Home Könyvkritika Könyvkritika: Dhonielle Clayton – The ​Belles: A szépség ára (A Belles lányok...

Könyvkritika: Dhonielle Clayton – The ​Belles: A szépség ára (A Belles lányok 1.)

Bevallom, nem vártam sokat a könyvtől. Valahogy elsőre nem fogott meg a története, és csak azért olvastam el, mert tudtam, külföldön nagyon imádják, és érdekelt mire fel ez a kult-státusz. Nos, most már teljesen értek mindent. Ez a könyv zseniális, a 2018-as év egyik legjobbja, öröm volt olvasni – meg persze néhol fájdalom is, mert a sztori sokszor odacsap, de keményen.

A legfőbb téma itt a szépség, mint ahogy erre a borító, és a cím is utal. Az itteni világban ugyanis az emberek szó szerint szürkének születnek, fakó hajjal. Kivéve a Blee-lányok, akiknek az a természetfeletti képességük, hogy meg tudják változtatni az emberek testét az arcanájukkal. Színt adhatnak, hajszínt változtatnak, melleket növelnek, csípőt csökkkentenek. Mint valamilyen plasztikai sebész, csak vér nélkül – de a páciens fájdalma megmarad, mert a szépségnek ára van.

Azt hihetnénk, hogy mivel ez egy másik világ, a szabályai és a tanításai nem érvényesek ránk. Na ez nincs. Mi is pont annyira hajszolszuk a szépséget, mint ők, és őszintén, ha a mi világunkban is élnének Belle-lányok, pontosan így bánna velük a társadalom. Nagyon tetszett az, amit a könyv tanított a szépségről. Nem a közhelyre gondolok, hogy a szépség belülről fakad. Sokkal inkább ara, hogy mennyire veszélyes dolog a szépség, az, ha arra vágyunk, mindenkinél szebbek lehessünk, és egyáltalán, ha nem tudjuk elfogadni önmagunkat, boldogok se lehetünk.

A szépségről pedig ez a könyv sokszor durván mesélt, elrettentő példákat hozott fel. Tetszett nagyon, mert elgondolkodtatta az embert, akaratlanul is levetítettem a világunkra, és azt kellett látnom, tényleg ez megy. És mindezt mi tápláljuk, én is, meg te is, mert mindannyian értékeljük a szépet – talán túlságosan is.

A sztori hősnője, Camellia egy Belle lány, akit arra neveltek, hogy az arcanáját használva másokat szépítsen meg – ő pedig ugye születésétől fogva gyönyörű. Legalábbis ezt hinnénk, de volt egy jelenet, amikor a gyönyörű Belle-lányok arról beszéltek, hogy miket változtatnának meg egymáson, ha lehetne, és ez is annyira jó társadalomkritika volt. Na de elég a szépségből! 🙂

Szóval, Cameliáért lehetett izgulni, először is, hogy kegyelt lesz-e, tehát sikerül-e a királynő mellett szolgálatot vállalnia, vagy elkerül egy másik teaházba. Később, amikor megkapta a végleges helyét, sorra kezdtek el kiderülni a titkok, amiket megpróbáltak előttük elrejteni. Hogy mennyi Belle-lány van, mire is lehetnek képesek, és úgy egyáltalán, mennyire megalázó helyzetekhez vezethet az, ha másokat szolgálsz a tehetségeddel.

Ha egy dolgot ki kéne emelnem a könyvből ami nem tetszett, akkor kétségkívül ezt hoznám fel példának: baromi lassan derültek ki a dolgok. Konkrétan több olyan jelenet is volt, amikor az előző generáció Belle-lánya valamilyen titkokat suttogott volna el Caméliának, de naná, hogy megzavarták őket. Elsőre még legyintettem, de sokadjára már zavart, hogy több, mint a könyv felének kellett eltelnie, hogy valami kiderüljön, addig pedig a sötétben tapogatóztunk. Persze, érdekes volt az is, csak ezek az “elmondom, de hopp, mégsem” dolgok egy idő után már nagyon felhúztak.

