Karácsonyra magyarul is megjelent Cassandra Clare-től és társaitól Az árnypiac kísértetei novelláskötet. Felépítését tekintve időrendben haladunk, minden történetben fontos szerepet kap Jem (alias Zakariás testvér), és olyan szép utat jár be a pasi, már csak ezért is egy élmény volt elolvasni, de azért minden kötetnek megvan a másik főhőse és fő történetszála is. Alább minden történetet értékelek.

* Tudtad? Az illusztrált kiadás csak a kiadónál kapható! Katt a linkre *

Hosszú árnyékok

Végre fény derült arra, hogy mi is Matthew Fairchild életének a tragédiája. Kétségkívül öklös volt a gyomorba, és annyi szinten gondolkodtatott el, amit nagyon szerettem. Leginkább mert tök jól rezonált a sztori Jem szavaival, hogy ha egy gyerek állandó békében nő fel, annak milyen negatív hatásai lehetnek. Hát ilyen, meggondolatlan döntéseket hoz. De sajnos a stori eleje nagyon unalmasnak és vontatottnek érződött, így nálam ez 6/10, bármennyire is ütött a vége.

Minden kifinomult apróság

A főszereplőnk Anna Lightwood, Cecily és Gabriel lánya, aki fiúruhában érzi jól magát és a lányokhoz vonzódik. A romantikus rész nagyon tetszett, ahogy a lezárása is hitelesnek érződött. Külön szerettem, hogy nem címkézte fel a főhőst, mert egyszerre tűnt transzneműnek és egy olyan lánynak, aki meg akarja kapni a férfiak “előjogait”. (Idézőjelbe kell tennem, mert botrány, hogy létező jelenségről beszélünk). Végig lekötött és élveztem a sztorit, 10/10, nem kérdés.

Ismerkedés a veszteséggel

Emília a vasnővértanonc és Jem Amerikába érkeznek, hogy visszaszerezzék az ellopott adamantint. Emília karaktere szimpi volt, az elhivatottsága is, meg jó volt kicsit jobban belelátni egy vasnővér életébe. Jem sorsfordító döntés elé került, ez érdekessé tette a kisregényt, ahogy az amerikai közeg is jó volt. Viszont összességében nem éreztem akkora erőt ebben a történetben, számomra ez 6/10-es élmény volt, és leginkább mert a végében csalódtam kissé, szerettem volna hosszabban látni azt a jelenetet.

Mélyebb szeretet

A II. világháború idején járunk, Catarina és Tessa ápolőnőként dolgoznak, hogy segítsenek a mondénokon. Olyan szépen és fájdalmasan átadta a két szerző a háború fájdalmait és annak a fontosságát, hogy mindig álljunk talpra a veszteségeinkből. Tessa és Jem most rengeteg közös jelenetet kapott, szívettépően tökéletes volt minden közös pillanatuk. 10/10, különösen mert olyan jól visszaidézte számomra, hogy miért szerettem anno annyira Tessát és Jemet a Pokoli szerkezetekben.

Bűnösök

Párizsban járunk a ’90-es években, Céline a Kör új tagja, és nagyon szerelmes Stephen Herondale-be. Ebből a sztoriból derül ki, hogy mi hozta össze Jace szüleit és Valentine kegyetlenségéből is kapunk egy csokorral. Plusz megismerhettük Kit anyukáját is, aki egy durván badass nő, imádtam minden jelenetét. A történetet viszont Céline vitte a hátán, annyira szépen beleépítették a múltját, a fájdalmát a hihetetlen ragaszkodással és szerelemmel, amit érzett. Nagyon mély karakterábrázolást mutatott itt be a szerzőpáros, 8/10 simán jár erre a kisregényre a részemről.

A hajnal fia

Eljutottunk a 2000-es évekbe, az elárvult Jace pedig most érkezik meg a Lightwood családhoz a New York-i intézetbe, ráadásul egy olyan hajón, amire yin-fent rejtettek el. Szívszorító volt Jace-t gyereknek látni, átérezni az egyedüllétét, azt, ahogy próbálja bátorsággal palástolni hogy mennyire sajog a szíve. De egy csomó jelenetet imádtam ebben a történetben, többek között Alec és Jace lassan kialakuló barátságát, Robert bűntudatát Michael miatt (hogy elbánt vele anno!), és Raphael is mindig üde színfolt. Szegény Jem pedig, mostanra már úgy kezdte elveszíteni önmagát… 8/10 ez a kisregény is, mert azért voltak ennél jobbak.

