Pár hete jelent meg itthon az Árnypiac kísértetei novelláskötet, amiben Cassandra Clare több társával együtt tíz árnyvadász novellát közölt. Ezek az írások többek között a Pokoli szerkezetek főhőseinek az utódairól szólnak, de persze a jelenben is látogatást tettünk és kiderült az is, milyen volt anno Jace-nek kisgyerekként megérkeznie az intézetbe.

Alább össze is szedtem tíz idézetet, hátha megjön a kedvetek a kötethez. De ne feledjétek, spoiler veszély miatt az utolsó két novellát csak az Éjsötét királynő után olvassátok el.

#1

„– Tudja Will bácsi, hogy Londonban vagy? – kérdezte Matthew. – Találkozol vele? Ha Will bácsi megtudja, hogy Londonba jöttél, és nem látogattad meg, én meg közben tudtam róla, akkor nekem annyi. Nem élem meg a felnőttkort. Férfiasságom szépséges virága idejekorán hervad el. Gondolhatnál az elkerülhetetlen halálomra, Jem bácsi, de tényleg.”

#2

„A pillanatnyi csendből Max nyilvánvalóan azt a következtetést vonta le, hogy Alec nyitott a tárgyalásokra.
– Hozol kisfiút, kislányt vagy dinoszauruszt? – kérdezte.
(…)
– Nem. Most küldetésre megyek.
– Veled jövök! – ajánlkozott Max. – Árnyvadász leszek.
Max ezt is sokat hajtogatta, ami meg nyilvánvalóan Jace bácsikája bűne volt. Alec lemondóan pillantott Magnusra a kisfiú feje fölött.
– Gyere a papához, búzavirág – mondta a boszorkánymester, Max pedig gyanútlanul a kitárt karjába vetette magát.”

#3

„Mindenkinek jól jön egy olyan barát, mint Magnus Bane, nyugtázta Zakariás testvér.”

#4

„Max ide-oda kapkodta a fejét a két apukája között, a szeme csillogott.
– Hozol nekem kistestvért? – kérdezte reménykedve.
Maxszel is éppen úgy megbeszélték a lehetőséget, hogy talán bevállalnak még egy gyereket, mint egymással. Arra egyikük sem számított, hogy a kisfiút így magával ragadja a lehetőség. Ahányszor csak valamelyikük kitette a lábát a házból, Max rákérdezett a kistestvérre.
Múlt kedden Magnus a kérdést megelőzendő felkiáltott.
– Nem hozok babát, Sephorába megyek. Sephorában nincsenek babák! – Ezzel már ki is rohant az ajtón.”

#5

„Alec Lightwood szunyókált, mert a parabataiával előző éjjel végig kupor démonokkal harcoltak, és Jace Herondale, aki a nephilimek között a stratégia nagymestereként tett szert hírnévre, a jelek szerint úgy gondolta, hogy a „nagyjából tucatnyi démon” viszonylag korrekt becslés az egészen pontosan harminchét démonra. Alec már csak dühből is megszámolta őket.”

#6

„– Én bármire tudok táncolni (…), viszont a saját fülemmel hallottam Mozartot zenélni. Meg a Sex Pistolst a legjobb formájában. Megerősíthetem, hogy Simon zenekara több mint borzasztó.”

#7

„– Hogy van Magnus? Jól? És… sajátosan öltözködik?
– Még mindig dögös – felelte dacosan Alec. – Igen.”

#8

„– Magaddal hoztad a barátodat is? – Ragnor Fellnek már rángatózott a szája széle. – Christopher Lightwood is a piacon van? Fel kell készülnünk rá, hogy hamarosan lángok emésztenek bennünket?
– Nem – felelte Matthew, aki láthatólag remekül érezte magát. – Christopher otthon van.
– Otthon Idrisben?
– A Lightwood család londoni otthonában, de az is elég messze van innen.
– Nem elég messze! – szögezte le Ragnor Fell. – Késedelem nélkül Párizsba indulok.”

#9

„– Várj! Gyerekek? Többes számban? – kérdezte Alec, aztán egy pillanattal később ő is meghallotta azt, amit Magnus: apró lábak óvatos lépteit Max szobája felől.
– Az a kis pokolfajzat! – dörmögte Magnus. – Nyolc mesét olvastam neki.
– Magnus!
– Mi van? Én mondhatom rá. Csak te nem, mert az pokolian érzéketlen lenne.”

#10

„Az ezüst köd valamelyest szertefoszlott, és már láthatta a csápjait duzzogva lógató Elyaas démont a pentagramma belsejében.
– Gyermek! – sziszegte Max felé. – Nem tudod, milyen sötét vérvonal a tiéd. Természetednél fogva hajlasz a gonosz felé. Állj mellém, lelenc a Pokolból, a dáridóimon…
– Ultra Magnus a bapám! – jelentette büszkén Max. – Apuci meg árnyvadász.
Alec gyanította, hogy a kisfiú az egyik játékáról szedte az Ultra Magnus nevet. Magnusnak láthatóan tetszett a dolog.
– Ne vágj a szavamba, amikor sötét démoni gyönyöröket ígérek neked! – morogta zsémbesen Elyaas, a démon. – Miért vágsz folyton a szavamba?
Max egészen felvillanyozódott , amikor meghallotta azt a szót, hogy „démoni”.
– Jace bácsi szerint megölünk minden demint – tudósított vidáman. – Minden demint!
– Nos, gondoltál már rá, hogy ez a te Jace bácsid meglehetősen goromba ember? – érdeklődött a démon. – Folyton leszurkál mindenkit, és gunyoros megjegyzéseket tesz.
Max mérgesen ráncolta a homlokát.
– Jace bácsit szeretem. Deminokat utálom.
Magnus a szabad kezével fogott egy filctollat, és újabb áfonyát rajzolt egy táblára, ezzel jutalmazván Maxet, amiért sikerrel ellenállt a mai démon csábításának. Ha Max szerzett tíz áfonyát, maga választhatta meg a jutalmát érte.”

[su_heading]AZ ÁRNYPIAC KÍSÉRTETEI – BLOGTURNÉ[/su_heading]

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

Tavaly a Könyvmolyképző kiadó gondozásában megjelent az árnyvadász novellákat tartalmazó gyűjtemény, Az árnypiac kísértetei – szimpla és különleges, illusztrált kiadásban egyaránt. Tarts a bloggereinkkel, és nyerj egy példányt a kötetből!

[/restab]
[restab title=”Nyereményjáték“]

A novelláskötet az Árnyvadász univerzum már jól ismert karaktereit mutatja be részletesebben. Mindez a Végzet ereklyéi sorozatból nőtte ki magát, így a játékban erre fókuszálunk. Feladatotok, hogy kitaláljátok, mely kötetből származnak az idézetek.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

– Basia coquum – mondta Simon. – Vagy mi is a mottójuk.
– Igazából Descensus Averno facilis est. Pokolra szállni könnyű – helyesbített Alec. – Te azt mondtad, hogy „csókold meg a szakácsot”.
– A fenébe! – szólt Simon. – Tudtam, hogy Jace csak szívat.

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

[/restab]
[restab title=”További állomások“]

02.23. Sorok között (extra: idézetek)
02.26. Readinspo
02.29. Sorok között
03.02. Kelly & Lupi olvas

[/restab][/restabs]