Íróként egy sorozatot sosem egyszerű elengedni, hiszen az emberhez hozzánőnek a karakterek, és szívesen ír a sorsukról. Még nehezebb mindez, ha maga a sorozat iszonyúan népszerű, és sokan szeretnének még olvasni a karakterekről.

Vannak viszont olyan helyzetek, amikor már nincs mit mesélni, amikor egy folytatás csak a széria összképét rontja, és az olvasó megorrol, ha a jól megszokott minőség helyett egy gyengécske kötet kap. Ez a helyzet történt most a The 100 negyedik részével. Nem azt mondom, hogy nem kellett volna megírni, csak azt, hogy nem így…

A legnagyobb gondom a kötettel az volt, hogy ebben a formában konkrétan semmi értelmét nem láttam. A sztori kiindulópontjára jut vissza a kötet vége, az egész kábé egy nagy kaland, ami alatt történnek igazából dolgok, meg zajlik valamilyen cselekmény, csak sajnos nem túl izgalmas, és annyi bennük a logikai baki, hogy jobb lett volna hagyni a csudába az egészet.

Persze, logikai bakik eddig is voltak a részekben, csak olyan izgalmas volt a cselekmény, és annyira jól pörögtek a szálak, hogy nem vettem tudomást a bakikról. Itt viszont nem lehetett másra figyelni. De most komolyan: a fegyvereket így megtalálni? És a végén, az a “nagy lezárás”, miközben eszükbe se jut, hogy bajba kerülhetnek? És úgy egyáltalán, összezárni ennyi dühös foglyot, és elvárni, hogy a propaganda hasson két nap alatt? És ez sajnos csak a jéghegy csúcsa. (A fekete háttér spoilereket rejt)

Nem szívesen írom ezt, de ez a kötet sajnos nagyon hanyag írói munka volt. Vagy éppen a szerkesztés hiányában keresendő a gond? Mert azért is van egy könyvnek szerkesztője, hogy kiszűrje a logikai bakikat, tanácsokat adjon a történet fejlesztésére, jobbá tételére. A végeredményt látva úgy tűnik, mintha itt kimaradt volna a szerkesztés… (Vagy csak jobb, hogy nem láttuk a nyers kéziratot?)

Na de most, hogy eljutottunk idáig, mesélek a sztoriról is. Főhőseink boldogan élnek a földön, éppen egy háladásnapi vacsora-félére készülnek, amikor jön pár fehér ruhás fószer, van, akit megölnek, pár főhőst elrabolnak, páran meg utánuk erednek, hogy megmentsék őket.

A disztópiákban sokszor azt szeretem a legjobban, hogy megmutatják az adott világot, a társadalmakat. Ha valamiben erős volt a kötet, hát ezt kell kiemelni. Tetszett ez az egész szektás dolog, érdekes megoldások voltak azért náluk, a nőhatalom külön sokat hozzáadott a kerek egészhez. Külön tetszett az is, hogy azért a világról is megtudtunk jó pár dolgot, ahogy a modern emberiség utolsó óriáiról is.

És azért amiben Kass Morgan eddig is erős volt, az most sem tűnt el nyomtalanul. Gondolok itt arra, hogy a szereplők érzelmeinek az ábrázolása most sem volt rossz. A Bellamy és Clarke közti műdráma ugyan nem jött be, de nagyon bejött Glass problémája, a beilleszkedési nehézségei, és mindez szépen reflektált a szektás szálra. Az író ügyesen megmutatta, hogy egy megtört embert miként vonzhat be egy ilyen szekta, így ez a rész lélekügyileg szerintem szépen átjött.

Külön szerettem még Wells történetét is, a karakterének a fejlődését, az, ahogyan főnixként éledt fel a hamvaiból. Egy halálesetet sosem egyszerű feldolgozni, de itt szerintem szépen megtörtént mindez.

Amit még nagyon csíptem, az LMBT szál volt. Kicsit meglepett, nem is számítottam rá, de jó lett a kivitelezése, a két karakter író cuki lett együtt, és egyszerűen jó volt olvasni róluk.

Értékelés: 6/10

Sajnos ez a kötet korántsem volt olyan jó, mint az eddigiek. Néhány karakter lelki drámája, a váltott nézőpontok, a világ tágítása, és pár érdekesebb fordulat, újabb szereplők tették érdekessé és olvashatóvá a kötetet. De sajnos sok volt a gyengeség, a logikai baki, és nekem a Bellamy – Clarke páros is csalódást okozott. Összességében sajnos nem varázsolt el ez a plusz kaland, noha alig vártam, hogy el tudjam olvasni.

Hogy tetszik a borító? Én imádom, ahogy az eddigieket is. Olyan jó, hogy filmes borítókat kapunk végig.

Kinek ajánlom elolvasásra? Jó kérdés. Megrögzött The 100 fanatikusoknak mindenképpen.

[su_heading]THE 100 – LÁZADÓK – BLOGTURNÉ[/su_heading]

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Kass Morgan: Lázadók című regényét, amely a The 100 sorozat negyedik része és valószínűleg tényleg az utolsó. Befejeződik az évszázadok óta sugárfertőzött Földre száműzött fiatal “bűnözők” izgalmas és fordulatokban gazdag kalandja. Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.

[/restab]
[restab title=”Nyereményjáték“]

Játékunk azoknak szól, akik olvasták az előző részeket és ismerik a könyves karaktereket! A feladat annyi, hogy egyetlen mondat alapján ismerjétek fel a keresett személyt, és írjátok be a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

A keresett személy: Felgyújtotta az utolsó fát még az űrben, ezért örökké lelkiismeretfurdalása van.

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

[/restab]
[restab title=”További állomások“]

12.31 Kelly és Lupi olvas
01.02 Nem félünk a könyvektől
01.04 Sorok között
01.06 CBooks
01.08 Deszy könyvajánlója

[/restab][/restabs]