Holnap végre karácsony! Lefogadom, hogy sokan még dolgoztok azon, hogy az ünnep létrejöhessen, vagy hulla fáradtan estek a gép elé egy kis kikapcsolódásért. (Én vagyok az utóbbi kategória most 🙂 )

Gondoltam felüdülésként íme, tíz lélekemelő, és/vagy vicces karácsonyi idézet, válogatott regényekből!

tiz-lelekemelo

#1

„A karácsony szó a karácsonyfánk illatát, a hátsó udvar fölötti, sötét, csillagos decemberi ég végtelenségét juttatta eszembe, és a hófödte fák közül figyelő farkasom pillantását.”
(Maggie Stiefvater: Shiver – Borzongás)

#2

„Karácsonykor valahogy nagyon hiányzik az embernek egy kölyök. Ők teszik vidámmá az ünnepet. Nem lehetne valahonnan kölcsönözni egyet? Amikor kicsi voltam, mindig igazi fát vettünk, későn feküdtünk, forró csokit ittunk, és sokáig keresgéltük a különleges díszeknek a megfelelő helyet.”
(Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…)

#3

„Karácsonykor tök sokan voltunk nálunk, jó volt, hogy Cortezzel végre közösen tölthettem az ünnepeket, mert a kapcsolatunkból talán ez az egy dolog hiányzott mindig is. Semmi extra, csak valahogy vágytam rá, hogy amíg kint fagyok repkednek, sötét van, és a lámpák fényében csillog a vizes, fagyott aszfalt, addig mi a melegben béna karácsonyi filmeket nézzünk és mindenfélét összekajáljunk, ami karácsonykor egyszerűen kötelező.”
(Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 7. – Útvesztő)

#4

„– Boldog karácsonyt – szólt ásítva Ron.
Harry gyorsan kikászálódott az ágyból, és belebújt a köntösébe.
– Neked is boldog karácsonyt – felelte. – Nézd! Ajándékokat kaptam!
– Miért, mire számítottál, kiütésekre? – kuncogott Ron, és rápislogott saját, Harryénél jóval nagyobb ajándékkupacára.”
(J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve)

#5

„Meg fogom ünnepelni a karácsonyt szívemben, és iparkodom egész esztendőben ünnepelni. Élni akarok a Múltban, a Jelenben és a Jövőben. Versengjen bennem ennek a háromnak a szelleme.”
(Charles Dickens: Karácsonyi ének)

#6

„Akadnak történetek, karácsonyi mesék, amelyeket úgy őrzünk, mint a dobozba rejtett füzéreket és színes üvegdíszeket, hogy azután minden évben elővegyük és megcsodáljuk őket. Rájöttem arra, hogy az én történetem is pontosan ilyen, hiszen örökre megváltoztatta véleményemet a karácsonyról.”
(Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?)

#7

„Ajándékozz – vallásos vagy egyéb témájú – könyvet karácsonyra. A könyv nem hizlal, ritkán vétkes és tartósan személyes.”
(Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Békesség, remény, szeretet)

#8

„– Az árnyvadászok nem szoktak… tudjátok, karácsonyozni? – Hirtelen eszébe jutott a lehangoló hálaadási vacsora Luke-éknál, amikor Jace-t kérték meg, hogy vágja fel a pulykát, ő pedig előkapta a kardját, és addig kaszabolta a madarat, amíg csak cafatok maradtak belőle. Talán a karácsony sem az ő világuk.”
(Cassandra Clare: Mennyei tűz városa)

#9

„Ó a Karácsony!
Már az ünnep puszta említése is kedves emlékeket ébreszt a legtöbb emberben: ezüstszálakkal és üvegdíszekkel teleaggatott hatalmas örökzöld fenyő, a lábánál szétszórt, vidáman, színesen becsomagolt ajándékok, a kandallóban lobogó tűz, itallal teli poharak, az ajtóban összesereglett énekesek, akiknek hetykén félrecsapott kalapja felfogja estükben a hópelyheket, a tálon egy almákkal körülrakott, szép, hízott liba. Desszertnek pedig természetesen fügepuding.”
(Libba Bray: Lázadó angyalok)

#10

„– Holnap vészünk valami normális égőt – mondtam ellentmondást nem tűrő hangon. – Nekem egy karácsonyfa ne énekeljen!”
(Rácz-Stefán Tibor: Túl szép)