Home Könyvkritika Könyvkritika: Jay Asher – What ​Light: Micsoda fény!

Könyvkritika: Jay Asher – What ​Light: Micsoda fény!

A Tizenhárom okom volt az egyik legnagyobb kedvencem, így sajnálom is egy kicsit Jay Ashert, mert hatalmas elvárásokat támasztottam felé – amiket nem is olyan egyszerű megugrani. A Micsoda fény! egy elgondolkodtató, romantikus és időnként nagyon cuki történet, amit bár szerettem, de azért kedvencként biztosan nem fogok hivatkozni rá.

A kötet hősnője a tizenéves Sierra, aki a családjával karácsonyfákat termeszt Oregonban. Viszont minden decemberben Kaliforniába költöznek pár hétre, és ott adják el ezeket a fákat. Sierra így tulajdonképpen kétlaki életet él, ami számára akkor válik borzasztóan nehézzé, amikor Kaliforniában megismer egy édes srácot, Calebet, akibe akaratlanul is kezd beleszeretni. Úgy, hogy tudja, amint itt a karácsony, haza kell térnie. És több, mint tíz óra az út kocsival…

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a könyvet kedvezményesen! *

Nemsokára itt a karácsony! Gyerekként ennek baromira örültem, most már nincs akkora varázsa, mint régen, de így is szeretem az ünnepet, és kellenek nekem az ilyen történetek, hogy még jobban táplálják bennem a karácsony szeretetét. Erre pedig ez a könyv tökéletes: egyszerűen meghozza a kedvet ahhoz, hogy igazi fenyő illata lengje be a nappalit, készüljön a forró csoki, és átjárjon a karácsonyi feeling. Ez pedig most nagyon jól jött.

Azért ha valaki azt hinné, hogy ez csak egy romantikus kötet, az téved. Calebnek ugyanis van egy ritka, amit az egész kisváros ismer: de mindannyian másként. A legtöbben elítélik a srácot, aki még mindig vezekel egy olyan dolog miatt, amit borzasztóan szégyell, és ami életének egy meglehetősen nehéz és bonyolult időszakában történt meg.

A karácsony a megbocsátás időszaka is, a könyv pedig nagyon szépen kezelte ezt az egészet. A titok, mint ötlet remek volt, és igazából az emberek reakcióit, és Sierra szüleinek a félelmeit is teljesen megértettem. Az egész helyzet baromi kényes, de az író baromi érzékenyen állt hozzá, és olyan finoman kezelte ezt a szálat, hogy a vége az valami gyönyörűség lett. Megbocsátani sosem egyszerű, de továbblépni sem: ez a könyv pedig mindezt meseszépen és hitelesen mutatta be.

A romantikus szál amúgy is élvezhetővé tette a sztorit, és Caleb titkán túl a távolság, mint hátráltató tényező is jól lett átadva, sokszor a szívem szakadt meg, mert érezni lehetett köztük a kémiát, hogy milyen sokat jelentenek egymásnak a karakterek. Viszont néha úgy éreztem, hogy lassan halad a kapcsolatuk, a csókra is rengeteget kellett várni, ami nekem kicsit fura volt, de mondjuk valahol meg tudtam érteni.

A szülő-gyerek kapcsolatokat is kifejezetten szerettem. Érdekes volt látni a különbséget aközött, ahogy Caleb anyja bánik a fiával, és ahogy Sierra szülei gondolodnak a gyereknevelésről. Mindkettőnek a szeretet volt az alapja, ott volt a féltés is, de mindkettő karakternél másként csapódott le ez nekem, ez pedig sokat hozzáadott a főszereplők jelleméhez is.

Egy csomó szépet elmondtam a könyvről, de akkor miért nem lett kedvenc? Nehéz erre választ adni. Nehéz, mert jó karakterekkel dolgozott az író, jó témákat vetett fel, a karácsonyi feeling is sokat segített, de mégis, sokszor éreztem azt, hogy kívül maradtam. Nem mindig kötött le a sztori, néhol a szereplők is idegesítettek, és elég sok ponton éreztem klisésnek a sztorit. Utóbbi általában nem zavar, de itt valahogy mégis. Ami viszont a legjobban fájt, az a könyv vége, mert úgy éreztem nem volt neki. Legalább egy epilógust szívesen fogadtam volna, mert ez így nekem olyan lezáratlannak tűnt, ami elég kár, mert így nem lett teljes az élmény.

Értékelés: 8/10

Jay Asher második önálló regénye érdekes sztori, jó alaptörténettel, édes romantikus szállal, és olyan morális dilemmákkal Caleb titka kapcsán, amiken nem csak agyalni jó, hanem a kötetben a kifejtését is átélni. A karácsonyi hangulat is sokat dobott a köteten, ahogy az időnként felbukkanó humor is.

Hogy tetszik a borító? Hát ez valami gyönyörűséges! A lány nagyon Sierra, ez a karácsonyi égősor pedig csak még jobbá teszi.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha tetszett a Tizenhárom okom volt, akkor előre szólok: ez egy teljesen más típusú könyv, így más élményre is számíts. Ha csíped a realista, elgondolkodtató romantikus sztorikat, mindenképpen vágj bele, különösen ha karácsonyi hangulatra vágysz.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a könyvet kedvezményesen! *

MICSODA FÉNY! – BLOGTURNÉ

 • A Tizenhárom okom volt sikerszerzője egy új, karácsonyi-romantikus regénnyel jelentkezett, ami többek között az első szerelemről, a megbocsátásról és a második esélyről szól.

  A különleges történetről a Blogturné Klub bloggerei extra állomásokkal tarkítva mesélnek. Játssz velünk, és nyerd meg a 3 ajándék könyv egyikét!

 • A kötet hősnője, Sierra gyakran használ a beszédében kevésbé ismert, idegen szavakat, és ezzel sokszor viccelődnek is.

  A mostani játékunk során pár idegen szó jelentését találod meg, a feladatod, hogy írd be a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  kumulál

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • – 11.29. – Sorok Között Könyves Blog
  – 12.01. – Dreamworld (extra állomás)
  – 12.03. – Sorok Között Könyves Blog (extra állomás)
  – 12.05. – Never Let Me Go blog
  – 12.07. – Hagyjatok, olvasok! (extra állomás)
  – 12.09. – Deszy könyvajánlója
  – 12.11. – Hagyjatok, olvasok!
  – 12.13. – CB Olvas
  – 12.15. – Dreamworld
  – 12.17. – Kelly & Lupi olvas