotok, hogy kitaláld, milyen grisáról szólnak a leírások.
  Segítségképp a pontos elnevezésük minden kötet elején szerepel, ha viszont nem rendelkezel példánnyal, a kiadó webshopján található beleolvasási lehetőségben is megtalálod a listát.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Rendjük a katonákéhoz hasonló feladatot lát el. Képesek kiszorítani a levegőt a tüdőből, lelassítani a pulzust, vagy összezúzni a szívet.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 02.20. Sorok között
  02.22. Readinspo
  02.24. Readinspo (extra: borítók)
  02.26. Sorok között (extra: idézetek)
  02.28. Kelly & Lupi olvas