Home Könyvkritika Könyvkritika: Léonor de Récondo – Váltóláz

Könyvkritika: Léonor de Récondo – Váltóláz

Laurent egész életében tudta, hogy ő más, mint a többiek, mégis félt ezzel bármit is kezdeni, így elnyomta magában a dolgot. A negyedik x-nél viszont lassan rádöbben, már képtelen tovább hazudni önmagának. Ő bizony egy nő belül, hiába van felesége és két gyereke. De mennyi idő kell ahhoz, hogy önmaga lehessen?

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

A könyv nagyon bátor témát választott, de az írónő érzékenyen nyúlt hozzá. Sikerült jól átadni Laurent és a családja érzéseit, a nehézségeket, a fájdalmakat és a boldogságot is, mert az, ha végre önmagunk lehetünk, mindennél felszabadítóbb.

A kötet során szinte az összes szereplőt sikerült megkedvelnem. Még a feleséget, pedig Solange az elején nem tűnt annyira szimpatikusnak, de aztán igazán át tudtam érezni a fájdalmát. Milyen lehet húsz év után rádöbenni, hogy a férjed, a gyerekeid apja igazából nő, és át akarja operáltatni magát? Naná, hogy volt pár dühítő lépése a nőnek, néhány hülye tette is, de szerencsére a karakterfejlődése szép ívet írt le, és a végére megszerettem őt.

Külön örültem, hogy a szülőség fontos szerepet kapott a kötetben, hiszen Laurent többször is elmondja, hogy mennyire imád apa lenni, és milyen fontosak számára a gyerekei. Csak egyszerűen van az a pont, amikor már képtelen tovább titkolni az igazat. Volt egy jelenet a könyvben, ami szívszaggatóan őszinte és hiteles volt. Amikor a coming out után a családja darabokban volt, Laurent pedig végre szabadnak, hovatovább, boldognak érezte magát. (Spoiler, jelöld ki, ha nem zavar)

A kötet legnagyobb erőssége a szememben az élethű karakterei voltak. Laurent sem lett egy szentként ábrázolva, akit csak sajnálni kell. Nem, mert neki is voltak hülye döntései, nem volt tekintettel minden esetben a környezetére, és nem, ezt nem lehet a felszabadulás iránti vággyal sem magyarázni. És pont emiatt volt ő is élő főszereplő: mert senki sem tökéletes.

Bár olyan sok fejezetet nem kapott, de külön érdekes volt látni azt, hogy miként reagál Laurent két gyereke a változásra. Nem akarok spoilerezni, de nagyon jónak éreztem mindkét szálat, különösen az írónő bátorságát. Az pedig végképp pacsi, hogy bár Laurent (és Solange) is követett el hibákat, de végig megmaradtak jó szülőnek.

Szerettem végig élni az utat Laurenttel, amíg végleg rádöbben, hogy képtelen tovább férfiként élni, egészen addig, amíg Lauren lesz belőle. A transzneműség témáját gyönyörűen végigvitte a szerző, és szerencsére a munkahely sem maradt ki, jól megmutatták azt is, hogy ez a változás miként csapódik le ott. A Laurent lelkében történő változások pedig csodálatosak voltak.

Értékelés: 9/10

Érzelmes, elgondolkodtató könyv bátor egy nőről, aki férfi testben élt eddig, és most úgy dönt, hogy ezen változtatni akar. A Váltóláz tele van élő, lélegző karakterekkel, miközben a transzneműség témáját is hitelesen mutatja be. Nekem nagy szerelem lett.

Hogy tetszik a borító? Egyrészt gyönyörű amikor ránézek, ráadásul a jelentéstartalma mindent visz.

Kinek ajánlom elolvasásra? Kíváncsi vagy rá, hogy mit jelent transzneműnek lenni? Hogy mit él át egy család, amikor az “apukáról” kiderül, hogy nő? És milyen lehet átélni a nagy változást? A könyv gyönyörű, líraian érzékeny módon mutatja be mindezt.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

VÁLTÓLÁZ – BLOGTURNÉ

 • Váltóláz címmel egy újabb érzékeny és gyönyörű regény érkezik a Könyvmolyképző Kiadótól. Ismerjétek meg a Blogturné Klub tagjaival együtt a transznemű Laurent történetét, és az útját, hogy végre önmaga lehessen. Három szerencsés meg is nyerheti a könyv egy példányát a játék során.

 • A kötet főhőse, Laurent mindig is érezte, hogy ő egy férfi testébe zárt nő – a történet pedig megmutatja az utat, hogy önmaga lehessen.

  Szerencsére a témával nem csak könyvek, hanem filmek is foglalkoznak, hogy minél több ember megértse, milyen nehéz is ilyenkor önmagunkká válni.

  Minden állomáson találtok egy képet az adott filmből (vagy sorozatból), a feladatok pedig, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a film/sorozat címét.

  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • – 03.04. – Betonka szerint a világ
  – 03.06. – Hagyjatok! Olvasok!
  – 03.08. – Sorok Között
  – 03.10. – Cbooks
  – 03.11. – Sorok Között (extra)
  – 03.12. – Könyv és más
  – 03.14. – Ambivalentína
  – 03.16. – Hagyjatok! Olvasok! (extra)