Hű! Bár már hetek teltek el azóta, hogy elolvastam a könyvet, de még mindig nagyon mélyen bennem él a története, a tanulságai, az üzenet, amit a szerző át akart adni – és ez baromi jó dolog. Nem titok, a Minden csúf és csodálatos dolog egy tabu könyv, de a legjobbak közül való. Egy olyan, ami jobbá, többé teszi az embert olvasás után. Számomra mindenképpen felejthetelen élmény volt.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

A történet a ’70-es években kezdődik, bő tizenhárom évet ölel fel. A hősnő Wawy, aki a sztori elején még csak öt éves. A kislány nem eszik, nem lehet hozzáérni, és bár bizonyos szinten nagyon okos, az emberek mégis butának nézik. Nem tud vele mit kezdeni a tanítónő, a nagynéni, de még a kedves nagymama sem nagyon. A sztori már a kezdetekben ugrál a nézőpontok között, és mire eljutunk Wawyéhoz, már kialakult bennünk egy kép a gyerekről, és akkor jönnek a válaszok…

Wawy édesanyja, Valerie egy őrült és tisztaságmániás, szó szerint nem hagyja a gyerekét enni, mert ezzel bevisz minden baktériumot a szervezetébe. Wawy szenved, próbál jó gyerek lenni, később öt évesen szó szerint az anyjává válik az öccsének, a kis Donalnak, akiről neki kell gondoskodnia az őrült anyja, és a drogbáró apja mellett. Évekkel később Wawy nyolc éves, egy gyerek testbe zárt “felnőtt anya“, komoly gondolkodásmóddal, de mély sebekkel.

Kellen a sztori elején a húszas évei elején jár, Wawyra mint egy angyalra tekint. Úgy dönt, ott segíti a lányt, ahol tudja, és az öccse mellett Wawy számára Kellen lesz az egyetlen ember, aki hozzáérhet, akivel egyáltalán beszél, mert az anyja a beszédet is tiltja neki. Ahogy telnek az évek Wawy és Kellen érzései is átalakulnak, egyre inkább kívánni kezdik egymást, és amikor Wawy betölti a tizenhármat, már be is nyúl a férfi nadrágjába, de aztán minden tönkremegy az életükben…

Nem szoktam ilyen részletes történetleírást adni, a fenti sorok kb. a könyv harmadát fedik le, kábé annyit, mint a fülszöveg. (De szerintem nem spoilereztem, legalábbis, igyekeztem). Mindez az infó viszont kell ahhoz, hogy teljesen átjöjjön: ez nem egy pedofil könyv. Persze, ha csak a szigorú ténykeg nézzük: Wawy 14 év alatti, Kellen meg tizenkét évvel idősebb, így csak a törvényi szabályozásokat nézve annak kéne lennie, viszont mindig vannak azok a bizonyos kivételek.

Az én szememben a Minden csúf és csodálatos dolog nem volt pedofil történet. Nekem ez egy tragikus romantikus történet volt a lányról, akinek túl hamar kellett felnőnie, és aki túl hamar találkozott élete szerelmével. Kellen oldaláról sem volt ez egyszerű, szembesülni azzal, hogy szerelmes egy tizenegy-tizenkét éves lányba, és megtartsa a távolságot, de eközben a lány folyamatosan dörgölőzik, fogdos, többet akar. Kellen pedig nagyon igyekezett ellenállni. Kemény könyv volt, olyan, ami alaposan próbára teszi az ember ingerküszöbét és toleranciaszintjét. A sok nézőpont pedig ebben is segítséget nyújt, mert szerencsére felvonultat mindenféle gondolatmenetet, miközben az ember végig ütközteti ezeket a sajátjával – én legalábbis így voltam vele.

