Sarah Dessen a kedvenc írónőim közé tartozik, mert annyira egyedi stílussal tud történeteket mesélni, és olyan emberközeli karaktereket alkot, akikről élmény olvasni. A Kulcsra zárt szív megjelenését is nagyon vártam, és szerencsére nem is csalódtam, sőt, kijelenthetem, hogy a Figyelj rám! után ez lett a második kedvenc könyvem az írónőtől.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

A történet főszereplője a tizenhét éves Ruby, aki az alkoholista anyjával él együtt. Kemény sorsa van, különösen miután az anyja lelép, és önellátóvá kell válnia. Egy nap viszont lebukik, a gyámügy régen látott nővéréhez viszi, Rubynak pedig újra meg kell tanulnia, hogy mit is jelent igazán a család, a szeretet, mennyire nehéz megbízni valakiben és rá kell jönnie arra is, hogy igenis lehet fényes a jövője, ha tesz érte. Ráadásul ott lakik egy helyes srác is a szomszédban…

Ruby karaktere számomra igazi telitalálat volt. Nagyon megkedveltem ezt a szókimondó lányt, aki véletlenül sem tökéletes, még a könyv vége felé is elkövet igencsak emberi hibákat, és pont ettől lett számomra annyira szerethető. Emellett végig együtt tudtam érezni vele, mert a múltja sok helyzetben igenis meghatározza az embert, és annyi csalódás után nem lehetett egyszerű nyitni számára mások felé. Imádtam végig élni a könyvben Ruby személyiségének a fejlődését, látni, ahogy ebből a zárkózott lányból mi lesz egy szeretettel teli és biztonságos légkörben.

A kötet egyik fő központi kérdése a család volt, Rubynak erről a meghatározásról kellett dolgozatot írnia, így elég jelentőségteljesen beépült a sztoriba. Nagyon tetszett az, hogy ilyen egyszerűnek tűnő fogalom mennyire széles körű lehet, és hány féle családja lehet az embernek. Ruby, és a nővére Cora kapcsolata számomra mindent vitt, szerettem végig élni a kapcsolatuk fejlődését, különösen mert mindkettejüknek kemény múltjuk volt az anyjuk miatt, és nyilvánvalóan egyikük sem dolgozta még fel teljesen. Cora férje, Jamie egy cukorborsó volt, annyira imádtam azt a pasit, jókat nevettem a beszólásain, Roscoe, a kutya is írtó cuki volt, a kerti tó és a fehér hal szimbolikája is nagyon tetszett.

Apropó, szimbolika. Ritkán mondok ilyet, de a magyar cím sokkal jobb, mint az eredeti. Ruby és jó pár karakter szíve ugyanis tényleg kulcsra van zárva, és a megfelelő ember kell ahhoz, hogy kinyithassa. Olyan szépen átjött mindez, ráadásul Ruby kulcsos nyakláncát is gyönyörűen beépítette a történetbe Dessen.

Külön bejött a Harriet-szál is a plázában, Ruby főnöke ugyanis annyira jól reflektált Ruby problémáira. Külön szeretem, amikor egy kötet mellékszereplői is élő, lélegző karakterek, és ez itt bizony összejött, mert Harriet problémái is szép kifejtést kaptak, Oliviát, a barátnőt is imádtam, Laney karaktere és az öt kilométeres futás különösen sokat adott nekem, ahogy a kis Gervais esete is.

Kaptunk ám romantikus szálat is. Nate egy baromi szerethető karakter, igazi könyves álompasi, akibe pillanatok alatt belezúg az ember. Már az elején is nagyon szerettem az életfilozófiáját az “ússz” pólóval, ütött a beszélgetés is, hogy inkább ússzunk, mint elsüllyedjünk, és az a pozitív hozzáállás, amivel az élethez állt a srác nagyon vonzó volt számomra. Az pedig, ahogy az írónő a srác karakterét kezelte a kötet során több volt, mint tökéletes, és annyi meglepetéssel szolgált, és a szívem is összetört nem egyszer. Még véletlenül sem akarok spoilerezni, így csak magamban csápolok Dessen zsenialitásán. Olvassátok el a könyvet, és érteni fogjátok mire gondolok 🙂

Értékelés: 10/10

A Kulcsra zárt szív egy gyönyörűen megírt történet, amiben végigélhetjük egy összetört fiatal lány karakterfejlődését, az utat, amíg rátalál önmagára. Sokszor nagyon felkavaró volt a kötet érzelmileg, de rengetegszer csalt mosolyt az arcomra és sok szívmelengető jelenetet adott. Egy élmény volt az olvasás.

Hogy tetszik a borító? A történet komolyságához mérten pedig túl vidám, noha a szimbolikája érthető, és olyan dolgokat emel ki, amik a könyv történetéhez köthetőek. Szóval alapvetően szép, de mégsem érzem a regényhez illőnek.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a profin megírt, minőségi Young Adult realista történeteket, akkor én már tudom is, hogy mi lesz az új kedvenced 😉

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

[su_heading]LOCK & KEY: KULCSRA ZÁRT SZÍV – BLOGTURNÉ[/su_heading]

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

Újabb könyv jelent meg Sarah Dessen tollából a Könyvmolyképző Kiadónál az év végén. A Kulcsra zárt szív ismét egy lélekmelengető Young Adult történet, amelyben a család fontosságát hangsúlyozza az írónő, miközben – a jól megszokott módon – egy csipet romantikát is kapunk tőle. Ha kíváncsiak vagytok Ruby és nővére történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért!

[/restab]
[restab title=”Nyereményjáték“]

Sarah Dessentől már több könyv is megjelent hazánkban, a játékunk során pedig ezeket idézzük fel. Minden állomáson találni fogtok egy idézetet az írónőtől, a feladatotok pedig annyi lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvéből származik az idézet, majd beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“Vannak dolgok, amik nem tartanak örökké, de vannak, amik igen. Mint egy jó dal, egy jó könyv vagy egy jó emlék, amit magaddal vihetsz, és kicsomagolhatsz a legsötétebb napjaidban, lesimítva a gyűrött széleit, közelről fürkészve, és remélve, hogy még mindig felismered azt a személyt, akit ott látsz.”

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

[/restab]
[restab title=”További állomások“]

12.28. Kelly és Lupi olvas
12.29. Utószó
12.30. Readinspo
01.02. Könyvvilág
01.03. Sorok Között
01.04. Veronika’s Reader Feeder

[/restab][/restabs]