Kellett pár nap, hogy megemésszem a Trónok harca legutóbbi epizódját. Félre ne értsétek, még mindig imádom a sorozatot, és nagyon kíváncsi vagyok a hétfői évadzáróra, de nem nagyon tudok elmenni szó nélkül a hatodik rész mellett. Mert fontos karakter ugyan nem halt meg, de a logika szerintem nem élte túl Északot.

A rajongók a kommentekben sokan vitáznak arról, hogy rosszabb lett-e a sorozat azóta, hogy már nincs könyv, amit követni lehet, hiszen George R.R. Martin megjelent regényeit már lehagyta a sorozat. Nem ismerem a könyveket, csak a sorozatot, de van egy olyan érzésem, hogy ennyivel ezt nem lehet elintézni. Sőt!

Azt az elvet vallom, hogy így, a könyvek nélkül jóval nagyobb mozgásterük van az íróknak, javarészt úgy alakíthatják a történetet, ahogy akarják. Igen, nincs mankójuk, de lánc sem a kezükön, tehát követhetik a saját terveiket. Most viszont azt érzem, hogy a készítők már unják a banánt.

Nemrég eladtak egy sorozat ötletet az HBO-nak, amiben egy olyan Amerikában vagyunk, ahol a Déli államok győztek, és ott még mindig él a rabszolgaság. Én most nagyon Glee-efektust érzek, mert az is akkor kezdett el romlani, amikor a kreátorok más sorozatokon, például az Amerikai Horror Story-n kezdtek el dolgozni, és már szabadulni akartak a Glee-től. Mint akik beleuntak, és elegük van már. Én nagyon ezt érzem.

* Innen spoileresen folytatom! *

A hatodik rész nagyon sok szempontból egy vicc volt. Vigyünk egy mást, hogy Cerseinek és Danynek megmutasusk, hogy léteznek. Akkor mégis, mi a fene az ott Cersei mellett, aki óvja minden lélegzetvételét? De oké, engedjük el azt, hogy ilyen őrült akcióba lépett Jon, hogy elment másra vadászni.

Most halál komolyan vegye be a gyomrunk, hogy Jonék ott ragadtak a befagyott tavon 1 napot, és annyi idő alatt Gendry (helyismeret nélkül) elfutott a falhoz, a holló odarepült, majd a sárkányok megjöttek pont abban a pillanatban, amikor majdnem meghaltak a főbb karakterek. És persze nem fagytak meg a szereplők amíg vártak. Biztos orgiát csaptak a zombik előtt…

Egyszerűen fáj látni, hogy a Trónok harca ennyire sutba vágja a logika szabályait. Nemrég nyilatkozott minderről a rész rendezője is, aki nem tudott konkrét választ adni, hogy miért alakult így a rész, és reméli, hogy a nézők élvezték a látványt. Igen cseszd meg, tényleg élvezem a látványt, mert a Trónok harca a legszebb helyszíneken forgó, legszebben fényképezett és a legjobb vizuális effekteket bemutató széria a tévésorozatok történelmében. De régen ennél több is volt.

Értem én, hogy az írók szabadulnának, és mielőbb le akarják zárni a monstrumot, de miért kell a látványvilág miatt sutba vágni a logikát? Az egész északi balhénak kábé három értelme volt. Hogy Dany lássa a zombikat, meghaljon egy sárkány és megtudják, ha zombivezetőt ölsz, jó páran vele hullanak. Mindezt meg lehetett volna úgy is oldani, hogy Jon odarepül Dany sárkányaival, hiszen ha nincsenek zombik, félni sincs mitől. Leszállnak, megszerzik a bizonyítékot, jön a király, sárkány meghal, ennyi. A végkifejlet kábé ugyanaz.

Tényleg szükség volt arra, hogy a hollók és Gendry fényebességgel haladjanak? Hogy senki ne fagyjon meg az éjszakában? Hogy Jon idiótaként beleesen a tóba és a mínusz 30 fokban ne haljon meg mert csurom víz? Kellett az, hogy bemutassák, itt már egy Tormund-szerű közepesen fontos szereplőt sem képesek megölni, ráadásul az ő vizes lába se fagy le a mínusz 30-ban? És sajnos lehetne még sorolni…

Most komolyan, látnunk kellett a logika halálát? Mert eddig pont a logika volt az, ami összetartotta a sorozat több száz szereplőjét és történését. Egszerűen rossz látni, hogy kezd szétesni, és ezen az sem könnyít, hogy gyönyörű a látványvilág. Mindenesetre a hitem nem adom fel, és bízom benne, hogy az évadzáró már nem csak szép lesz, hanem logikus és jól felépített is. Mert a remény hal meg utoljára…