Home Könyvkritika Könyvkritika: Mackenzi Lee – Úriemberek ​kézikönyve: a bujaságtól az erényekig

Könyvkritika: Mackenzi Lee – Úriemberek ​kézikönyve: a bujaságtól az erényekig

Vannak olyan könyvek, amikre az ember azóta vágyik, hogy először hallott róla. No nálam ez ilyen volt, hiszen a külföldi bloggerek ódákat zengtek róla, ráadásul a Love, Simon kreátora tévésorozatot akar készíteni belőle. Az alapanyagot ismerve amúgy tökéletes sorozat lehetne, hiszen maga a regény is tökéletes volt.

Szeretem a bátor könyveket. Azokat, amik nem félnek nehéz témákba belevágni. Még jobban szeretem azon regényeket, amik képesek ezeket a témákat jól körbe is járni. Az Úriemberek kézikönyvében pedig mindkettő párban járt, és ez bizony ritka kivétel.

Ilyen gyönyörű az eredeti borító

A regény az 1800-as években játszódik, a főhőse Henry (becenevén Monty), egy biszexuális fiú, akit a gróf apja megvet. A férfi évre Európába küldi őt, és megfenyegeti, vagy abbahagyja a buja életet, az ivást, és lemond a fiúkról örökre, vagy kitagadja. Az európai körutazáson vele tart a leányiskolába tart húga, Felicity, és a srác legjobb barátja, Percy, akibe Monty menthetetlenül szerelmes. Az utazás pedig egy ponttól kalanddá válik, amikor haramiák törnek rájuk…

És mik is voltak a kötetben a kemény témák? Kezdetnek Monty biszexualitása, ami nem is volt titok, hiszen jópáran tudnak róla. Felicity tanulni szeretne, de akkoriban lányként ezt nem lehetett. (Mekkora baromság). Percy pedig sötét bőrű, mindez abban az időben, amikor még lazán ment a rabszolgatartás. Hármójuk közül talán még Monty volt a “legjobb” helyzetben, de lássuk be, egy olyan apával nehéz jó helyzetről társalogni.

A kötet stílusát egyértelműen meghatározta Monty jelleme. A srác gazdagnak született, jóképű és vicces, és talán ezekből fakadóan is, de végtelenül önző, csak magára gondol, de mindezt kissé lágyítja az, hogy mennyire szerelmes Percybe. Mivel Monty jelleme a regény elején nem a legszerethetőbb, ezért az olvasás is kicsit nehézkes, de javaslom, hogy adjatok egy kis türelmi időt a könyvnek, mert Monty gyönyörű jellemfejlődésen megy át a regényben, és mindezt átélni maga a gyönyörűség volt. Kábé ötven oldal után pedig igazán megszereti az ember ezt a buta kölyköt.

A magyar borítón változott a tipográfia, és a kép is. Kár 🙁

És ami a romantikát illeti, hát hű! Percy és Monty párosa imádnivaló, minden hülye szituációval, és a félreértések tömkelegével együtt. Annyira süt róluk a szerelem, és mindezt bizonyítja az a pár, édes, romantikával teli jelenet is, amiket egyszer nem is elég elolvasni. (Mondjuk maga a könyv is újraolvasás-esélyes). Az írónő csodálatosan átadta a szerelmet, és az ezzel együtt járó problémákat is. Mert ma sem egyszerű dolog, ha két fiú szereti egymást, akkor képzeljük el mindezt az 1800-as években… De a befejezés így is mindent vitt!

És milyen is maga a regény? A romantikus mellett a kalandos rá a legjobb szó. Bejárjuk Európát, megismerjük az adott kor szépségeit és nehézségeit is, a kalandok pedig tényleg nagyon ütősek. Tele van a kötet izgalommal, érdekes szituációkkal és WTF pillanatokkal is, így nem is igazán lehet unatkozni rajta, különösen a történet második felében.

A nagy meglepetés nekem Felicity volt. A regény elején az ember kevésbé nézné ki belőle azt, ami később következik, és hát, éppen ezért is jelzem, már az első megmozdulásától érdemes odafigyelni a lányra. Imádom az erős női karaktereket, Felicity pedig kétségkívül a legjobbak közé tartozik, akiről valaha is olvastam. A második részben már ő a főszereplő, úgy hírlik, azt a 2019-es Könyvfesztiválra adja ki az Alexandra Kiadó. Mondanom sem kell, alig várom, hogy olvassam.

A második rész már Felicity története, ilyen szép a borító!

Értékelés: 10/10

Ritkán olvasni ilyen jó könyvet, mind ez. A történet kalandos és romantikával teli, a karakterfejlődések mindent vittek, az írónő pedig elképesztő érzékenységgel nyúlt az olyan keményebb témákhoz, mint a rasszizmus, vagy a fiúk közti szerelem. Ez a könyv tényleg olyan jó, mint a híre, örülök, hogy nem okozott csalódást.

Hogy tetszik a borító? Ha nem ismerném az eredetit, talán még tetszene is, így viszont kicsit úgy érzem magam, mintha a piacon meglátnék egy gagyidas cipőt. Próbál úgy kinézni, mint az eredeti, de a vak is látja, hogy nem az igazi.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a kalandokkal teli, izgalmas sztorikat, és szereted, ha keményebb témákat is érint egy YA regény, akkor az Úriemberek kézikönyvét imádni fogod!