Home Könyvkritika Könyvkritika: Jeff Wheeler – The ​Thief's Daughter: A tolvaj lánya (Királyforrás 2.)

Könyvkritika: Jeff Wheeler – The ​Thief's Daughter: A tolvaj lánya (Királyforrás 2.)

Végre, megérkezett a Trónok harca YA verziójának a második kötete! Owen és Evie itt már tizenhét évesek, a király bizalmát élvezik, az országot pedig fenyegetések és a háború veszélyezteti, és kábé a két fiatal nyakába szakad, hogy rendet tegyenek. És nem csak az országban, hanem a megváltozott kapcsolatukban is, ami már jóval több, mint szerelem.

Saccperkábé ez az alapja A királynő méregkeverője folytatásának, de gondolhatjátok, sokkal többről szólt. Aminek a legjobban örültem, hogy a főhőseink már végre felnőttek. Nem, emiatt nem lett hirtelen romantikus regény a sztoriból, a romantika nagyon finoman jelenik csak meg a történetben, és leginkább ez a mozgatórugója a szereplők egyes tetteinek, de nincs nyáladzás, ami itt így rendben is volt.

A könyv legnagyobb előnye a baromi jól felépített karaktereiben rejlik. Itt senki sem papírmasé, még a legkisebb mellékszereplő is egy élő, lélegző figura, akinél pontosan tudjuk, hogy a tettei mögött milyen mozgatórugók lapulnak. Mindez pedig naná, hogy baromi hitelessé, és jól olvashatóvá tette a könyvet.

Szerettem, hogy mennyi emberi sorsot mutatott be. Nem csak a főszereplők lelki világa elevenedett meg, hanem a mellékszálakon is történtek dolgok. Severn király változása például nagyon szépen átjött, és az ebből fakadó dilemma is, hogy hol van az a pont, amíg a hűség számít, és úgy egyáltalán, mi mindent áldozzunk fel a hűség oltárán.

Owen mostanra érett be igazán: már magabiztosan használja a Forrás erejét, igazán hatalmas herceg lett belőle, okos stratéga, aki fiatal kora ellenére kivívta az idősek tiszteletét is. Ehhez képest nagyon üdítő volt a kontraszt, hogy mennyire kis nyámnyila, amikor lépni kéne valamit az Evie-hez fűződő románca kapcsán, és ez valahogy még érdekesebbé tette a szereplőt, mert néha esetlennek is kell lenni, nem lehet mindig tökéletes a főhős, mert az csak unalmassá válik.

Kaptunk egy sor új szereplőt is, akik naná, hogy zseniálisak voltak. Etayne, az új méregkeverő a legnagyobb kérdőjel nekem, akiben nagyon akarok bízni, de valami azért azt súgja, hogy talán nem kéne, de lazán tudnék pro és kontra érveket sorolni, ami csak azt mutatja, mennyire jól lett megalkotva a lány. Akit még kiemelnék az Yago, a szomszédos király, mert nála szerettem az ifjonti hévet, a fejlődését, azokat a meglepő pillanatokat, amiket produkált. A beszélgetései Evie-vel mindent vittek.

Külön érdekes volt, hogy mennyi erkölcsi kérdést tett fel a könyv. Nem csak a hűség kapcsán, hanem például nagyon érdekes volt a szentély körüli vita, hogy a hit mennyire és miben tudja befolyásolni az embereket, vagy éppen az, hogy miként torzíthatja valakinek a személyiségét, ha azt hiszik ő maga a sátán. A szerző nagyon szépen beépítette ezeket a dilemmákat a könyvbe, de nem vált tőle demagóggá.

Viszont ami az első részben zavart, az sajnos itt is. Már megint rengeteg nevet soroltak fel, sok lett az új, miközben a múltat is folyamatosan emlegették. Egyszerűen ennyi mindent nehéz volt befogadni, így sokszor nem is jöttek át szerintem a másodlagos jelentések, a dolgok, amik előreutaltak a történésekre, így kicsit olyan érzésem is volt, hogy kimaradtam valamiből.

Értékelés: 9/10

A tolvaj lánya egy izgalmakkal teli, és baromi jól felépített könyv, telis-tele élő és lélegző karakterekkel. Imádtam olvasni, végig fenntartotta a figyelmem, a szerző stílusa sodort előre. Már nagyon kíváncsi vagyok az eredeti trilógia lezáró részére. A cím mindenesetre beszédes…

Hogy tetszik a borító? Továbbra is gyönyörű, élőben még szebb, ráadásul a polcon is nagyon jól fog mutatni az első rész mellett.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha tetszett az első rész, akkor mindenképpen megéri folytatni. Szerintem még jobb is lett ez a rész, mint A királynő méregkeverője, mert itt Owen már majdnem felnőtt, és nagyon határozottan tereli a saját sorsát.

A TOLVAJ LÁNYA – BLOGTURNÉ

 • A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg Jeff Wheeler Királyforrás sorozatának második része március végén. A tolvaj lánya kilenc évvel később veszi fel a fonalat, a főhőseink immár 17 évesek. Owen Kiskaddon még mindig hűséges Severn királyhoz, akinek azonban rendkívül megosztott a hírneve, és rengeteg ellensége akad. A fiatal fiú egyre több titok, cselszövés és olyan játszmák kereszttüzében találja magát, amelyeket még nem tud teljesen kiismerni, miközben az Evie iránt táplált gyengéd érzelmei is összezavarják. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mi a véleménye a könyvről a blogturnéban résztvevő bloggereknek, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.

 • A legtöbb fantasy könyvhöz hasonlóan a Királyforrás világához is készült térkép, amiket általában a könyvek elején találhatunk meg. Mostani játékunk során arra leszünk kíváncsiak, hogy vajon a térképek alapján felismeritek-e az adott könyvsorozatot. Minden állomáson találni fogtok egy térképet, a feladat pedig annyi, hogy beírjátok a könyvsorozat szerzőjét és nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 04.01 – Könyvvilág
  04.03 – Nem félünk a könyvektől
  04.05 – Sorok Között
  04.07 – Deszy könyvajánlója
  04.09 – Dreamworld (extra állomás)