Karácsonyra érkezett meg az Arany Pöttyösök közé Cselenyák Imre kötete, A sivatag hercegnője, ami az arab kultúrába repít el minket, hogy bemutasson egy romantikus történetet. Íme 10 bódító idézet, hogy a ti kedvetek is megjöjjön a könyvhöz!

#1

„Kielégülten és elcsigázottan szenderegtem a mellén, érzékelve a szívdobogását. Nem sejtem, hiszen még nem kérdeztem más nőktől, ők hogyan vannak ezzel, de nekem a legnagyobb megnyugvás és melengető boldogság szeretkezés után hallgatni kedvesem szívverését, s úgy elszenderedni, hogy a dobogás ringat álomba. Olyankor érzem azt, hogy kivételezett nő vagyok, olyan nő, aki a legnagyobb biztonságban és szeretetben él.”

#2

„Sírtam, csak sírtam.
Idegenek ragadtak meg. Sírtam. Betuszkoltak egy szűk cellába. Sírtam. Ennem adtak. Félrelöktem, és csak sírtam.
Nem akartam én sehol másutt élni, csak a saját családi otthonomban, a mósusz- és ébenillatú bazársor mélyén, ahol olyan boldog voltam, mint a nádirigó fiókája a meleg fészekben.”

#3

„Mióta kimosott engem az ár a mara házból, a ruhát, ami rajtam volt, még nem vettem le, és akárhányszor eláztattam, rajtam száradt meg. Szagom volt, noha nem elviselhetetlen, csupán kényes orrom jelezte. A mahasti lányok között egészen más napirend szerint éltem, ami úgy foszlott semmivé, mint szélben a fátyolfelhő. Ott minden nap fürödtünk, finom olajokkal kényeztettük testünk, bódító illatszerekkel hintettük be magunkat és napjában többször átöltöztünk.”

#4

„Tűnődtem, mit mondjak el neki magamról. Bíztam még abban, hogy a régi élet nem fulladt egészen a Tigris szennyes árjába, és én visszatérek a mara ház falai közé, és a történtek dacára reputációm megmarad, értékem ugyancsak. Ibn Atabeget pedig remélhetőleg már rég elsodorta az ár.”

#5

„Ez volt az a pillanat, amikor átmelegedett a szívem. Milyen lelki fokozatai voltak a kiteljesülésnek, már nem emlékszem, csupán az maradt meg bennem, hogy ezen a reggelen éreztem meg, hogy szeretem. Olyan emberi volt és olyan szép, ahogy lelkesülten küzdött a betevőért, hogy mi ketten életben maradhassunk!
Teste hajlékony volt, mint a bambuszbot, arcának nemes vonásai titkokról árulkodtak. Itt, a pusztulás közepén, egy kicsiny földdarabkán, amely a csodával határos módon dacolt az árral, egyszerre csak értelmet nyert az életem. És, ha valaminek értelme kerekedik, már kíváncsiak leszünk a holnapra is.”

#6

„A mahasti befelé forduló művészet, bármit hisznek is róla. „Föl kell olvasztani az érzéketlen szíveket” − csendültek bennem Atifah szavai. Az a hastáncos, aki láthatólag a jelenlévők kegyeibe óhajt férkőzni, és ennek tanújelét is adja, a szerény előadók közé sorolja magát. Megjegyzem, belőlük van több a világban. S az emberek zöme is úgy véli, helytelenül, hogy a mahasti egyenlő a kacérkodással, amellyel a lány fölkínálja magát a férfinak.”

#7

„Számomra idegen városrészbe értünk, ahol tisztán lehetett érezni a közeli Tigris folyó szagát. Megálltunk egy magas, sötét kövekből rakott épület előtt. Apám zörgetett a kapuján, kisvártatva be is eresztett minket egy ösztövér asszonyság, ruházatából ítélve, rabnő.
− Mi járatban, ó, szidi? − kérdezte meghajolva, miután visszazárta a kaput.
− Makarim dujnával óhajtok szót váltani − dörmögte apám nagyon halkan.
Ez a halk hang riadalmat keltett bennem, és ekkor megéreztem, hogy hamarosan az én sorsom felől döntenek.”

#8

„− Nagytiszteletű dujna − fogtam könyörgésre −, ne akard az én halálomat! Hadd maradjak nálad, jön majd más férfi, Allah könyörületes! Ha erőszakkal a főimámhoz kényszerítesz, életemnek az a végét jelenti.”

#9

„Megfogtam a kezét és így megnyugodva, éneklő lélekkel sétáltunk vissza a mi kedves zugolyunkba. A szerelem olyan bűverővel vett körbe bennünket, hogy a nap valamennyi pillanata csurgó mézsörbeté édesedett. Ha idősödő korban módjában állana az embernek visszahozni életének legboldogabb időszakát, hogy örökké birtokolhassa, lehet, hogy én ezt a napot választanám.”

#10

„− Te olyan vagy, mint a fiatal cédrus. Akkor látom, milyen szívós és ellenálló vagy, amikor hajladozol. Növésed deli, gazellaszemed, hibátlan szemöldököd a tökéletesség jegyei. Többet érsz a fél világnál. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha így meg tudok szeretni egy lányt. Senki más nem kellene nekem, ha hozzám kötnéd az életed.”

[su_heading]A SIVATAG HERCEGNŐJE – BLOGTURNÉ[/su_heading]

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

Cselenyák Imre egy különleges világba kalauzol el bennünket, a forró Bagdad egzotikus hastáncosnőinek szívszorító, de különleges világába. Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerjétek meg Zubeida történetét és ha játszotok, egy példányt megnyerhettek a könyvből!

[/restab]
[restab title=”Nyereményjáték“]

Cselenyák Imre műveiből adunk közre idézeteket. A feladat, hogy annak a regénynek a címét írjátok be a Rafflecopter helyes mezőjébe, amelyhez az adott idézet tartozik.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

“Cakkosra tépem a szám, hogy megértsd! Kislány, mi nem haldoklunk, mi így élünk!”

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

[/restab]
[restab title=”További állomások“]

05.09 – Kelly & Lupi olvas
05.11 – Sorok között
05.13 – Könyvvilág
05.15 – Könyv és más

[/restab][/restabs]