Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Robert Beatty – Serafina ​és a fekete köpeny (Serafina 1.)

Időnként olyan jól tud esni middle grade könyvet olvasni! A Szerafina is egy kellemes élmény volt, aminek a folytatására is szeretnék majd benevezni. Hogy is ne tenném, hiszen a kötet izgi volt, a karaktereit megszerettem, ráadásul olyan jó hangulata volt az egésznek, talán a milliő tette, hiszen a régi időkben járunk, egy birtok, és az azt körbeölelő erdő a helyszín…

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

A kis Szerafina ezen a birtokon él, az édesapja a mindenes. A férfi viszont rejtegeti a lányt, és ezt fura módon magyarázza a lányának, nyilvánvaló, hogy itt titok lappang. Szerafina magányosan nő fel, csak éjszaka vadászik egerekre, és bár úgy ismeri a birtokot, mint a tenyerét, mégsincsenek barátai. Az élete akkor változik meg, amikor egy titokzatos alak gyerekeket tüntet el a fekepete köpenyében. Szerafina megússza, de a férfi egyre több gyerekre vadászik, az új célpont pedig Szerafina új és egyetlen barátja, a birtok tulajdonosának a lánnyal egykorú unokaöccse, Braeden. Szerafina ekkor dönt úgy, hogy szembeszáll a különös férfivel.

Gyerekek, én annyira sajnáltam Szerfínát! Iszonyú lehetett ennyire magányosan, egyedül felnőni, tudva, hogy más vagy, mint a többiek… Döbbenet, hogy így is ennyie nyílt és jószívű tudott maradni ez a lány. A könyv során olyan nagyon örültem a fejlődésének, Braedent, az első igazi barátját is nagyon megkedveltem, akárcsak a srác kutyáját, Gideont, akivel őrült jó duót alkottak. Na de Braeden és Szerafina barátsága is mindent vitt, annyira megérdemelte ez a lány, hogy valami jó is történjen vele.

Így, hogy már tudom az indokokat, hogy a papája miért tette azt, amit, már nyilván megértem a dolgot, de ez nem von le abból, hogy mennyie sajnáltam a lányt, amiért így kellett felnőnie. Azért azt nem tagadom, hogy az apja egy nagyon jófej pasi volt, aki tényleg szerette a lányt. És ki tudja, a helyében talán mi is így tettünk volna. (Szerafina származásának a titka amúgy zseniális, baromi ötletes volt az egész felépítése).

A könyvben akad egy erősebb krimiszál is, de persze middle grade korosztályra szabva. A fő kérdés ugyanis az, hogy a külvilágtól elzárt birtokon melyik vendég lehet a fekete köpenyes férfi. Egy idő után mindenki gyanús lett, az író egy pontig jól adagolta a rejtélyt, de aztán ki lehetett találni a tettest – de még így is felmerült a miért kérdése, hiszen miért akarna valaki gyerekeket elrabolni. Az ok, a férfi háttértörténete is nagyon erős lett, olyan, ami az embert is elgondolkodtatja: létezik egyáltalán olyan alku, ami miatt az embernek megéri feladnia az erkölcsöket? Persze az emberség ott kezdődik, hogy valaki időben nemet mond…

Értékelés: 9/10

Baromira szerethető ez a könyv, mert olyan emberi sorsokat tár fel, amiről hol szívszorító, hol megmosolyogtató olvasni. Az író nagyon jó ötletekkel pakolta tele a regényt, a feszültséget, az izgalmakat jól adagolta, ráadásul a krimi szál sem lett gyenge. És bár ez egy sorozat első része, azért azt el kell mondjam, a kötet végén volt egy viszonylagos lezárás, de a folytatás nyilván így is érdekel 🙂

Hogy tetszik a borító? Eredetileg a külföldi borító miatt figyeltem fel rá a könyvre, mert az valami eszméletlenül szép. Sokáig kérdés volt bennem, hogy vissza lehet-e adni az eredeti szépségét. Hát sikerült! Konkrétan a magyar borító szebb, mint az eredeti. Imádás!

Kinek ajánlom elolvasásra? Mivel middle grade könyv, azt hihetnénk csak gyerekeknek szól, de én felnőttként is nagyon élveztem. Ez tipikusan az a könyv lehet, amit a szülő és a tizenéves gyereke is elolvashat, és aztán kibeszélhet. A szülő-gyerek kapcsolatról, a papa döntéséről külön sokat lehetne diskurálni.

SZERAFINA ÉS A FEKETE KÖPENY – BLOGTURNÉ

 • A Könyvmolyképző kiadó legújabb ifjúsági regények főszereplője egy Szerafina nevű kislány, aki a Biltmore ház alagsorában rejtőzködve él, és akinek a lelkére kötötte az édesapja, hogy ne hagyja el a birtokot. Ám amikor gyerekek kezdenek eltünedezni a házból, akkor Szerafina Braeden Vanderbilttel, a bitrok tulajdonos unokaöccsével a rejtély nyomába ered. Tartsatok velünk a könyv blogturnéján, és borzongjatok együtt bloggereinkkel. Ne feledjétek, hogy három szerencsés olvasó meg is nyerheti a Szerafina és a Fekete Köpeny című ifjúsági regényt!

 • Gidean, a dobermann egyszer-kétszer kihúzza a csávából Szerafinát, de nem csupán ebben a regényben van négylábú megmentő! A bejegyzések végén található leírásokból rá kell jönnötök, hogy kinek a hűséges társát keressük az adott állomáson. A rafflecopterbe a regények címét kell beírnotok, nem az állatét! (Könyvsorozatnál mindegy melyik rész címét írjátok be.)

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  “A Kis-Balaton zegzugos náddzsungelében őrzöm gazdám kunyhóját. Néha fura kisfiúkat is vendégül látunk, akik azt se tudják, mi az a kárókatona! Bolondos kis keverék vagyok.”

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 10/26 – Nem félünk a könyvektől
  10/29 – Sorok között
  11/01 – Könyv és más
  11/04 – Olvasónapló
  11/07 – Hagyjatok! Olvasok!