Igen, a regény ebben volt a legerősebb. Olyan történeteket, eseményszálakat mutat be, amikről van egy előzetes képünk, de látva az adott szituációt talán máshogy is gondolhatunk rá. És ez nem csak a főszereplőknél jött elő, hanem a mellékszálakon is. Szerettem, hogy a könyv mennyire elgondolkodtat, hogy bemutatja, mennyire szűk látókörű tud lenni az ember, ami nekem leginkább a bírónős jelenetnél jött át, amikor az ember nem az adott helyzetet szemléli, hanem a kialakult képét, a sémát húzza rá mindenkire. Mert nyilván ha Wawy gondolkodásmódban és érzelemvilágban is tizenkét éves, ha nem nyúl Kellenhez, ha nem narrálja le, hogy többet kíván, és Kellen úgy ér hozzá, magam is pedofilnak könyvelem el. De szerencsére ez nem az a helyzet volt.

A könyvet erősíti, hogy rengeteg nézőpontban mesél. Nem számoltam össze, de kábé tizenöt hang legalább megszólal, van, aki egyszer, más többször is. Ez a sok nézőpont nem csak abban segített, hogy az unokatestvér története előtérbe kerüljön, vagy a végén Renée szála reflektáljon az étkezési problémákra, hanem arra is jó volt, hogy megmutassa, kívülről ki és hogyan látja Wawyék helyzetét, vagy akár csak egy problémás családot. Mert egyszerűbb csak elítélni, lehülyézni a kislányt, mint elgondolkodni rajta, hogy milyen lehet neki otthon, milyenek a szülei, és pontosan mi lehet az oka annak, ha nem beszél közösségben…

Értékelés: 10/10

A kötet sok tabunak számító témát is bemutatott, nem csak az idősebb-fiatal szereplő romantikus kapcsolatát. Az étkezési zavarról is szépen mesélt, bekerült egy LMBT szál is, ami a maga nemében zseniális volt. Remek gondolatokat adott át a felnőttről, aki segíteni akar, de igazából képtelen rá, mint ahogy az emberek kollektív tudatáról is, amikor a fától nem látjuk az erdőt, pedig nagyon kéne. Tényleg úgy hiszem, hogy ez a könyv nagyon sokat ad az embernek, különösen ha másként nézünk ezentúl a világra.

Hogy tetszik a borító? Amikor először láttam nem igazán jött át, de a sztorit ismerve zseniális választásnak érzem, hiszen Wawy és Kellen rengeteget fekszenek a fűben a csillagokat nézve.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha toleráns vagy, ha bírod a tabu témákat, ha szeretsz gondolkodni egy könyvön, ha elmúltál tizennyolc éves, akkor a Minden csúf és csodálatos dolog lehet az új kedvenced.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

[su_heading]MINDEN CSÚF ÉS CSODÁLATOS DOLOG – BLOGTURNÉ[/su_heading]

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

Új szerző mutatkozik be a Könyvmolyképző Kiadónál, s nem is akárhogyan. Bryn Greenwood Minden csúf és csodálatos dolog című könyve az emberi lét legsötétebb bugyraiba viszi el olvasóját.

Kövesd a Blogturné Klub öt bloggerét turnéjukon, ismerd meg a könyvhöz kapcsolódó gondolataikat, játsz velük, és amennyiben a szerencse is melléd áll, tiéd lehet a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyike.

[/restab]
[restab title=”Nyereményjáték“]

Bryn Greenwood könyve nem egy könnyed lányregény, hanem erős idegzetű olvasóknak szóló olvasmány. Blogturnénk minden állomásán egy-egy hasonlóan rázós történet fülszövegéből találtok részletet. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a keresett mű címét és szerzőjének nevét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“Broke sosem gondolta volna, hogy egyszer majd egy olyan férfi mellett fog kikötni, aki minden nő álma. Azonban nem minden álom ér boldog véget, és pont amikor a leginkább szükségük lenne egymásra, Brooke-ot elragadják a ring mellől. Így amikor elválasztja őket a távolság és a sötétség, a lány számára nem marad más, mint hogy megküzdjön annak a férfinak a szerelméért, aki csakis az övé.”

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

[/restab]
[restab title=”További állomások“]

04.04. – Betonka szerint a világ…
04.06. – Angelika blogja
04.08. – Sorok között (1)
04.10. – Never Let Me Go
04.12. – Sorok között (2)
04.14. – CBooks

[/restab][/restabs]