Az elveszett ország

Ahw srácok, ez volt a kedvenc történetem az egész kötetből. Egyértelműen 10/10-et érdemel a sztori, amikor Alec Buenos Airesbe utazik, hogy alvilágiaknak segítsen, és a helyi árnypiacon örökbefogad egy kis árvát, Rafe-et. Úgy imádtam a kisfiú és Alec lassan kialakuló kapcsolatát, annyira szeretem, hogy idáig jutott Alec személyiségének a fejlődése a kezdetektől. Emellett a körítés is tetszett, jól megmutatta a Cohors zsarnokságát, Tessa és Jem együtt isteni, ahogy Lilly bohóckodásain is nagyon jókat nevettem. De kétségkívül Alec, Magnus és a kis családjuk adott a legtöbbet, elolvadtam őket látva.

Tűzön-vízen át

Visszatért Rosemary Herondale egy szomorú apropóból, ugyanis megmutatta nekünk az írónő hogyan hunytak el Kit szülei. (A Lady Midnightban ugye “csak” Kit reakcióit láthattuk). Érdekes novella volt ugyan, érzelmileg itt-ott megérintett, leginkább mert nagyon fájdalmas volt látni Jem félelmeit, hogy elveszíti Tessát. De összességében ez nekem így is csak 5/10, de lehet csak azért, mert az előző sztori nagyon magasra tette a lécet.

Az elveszett világ

Az Éjsötét királynő után járunk cselekményben, Ty már a Solomoncián tanul Kit pedig próbál beilleszkedni Tessa és Jem otthonába, miközben ugye megszületik a pici baba. Jemék története nagyon édes volt, látni, ahogy megalapítják a közös családjukat és Kitet is befogadják önmaguk közé felemelő élményt adott. Ty és Libby kapcsán nagyon elszomorodtam, hogy milyen sorsra lett Libby kárhoztatva. Mindent egybevéve 7/10, mert sok minden kiderült a sztoriból, ami kielégítette az Éjsötét királynő utáni kíváncsiságomat, de inkább ez, és a Jem & Tessa szál adott sokat. (Az pedig nagyon meglepett, hogy Zara és Manuel szinte személyiséget cserélt…)

Bukjatok örökre

Az Éjsötét királynő egyik függővége volt, hogy Thule-ból átjött ebbe a világba a megtört Jace, aki ugye a saját világában mindenkit elveszített Sebastian miatt. Egyrészt borzasztóan érdekes volt látni, hogy mivé lett Jace annyi év szenvedés és Sebastianhoz való kötődés után. Másfelől ezzel a történetszállal, sem Sebastian fiával nem tudok még mindig megbarátkozni, annyira fanfic jellegű mindez számomra, így ez a kisregény csak azért 6/10 nálam, mert a Lilly fordulat meglepett és mindig imádom újra látni A végzet ereklyéi főszereplőit.

Értékelés: 8/10

Jó élmény volt olvasni ezt a kötetet, különösen mert az összes Árnyvadász sorozat szereplői felbukkantak. Például Matthew és Anna az Amerikában idén megjelenő Chain of Gold-ban lesznek majd főhősök. Cassandra Clare és társai gondoskodtak izgalmakról, romantikáról és gondolkodnivalóról egyaránt, miközben a kötet bebizonyította, hogy mennyire széles világot álmodott meg Clare az évek során. Persze nem lett minden történet a kedvencem, de ezek után csak még jobban várom Alec és Magnus sorozatát, amit Clare Kelly Inkkel jegyez közösen.

Hogy tetszik a borító? Egyszerűen gyönyörű! Imádom a borítót, nagyon szép és Jemet is hasonlóan képzeltem el.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenképpen árnyvadász fanoknak, az utolsó két történethez pedig nem árt az Éjsötét királynő ismerete.

* Tudtad? Az illusztrált kiadás csak a kiadónál kapható! Katt a linkre *

[su_heading]AZ ÁRNYPIAC KÍSÉRTETEI – BLOGTURNÉ[/su_heading]

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

Tavaly a Könyvmolyképző kiadó gondozásában megjelent az árnyvadász novellákat tartalmazó gyűjtemény, Az árnypiac kísértetei – szimpla és különleges, illusztrált kiadásban egyaránt. Tarts a bloggereinkkel, és nyerj egy példányt a kötetből!

[/restab]
[restab title=”Nyereményjáték“]

A novelláskötet az Árnyvadász univerzum már jól ismert karaktereit mutatja be részletesebben. Mindez a Végzet ereklyéi sorozatból nőtte ki magát, így a játékban erre fókuszálunk. Feladatotok, hogy kitaláljátok, mely kötetből származnak az idézetek.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

– És ne villogtasd itt nekem a szemfogaidat! Ideges leszek tőle.
– Jó – mondta Simon. – Ha tudni akarod, miért van, elárulom, hogy dől rólad a vérszag.
– A kölnim. Eau de Friss Sérülés.

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

[/restab]
[restab title=”További állomások“]

02.23. Sorok között (extra: idézetek)
02.26. Readinspo
02.29. Sorok között
03.02. Kelly & Lupi olvas

[/restab][/restabs]