Magát a könyvet viszont nagyon élveztem, és ez sok mindennek köszönhető. Egyrészt nagyon kedvelhető a főszereplő, az a típus, akinek szívesen drukkolok: eszes, bátor, a helyén a szíve, és nem tökéletes, mert sokszor kissé buta és naív, de mindettől valahogy emberi. A világa nagyon érdekes volt, kicsit hasonló a miénkhez, de mégis más. Rengeteg jó ötlettel volt tele, de persze a karakterek vitték el a hátukon a sztorit.

Nekem a könyv azért is volt nagy élmény, mert nem tudtam róla sokat, mikor elkezdtem. Éppen ezért spoilerekbe se akarok belemenni, viszont nem bírom ki, hogy ne beszéljek egy kicsit Sophia hercegnőről. Nagyon figyeljétek a lányt már az elejétől, mert valami elképesztően zseniális írói munkát vitt a karakterbe az írónő. Sophia egy szó szerint félelmetesen jó szereplő, aki mesterien lett megalkotva. Csak ennyit mondok, tényleg!

Amit még kell említenem, az a diverzitás kérdése, mert ezt is tök jól kezelte az írónő. Persze, ha egy világban mindenkinek alapból szürke a bőre naná, hogy a sötét-fekete bőr gyönyörűnek hat. De mégis, olyan jó volt erről olvasni. És úgy szerettem, hogy mennyire elfogadott itt az azonos neműek szerelme. De ami nekem talán a legszebb volt, bármennyi problémát is okozott: itt a nők kezében volt a hatalom! Királynők uralkodhattak csak, és még a miniszterek, vezető személyek is mind hölgyek voltak. Ezaz! Éljen a girl power!

Ilyen a második kötet amerikai borítója

Értékelés: 9/10

Kiváló világ, nagyon érdekes morális dilemmák, ütős karakterek, imádnivaló hősnő, és egy csipetnyi romantika jellemzi ezt a kívül-belül gyönyörű könyvet. Nekem nagy kedvenc lett, és mondanom sem kell, alig várom a folytatást, mert szép kis függővéggel ért véget.

Hogy tetszik a borító? Szerintem gyönyörű, Cameliát is valahogy így képzeltem el. A jellegzetes Belle-konty megjelenítése tetszik a legjobban.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a kicsit komolyabb YA könyveket, és egy disztópikus, de végletekig izgalmas világ sem áll távol tőled, akkor olvasd el a könyvet. Azt még nem is mondtam, hogy isteni könyves álompasi van benne. Ó, Rémy! 🙂

THE BELLES – A SZÉPSÉG ÁRA – BLOGTURNÉ

 • Camellia ​Beauregard világában az emberek szürkének születnek, csúnyának, átkozottnak, és csak egy Belle-lány tehetsége, segítsége révén képesek megszépülni. Camellia Belle-lány, de minden vágya a királyi család palotájában élni, ahova csak a legbefolyásosabb Belle-lányok kerülhetnek. Kövessétek Camellia útját az Udvarba bloggereinkkel, hogy megismerhessétek a Belle-lányok képességeit és Camellia életét a királyi palotában, a turné végén pedig hárman a könyvet is megnyerhetik a Maxim Kiadó jóvoltából!

 • A Belles lányok világában minden a szépségről és a fényűzésről szól, ahogy ez már a borítón is látszik, amin főszereplőnket láthatjuk egy gyönyörű ruhába öltöztetve. A mostani feladatunk is a csodás ruhakölteményekhez kapcsolódik: a blogokon található képrészletek alapján ki kell találnotok, hogy melyik magyarul is megjelent könyv borítójára gondoltunk. A rafflecopter megfelelő sorába a könyv címét várjuk!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 12.05. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
  12.08. Sorok Között
  12.11. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
  12.14. Deszy könyvajánlója
  12.17. Kelly & Lupi olvas
  12.20. Hagyjatok! Olvasok!