Home Könyvkritika Könyvkritika: Connie Glynn – Beépített ​hercegnő (Rosewoodi Krónikák 1.)

Könyvkritika: Connie Glynn – Beépített ​hercegnő (Rosewoodi Krónikák 1.)

Na ez volt az a könyv, aminek elég volt ránéznem a borítójára és utánajárnom, hogy ez egy hercegnős YA regény, és máris olvasni akartam. És hű! Különleges élmény volt, az biztos. Kicsit úgy érzem, ez a regény a YA alsó határát lőtte be, a főhősök is csak tizenöt évesek. Ráadásul nagyon erőteljesen megjelenik benne egy “mesés” érzés, azaz kábé olyan, mintha egy tündérmese lenne ez a könyv, ami különös, sajátos színezetet ad a történetnek.

Az egyik főhős a 15 éves Lottie, aki mindig is hercegnő akart lenni. Halott édesanyja szabályai szerint próbál élni: Légy bátor, légy kedves és légy megállíthatatlan. Ezek alapján próbál boldogulni a puccos magángimnáziumban is, ahová ösztöndíjasként kerül be. Egy félreértés miatt viszont mindenki azt hiszi, hogy ő Maradova hercegnője, miközben a szobatársa, Ellie valójában a hercegnő. No de mi lesz ezután?

A könyv egyértelműen nem az izgalmas jeleneteiben és dramaturgiájában volt erős. Persze, történtek érdekes dolgok, és alapvetően jól volt felépítve a könyv, de sokszor éreztem szellősnek, mintha a történet nem akarna igazán haladni most semerre, és súlyos fejezetek mentek el karakterépítésre, miközben a történet meg állt.

A karaktereket viszont tényleg sikerült megszeretnem. A maga ártatlanságával Lottie néhol talán túl sok is lehetett volna, de valahogy annyira élő és lélegző karakter volt, hogy nem tudtam nem szeretni. Nagyon érződött benne az író személyisége, ami szó szerint élettel töltötte meg a lapokat, így az unalmasabb, karakterépítéssel töltött fejezeteket is tudtam élvezni.

A másik főszereplőnk, Ellie hercegnő is nagyon szerethető lett. Szerettem, hogy mennyire különböző a két lány, és miután túllendültem azon, hogy ezek öt perc alatt “meghalnék érted“-szintű legjobb barátok lettek, tudtam élvezni a közös jeleneteiket. Ellie pedig az a karakter volt, aki talán a legjobban elgondolkodtatott a könyvben. Nem csak azért, mert jól átjött nála az, hogy mennyire nyűgnek érzi a hercegnői létet, hanem mert az írónő egy érdekes dolgot épített fel nála, ami ha tényleg az lesz, aminek tűnik, az nagyot üthet.

Volt még egy harmadik főszereplőnk is, Jamie, a testőr, akit itt partizánnak hívnak. Nála és Lottie-nál jelent meg egy nagyon halovány romantikus szál a történetben. Pattogtak köztük a szikrák, alig vártam, hogy történjen már köztük valami, de ebben a részben a romantika sajnos nem kapott nagy teret. A páros viszont szimpatikus, Jamie pedig az a titkokkal teli fiú karakter, akit lehetetlen nem szeretni. És bakker, olyan borzasztó lehet, ha kicsi gyerekkorod óta arra nevelnek, hogy testőr legyél, ne legyen saját életed, saját döntéseid, hanem azért élj, hogy egy másik gyereket megments akár az életed árán is…

Amit nagyon szerettem még a sztoriban, az a milliő, amit megteremtett az írónő. Az iskola színes volt, a sulis mellékszereplők bár klisékre épültek, de jól lettek bemutatva. Kezdetben szkeptikus voltam a hercegnős száltól is, mert hát, egy tévedésen/hazugságon alapult, de végül nagyon szépen megoldották ezt is. Bekerült a történetbe számos jó ötlet is, amik sok esetben még jobbá és átélhetőbbé varázsolták a regényt. Ami pedig a rejtély szálat illeti a végén, nem mondom, hogy megleptek, de rengeteg a kérdésem.

És igen, ez a könyv ebben volt a legerősebb: a kérdésekben. Tulajdonképpen ez az első rész volt az alapozás, ami megannyi ígéretet hordoz magában, sok lehetőséget a folyatásra. Engem például nagyon érdekel, hogy most Ellie akkor tényleg leszbikus-e, mert nekem nagyon úgy tűnt, és imádnám, ha az lenne, mert leszbikus hercegnőről soha nem olvastam még. Plusz ami nekem még nagyon érdekes kérdés, hogy Jamie vajon a király eltitkolt fia-e, mert van egy ilyen sejtésem, és ha tényleg az lenne, máris megoldódna Ellie gondja, hogy nem akar királynő lenni. De még ezekentúl is sok mindenre vagyok kíváncsi a folytatásból, ami szerencsére idén érkezik magyarul. (feketével a spoilereket jelöltem)

Értékelés: 8/10

Ez a regény nem a történetében volt a szememben erős, hanem a karaktereiben, az ötleteiben és a klassz hangulatban, amit megteremtett. Mindenképpen érdekel a folytatás, különösen mert számos kérdést felvetett a történet, amikre érdekel a válasz.

Hogy tetszik a borító? Egyszerűen gyönyörű! Pont ilyen csodaszép borítót érdemelt ez a különleges történet.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a hercegnős YA regényeket, amiknek ráadásul különleges hangulatuk is van, akkor ez lehet az új kedvenced.

BEÉPÍTETT HERCEGNŐ – BLOGTURNÉ

  • Lottie Pumpkin egy átlagos lány, akinek minden álma, hogy hercegnő legyen. Nem is sejti, hogy ha ez valóra válik, mennyi bonyodalommal jár mindez…

    A vicces YA kötetet a híres Youtube-sztár, Nooderella jegyzi, a Blogturné Klub pedig három állomáson meséli el a könyvélményeit. A turné végén a kötet egy példányát is megnyerheted.

  • Lottie imádja a meséket, hiszen az édesanyjára emlékezteti őket. Így a mostani játékunk kicsit talán egyszerűbb lesz: ismerd fel az adott blogon látható hercegnőt, és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy ki is ő.

    (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 01.15. – Hagyjatok! Olvasok!
    01.17. – Sorok Között
    01.19. – Deszy könyvajánlója