Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Jeff Wheeler – The ​Queen's Poisoner: A királynő méregkeverője

Bevallom, vétkes vagyok. Csak és kizárólag a gyönyörű borító keltette fel a figyelmem, a fülszöveg nem. És igen, a borító szépsége miatt olvastam bele a könyvbe… aztán ott is ragadtam, és meglepően nagy élvezettel faltam be a sorokat. Nekem bejött A Királynő méregkeverője.

A könyv leginkább a Trónok harcára hasonlított a szememben, és van egy olyan érzésem, hogy sokan éreznek majd így olvasás során. Itt is megvannak a nagy, nemes házak, amik közül az egyik felemelkedett, hogy király legyen, de folyamatos csatározásban áll a többi házzal. És hát, a középkori hangulat, a természetfeletti erők jelenléte, a múltbéli háború meg a következményei, és a hangulat is egy visszafogottabb Trónok harcát idéz. És ezzel szerintem nincs semmi gond.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen ide kattintva! *

A történet főszereplője és narrátora a nyolc éves Owen Kiskaddon, aki az apja, a tartomány herceg engedetlensége miatt (megpróbálta megbuktatni a királyt) a királyi udvarba kerül, mint fogoly. A bátyja ugyanígy járt, és ő már halott. Viszont pár ember összefog, hogy Owen túlélje. Viszont nincs egyszerű dolga a palotában, és be kell bizonyítania, hogy élve nagyobb hasznát veszi a király.

És igen, a teljes kötetben a nyolc éves Owen a narrátor. Így felmerülhet a kérdés is, hogy miért lett VP. Nos, a folytatásokban Owen már tinédzser. Abszolút nem volt gondom azzal, hogy egy ilyen kissrác narrál, sőt, különlegessé tette a kötetet. A koránál jóval okosabb és érettebb volt, az író pedig nagyon jól átadta az érzelmeit, könnyű volt beleélnem magam a helyzetébe. Azt pedig külön szerettem, ahogy tudatosan képes volt manipulálni az embereket egy-egy öleléssel, bánatos nézéssel vagy szeretettel. Ha valaki már nyolc évesen ennyire tudatos, hát tizenévesként még durvább lesz, alig várom!

A történetben azt is nagyon szerettem, hogy tele van okos, ravasz karakterekkel. Mert itt mindenki zseniális volt: Mancini, a kém, Ankarette, a méregkeverő, Severn, a király, Owen, a főhős, Ratcliffe, a király kéme és még sorolhatnám. A történet egyértelműen az elmék játszmája volt, annak a bemutatása, hogy kellő fondorlattal vagy ármánnyal ki hogy érheti el a célját. Ez pedig meglehetősen izgalmassá tette a történetet, mert sose lehetett tudni, hogy melyik karakter mit talál éppen ki, hogy elérje a céljait. A kisgyerek Owen pedig ösztönösen nőtt fel a nagyok „játékához”.

Apropó, karakterek! Naná, hogy nagyon meg lehetett szeretni őket. Leginkább a király lepett meg, mert a kezdeti egysíkú ábrázolás után egy nagyon jól felépített karakter vált belőle, őt sikerült a lehető legjobban bemutatni. De odavoltam Evie-ért is, Owen kis barátnőjéért, és hát, Mancini, öreg barátom, téged azt lehetetlen nem kedvelni. Azok a sunyi beszólások, hát sokszor szakadtam a röhögéstől. A levelei, feljegyzései pedig jól feldobták a fejezetek végeit. Azért pedig jár a pacsi, hogy úgy adott át életbölcsességeket, hogy nem lett Oravecz Coelhós, hanem elgondolkodtatta az embert. Engem legalábbis mindenképpen.

Viszont a sok pozitívum mellett azért akadt negatívum is. Például a világot nem igazán értettem. Rengeteg név hangzott el, rengeteg volt a szereplő, és a múltbéli viszonyrendszert is megmutatták, én meg csak kapkodtam a fejem, hogy most ki kicsoda, és mi rosszat csinált, és mi a fenét akar elérni. Egyszerűen annyi volt az infó, hogy ha háromszor olvasom el azokat a fejezeteket, akkor is sok lett volna. Márpedig itt a múlt nagyon határzotottan befolyásolta a jelent, a karakterek sokszor visszautaltak, én meg alig értettem valamit. Ez zavaró volt.

És magát a világ felépítését sem igazán értettem, hogy most mi a nemesi házak szerepe, hogy van az elit az ottani világban, melyik hercegnek milyen tisztsége van. Az is csak a végén esett le, hogy az egyik karakter igazából a király unokaöccse, márpedig utólag eszembe jutott, hogy voltak célzások. Egyszerűen a könyvnek ez a része nagyon zavaros volt, és az olvasási élményt rontotta.

Volt egy jó ötlet, pár különleges képességekkel bíró ember, akiket a Forrás kegyeltjeinek neveztek. Na, ezt sem értettem teljes mértékben, márpedig sok infó hangzott el róla. És igen, ennyiből gondolom ki is érezhető, hogy mi volt a bajom a könyvvel: rengeteg információt és egy iszonyúan bonyolult viszonyrendszert akart átadni, és olyan múltbéli cselekményekre építeni a jelent, amit nem éltünk át. A Trónok harca is ezt csinálja, és ezt ott sem igazán szeretem.

Értékelés: 8/10

Szórakoztató és szerethető könyv A királynő méregkeverője, és emellett végtelenül izgalmas is. A természetfeletti jelenléte ad neki egy kis fűszert, a szerethető és kifejezetten intelligens szereplők pedig jól eladják a sztorit. Egyedül az infóadagolást éreztem problémásnak.

Hogy tetszik a borító? Egyszerűen gyönyörű. Ránéz az ember és rögtön szerelmes lesz.

Kinek ajánlom elolvasásra? Egyértelműen Trónok harca rajongóknak, de ha szereted a VP fantasyket, akkor is. Igen, a narrátor csak nyolc éves, de emiatt szerintem nem gyerekesebb a könyv, csak egyszerűen itt még nincs romantika, csak egy intenzív barátság két gyerek között, amiből érezni, hogy évek múlva átcsap vad szerelembe. Hú, de várom a folytatást!

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen ide kattintva! *

A KIRÁLYNŐ MÉREGKEVERŐJE – BLOGTURNÉ

 • A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Jeff Wheeler népszerű sorozatának első része, A királynő méregkeverője. Ennek örömére a Blogturné Klub négy tagja bemutatja a bátor kisfiú, Owen cselszövésekkel teli kalandját, aki a király kémeit elkerülve és szövetségeseket keresve igyekszik túlélni a mindennapokat Királyforrás udvarában.

 • Owen, a főszereplő kisfiú imád csempéket rakosgatni, majd ledönteni őket, ezért mostani játékunkban mi is ezt fogjuk tenni dominókkal.
  Minden állomáson találtok egy képet, melyről vagy hiányoznak dominók, vagy nem. Nektek kell eldöntenetek, hogy eldől-e az építmény, majd ha ez megvan, a rafflecopter megfelelő mezőjébe beírni az igen vagy nem szócskát.
  Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 10/10 Deszy könyvajánlója
  10/11 Könyvvilág
  10/13 Dreamworld
  10/15 Sorok Között