Kerstin Gier mindkét YA sorozatát nagyon szerettem, így egy percig sem volt bennem kérdés, hogy a Fellegszállót is el akarom-e olvasni. Ez a kötet viszont némileg más volt, mint az előzőek. A Gierre jellemző szerethető stílus adott volt, a szuper hősnő és a könyves álompasik dettó. Akkor mi hiányzott?

Ezúttal elmaradt a természetfeletti aspektus, márpedig a Silberben az álmokba járás, az Időtlen szerelemben pedig az időutazás adta a sava-borsát a kötetnek. Itt és most Gier teljesen realista közegben mozgott, ami hol előny, hol hátrány volt. Persze adott a kérdés, szerettem-e a könyvet. A válasz igen, noha az első fele kicsit kevésbé volt aktív.

A közeg nekem nagyon szimpatikus volt első blikkre. Ugyanis egy régi, ódon luxusszállodában játszódik a sztori, ráadásul nagy része karácsonykor, így az ünnepi hangulat is teljesen átjött, különösen a havas tájak és a sok leírás miatt. Az is érdekes volt, ahogyan Gier bemutatta miként működik egy ilyen szálló, milyen gondok és jó dolgok lehetnek benne, és eleve mekkora a különbség a vendégek és a dolgozók között.

A helyszín viszont magával vonzotta azt, hogy baromi sok szereplővel dolgozott Gier. Ha ötven karakter nem lett megnevezve, akkor egy sem, ráadásul akadtak hasonló nevek is. Konkrétan volt olyan jelenet, ami csak arról szólt, hogy az írónő felsorolta ki kicsoda, és melyik szobában lakik, én pedig csak lestem, és igazából hamar fel is adtam, mert képtelen voltam ennyi nevet megjegyezni. A könyv végén viszont van függelék, amire én későn jöttem rá, de ha olvasásnál nem világos, hogy ki is ez a karakter, akkor nektek már adott lehet a segítség. És mivel kismillió karakter van, szükség is lesz rá.

A sztori pedig alapvetően két irányon mozog: az első felében inkább az a para, hogy úgy tűnik, el akarják adni a szállodát, a második fele meg már izgalmakkal teli, szinte kémregény, mert feltűnik egy hatalmas gyémánt, és naná, hogy valaki bármit megtenne, hogy megszerezze. Éppen utóbbi miatt a könyv második fele baromi izgalmas, jól kivitelezett, és tele van remek ötletekkel, gondolatokkal és időnként morális dilemákkal is. Nekem nagyon bejött, és igazából pont ez volt az oka annak, hogy végül mosolyogva fejeztem be a könyvet.

A kötet francia borítóján gyönyörűek a színek

Persze adott volt egy romantikus szál is, ráadásul rögtön két pasi is feltűnt a hősnőnk, Fanny körül. Bent és Tristant is nagyon megkedveltem, leginkább mert egyikük sem volt tökéletes, leszámítva persze a külsejüket. Itt-ott mindkettőt megráztam volna, hogy térjen már észhez, de ez valahogy még szerethetőbbé tette ezt a két mamlaszt.

És ami Fannyt illeti, azt hiszem ő a kedvencem Gier eddigi összes hősnője közül. A lány még tizennyolc sincs, állandóan azon poénkodik, hogy a szülei érettségit várnak tőle, ő pedig kibukott a suliból, és inkább beáll kvázi cselédnek egy hotelbe. Emellett tökre élvezi az önállóságot, és még karácsonykor sem hiányolja a szüleit, sőt, örül, hogy nincs otthon, hiába rendezett a családi élete. Na ez már önmagában különlegessé teszi őt, ritkán olvasunk ilyen karakterekről, pedig gyakrabban kéne.

Nagyon klassz dolog a tanulás, ha valaki a suliban látja a jövőt. Fanny esete viszont megmutatta azt, hogy máshol és máshogy is megtalálhatja az embert a boldogság. Persze, benne van, hogy pár év múlva Fanny bánni fogja amiért dobta a sulit, de ez már egy másik történet. A karakter viszont már az önállóságáért is nagyon szerethető volt a szememben, de a jelleme többi része, mint a kedvessége, a humora és az éles esze is nagyon jó karakterré tette a szememben.

Olaszországban ezzel a borítóval jelent meg a könyv

Nagyon nehéz, hogy ne menjek bele a spoilerekbe, de egy dolgot még ki kell emelnem: az pedig a gyerek-kérdés. Fanny ugyanis a sztori egy pontján gyerekcsősz szerepkörben találja magát, ezek a jelenetek pedig hihetetlen poénforrásokkal vannak tele. Leginkább a kis kilenc éves Don kapcsán, aki tökéletes reklám lehetne egy óvszer gyártónak, másrészt viszont olyan szépen megmutatta Gier, hogy ez a gyerek miért olyan, amilyen, hogy lassan kezdem szégyellni a mondatom közepét. A gyerekekkel közös jelenetek viszont mindent vittek, leginkább a humor terén.

Értékelés: 9/10

A hősnőt egyszerűen imádtam, a humort dettó. Bár rengeteg volt a karakter, mégis, sikerült hangulatosan átadni a karácsonyi hangulatot és a hotel érdekességeit is. A romantikus szál tetszett, a könyv második fele pedig különösen izgalmas lett. Így azt mondhatom, bár kicsit hiányzott a Gierre jellemző természetfeletti szál, összességében mégis szerettem a Fellegszállót.

Hogy tetszik a borító? Nekem bejön, pont így képzeltem el a Fellegszállót is.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted az írónő könyveit, és/vagy egy karácsonyi olvasmányra vágynál, akkor ez a regény kell neked!

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

[su_heading]FELLEGSZÁLLÓ – BLOGTURNÉ[/su_heading]

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

Hamarosan magyarul is megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából Kerstin Gier legújabb fantasy young adult regénye, a Fellegszálló! A patinás szálloda izgalmas titkokat rejt, és az olvasó a 17 éves Fanny oldalán vághat bele a kalandba, aki a szállodában dolgozik. Kövessétek bloggereinket a svájci hegyekbe, és a turné végén megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

[/restab]
[restab title=”Nyereményjáték“]

Mivel az írónőnek hatalmas rajongótábora van Magyarországon, úgy döntöttünk, hogy mostani játékunk a korábban megjelent regényeihez fog kapcsolódni! A feladatotok nem más, mint kitalálni, hogy melyik Kerstin Gier regényből idéztünk, és a helyes címet beírni a dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Az otthon ott van, ahol a könyveid vannak.”

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

[/restab]
[restab title=”További állomások“]

12.12. – Sorok Között
12.15. – Könyv és más
12.17. – Hagyjatok! Olvasok!
12.19. – Könyvvilág
12.21. – Kelly & Lupi olvas
12.23. – Deszy könyvajánlója

[/restab][/restabs]