Home Könyvkritika Könyvkritika: Adam Bray – Marvel ​Studios: Szereplők nagykönyve

Könyvkritika: Adam Bray – Marvel ​Studios: Szereplők nagykönyve

A legelső Marvel film amit láttam, a Pókember volt Tom Hollanddal. Az instant szerelem lett, és utána valahogy esélyt adtam a Marvelnek, és nekiálltam a Vasembernek, utána naná, hogy nem volt megállás. Éppen ezért akartam nagyon ezt a könyvet, hiszen a Marvel rajongásom új, így korántsem tudok annyi érdekességet, kulisszatitkot a filmekről, mint szeretnék, hiszen a Pókemberig ilyen cikkekkel nem igazán foglalkoztam.

Tehát amit én vártam ettől a könyvtől, az rengeteg érdekes információ. Például hogy mi a különbség a képregényes és a filmes karakter között, melyik színész lett előre kinézve, hány óráig tartott elkészíteni a maszkot. A karakter offscreen élete milyen, akad-e valamilyen érdekesség, amire a filmek csak utaltak, de konkrétan nem lett megnevezve. Na ezekből kábé egyik sem valósult meg.

Ez a könyv kábé egy enciklopédia: szerepel benne a Marvel kapitányig bezárólag az összes Marvel karakter, még kábé a legkisebb mellékszereplők is, akiket amúgy már réges-rég elfelejtettem, hogy egyáltalán léteznek. A karakterek filmenkénti besorolásként jönnek, bár szegény Fekete Özvegy készer is szerepel benne, de belőle ennyi sem elég.

A karakterek oldalain le van írva, hogy mi a szerepük a filmekben, pár alap infó, sok szép kép, és igazából ennyi. Az egyetlen érdekességfaktor ami akad, azok a ruháik rövidke leírása, néhol ez adta meg a humor faktort, mint amikor a zakó stílusát parodizálják le. De sajnos ennyi volt az egyetlen, ami az eredeti elképzelésemből megvalósult.

Maga a könyv viszont gyönyörű: kemény borítós, jó minőségű lapra lett nyomtatva, tele van színes fotókkal, és gyönyörűen vannak megszerkesztve az oldalak is. Egyszerűen jólesik még lapozgatni is, nézegetni. A szemnek igazi élmény ez a könyv, sokszor volt csak az, hogy egyszerűen felvettem a könyvet, lapozgattam, és a képekre fókuszálva böngésztem.

Bár ez a könyv nem azt az élményt adta, amire vágytam, de ettől függetlenül fontos könyvnek tartom, olyannak, ami a hardcore Marvel-fanok polcán simán ott lehet. Bármennyire is szeretnénk, sajnos nincs mindig időnk arra, hogy újranézzük az eddigi filmeket. Ha megvan ez a könyv, akkor nem is gond, ha nincs idő újranézni, hiszen itt rengeteg alapinfó megtalálható még a legkisebb mellékszereplőkről is, az ember pedig pont őket hajlandó elfelejteni. (Legalábbis én mindenképpen)

A Marvel világában megszokhattuk, hogy sok a kikacsintás az előző részekre, vagy éppen más Marvel-produkciókra, ráadásul olyan sok karaktert mozgatnak a sztorik, hogy nehéz mindenkire emlékezni. De például ha a Bosszúállók: Végjáték előtt végigolvassa valaki ezt a könyvet, akkor egyrészt baromira képbe kerül az összes karakterrel, másrészt így még jobban értékelni fogja a karakterfejlődést. Tonynál szerintem mindenféleképpen.

Szóval, nekem ez a könyv ezért van a polcomon. Mielőtt megnézem az új Marvel filmeket átlapozom, visszahozom a régi emlékeket, vagy épp puskázok a sorok közül, és így minden apróbb utalást érteni fogok a filmek alatt. És kérlek szépen pont ez az, amiért ez a könyv kötelező eleme a könyvespolcomnak 🙂

MARVEL – SZEREPLŐK NAGYKÖNYVE – BLOGTURNÉ

 • A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios – Szereplők nagykönyve, mely egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Ha szeretnéd tetőtől talpig megismerni az univerzum összes hősét, nagy hatalmú gonoszát és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba, akkor tarts a Blogturné Klub kilenc bloggerével.
  Kövesd a turnét, játssz és vidd haza a könyv egy példányát!

 • Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzum filmjeit, illetve azok szereplőit. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely alapján ki kell találnotok, ki mondhatta, majd az illető szuperhős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
  Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  “Elboldogulok. Akkor gyere vissza, ha már mindenki kijutott. Megértetted?”

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 04/29 Nem félünk a könyvektől
  05/01 Kelly és Lupi olvas
  05/02 Dreamworld
  05/03 Olvasónapló
  05/05 Deszy könyvajánlója
  05/07 Sorok között
  05/09 Hagyjatok! Olvasok!
  05/11 Könyv és más
  05/13 KönyvParfé