Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Bessenyei Gábor – Az Olimposz legyőzése 2. – A feledés folyója

Hű srácok, hát nekem szörnyű szombat délelőttöm volt. Éppen a fővárosba utaztam, és a buszon naná, hogy olvastam. Amikor megérkeztünk Budapestre, nekem minden bajom volt. Pont a legizgibb résznél kellett letennem a könyvet – mi a fenéért nem kerültünk dugóba? Hazafelé nem volt a buszon világítás, így a telefonom zseblámpa funkciójával világítva olvastam tovább a könyvet. Igen, ennyire letehetetlen A feledés folyója.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be ide kattintva nagy kedvezménnyel! *

feledes_folyoja

Nem köntörfalazok: le a kalappal Bessenyei Gábor előtt! Az, amit ebben a könyvsorozatban megcsinál, egyszerűen zseniális. Érződik, hogy mennyire komoly kutatómunka áll a regény mögött, de nem is ez a legjobb, hanem a karakterizálás. Ahogy mindhárom főhős egyenrangú, mindenkivel történik valami izgalmas, és azért külön jár a gigantikus pacsi, hogy minden fejezet WTF feelinggel zárul, és ilyenkor naná, hogy ugrunk a másik karakter sztorijához. No ezért sem egyszerű félretenni a könyvet egy percre sem.

A második rész tulajdonképpen ugyanarra épül, mint az első. Áskálódik az áruló isten, tágul az időszövet, fenyeget az összeomlás. A jövő harcosaiért jön Klothó, akik visszautaznak a múltba, nyomoznak, próbálják kideríteni, hogy melyik isten lehet az áruló segítője, és emellett meg kell találniuk Léthét, a feledés folyóját, hogy a képességeit felhasználva helyreállítsák az időt, mielőtt még nagyobb baj történik a világban.

Az első résszel ellentétben azonban itt volt egy nagyon komoly újítás, amit nem győztem eléggé imádni. A jelen felelősségérzete. Konkrétan az, hogy ők még kvázi gyerekek, akikért aggódnak a szüleik, mert napokra eltűnnek. Gyerekek, akik spártai tetkókkal és kardokkal jönnek haza, és folyamatosan hazudnak, mert hazudni kényszerülnek a nagyobb jóért. Ebben a kötetben a szülők feltűnésének hála még nagyobb felelősséget kaptak a főhősök, még inkább érződött, hogy mennyire súlya van annak, hogy ők A jövő harcosai. Hiszen oké, megmentik folyton a világot, de ha eközben összeomlik a magánéletük, akkor azért az úgy mégsem olyan menő, ugye?

A legnagyobb kedvencem a sorozatban továbbra is a Kéer. Egek, hát azt a nőt csak imádni lehet. (A buszon amúgy kábé hülyének néztek, amikor sírva röhögtem a beszólásain. De tényleg, könnyeztem). Amikor pedig összekerül Héraklésszal, hát ott aztán kő kövön nem marad. De ami a vicceskedésen túl még jobb: a Kéer identitásválsága. Ha már nem smúzol Árésszal, akkor mi ő? Még így is A Halál istennője? Nagyon ügyes, hogy ez így belekerült, és naná, hogy extrán kíváncsi vagyok rá, mi lesz a Kéerrel, és az újonnan felfedezett képessége milyen szerepet kap majd a továbbiakban.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be ide kattintva nagy kedvezménnyel! *

Rágyúrtunk ám a romantikára is, igaz, még minimalista alapon. Iszonyú cuki jelenetek voltak ám, a kémia is működik a szereplők között, szóval, jár a pacsi. Igazán zseniális gondolat, hogy a görög istenek terén behozta az író a moralitás kérdését. Megérdemlik-e, hogy megmentsék őket, ha tényleg ennyi szörnyűséget elkövettek az emberek ellen? Másrészről, egy ember megértheti-e, hogy egy sok száz-ezer évig élő isten teljesen másként áll hozzá az emberi lét, és az önnön tettei súlyának. Megjelent mindkét nézőpont a könyvben, jöttek a pro és a kontra érvek, de nagyon helyesen mi vonhattuk le a konklúziót.

Bármennyire is szerettem a könyvet, azért egy kritikai javaslattal mégiscsak élnék. Sok esetben éreztem azt a nyomozás során, hogy a srácok nem a saját erejükből, képességeikből jutottak előre, hanem mert az istenek akarva – akaratlanul segítettek. Nem tudom, hogy ezt miként lehetne javítani, de azt hiszem, segítene a folytatáson, ha a szereplők kicsit önállóbbak lennének, ha a komoly problémákat saját maguk oldanák meg, és nem egy istentől lopott repülő szerkezet, Hermész gyorsasága, netán a Kéer utolsó másodpercben jött segítsége lenne a feloldozás. A srácok a jövőből jönnek, talán ha több mai kütyüt vetnének be, az segíthetne. És hát, mennyire zseniális volt már a napszemüveges ötlet is.

Értékelés: 9/10

Letenni A Jövő harcosait? Na még mit nem! Izgalmas, jól felépített, és nagyon szerethető volt a második rész is, örülök, hogy lehetőségem nyílt elolvasni. Az iszonyú durva (és amúgy ötletes) függővég miatt pedig tülkön ülve várom a folytatást.

Hogy tetszik a borító? Továbbra is imádom a stílust, Léthé alakja pedig álomszép. Csak azt sajnálom, hogy a könyvből nem derült ki, hogy mik a sötétben lévő izék, amiknek világít a szemük. Vagy ők lettek volna a hárpiák?

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek, aki szereti a görög mitológiát, a vicces, kalandos könyveket. És meg kell erősíteni: szerintem a felnőttek is imádnák a regényt.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be ide kattintva nagy kedvezménnyel! *

BLOGTURNÉ EXTRA

A sorozat első kötetéhez készült egy nagyon profi kivitelezésű könyvtrailer is, amit alább megnézhettek. Érdemes rászánni az egy percet, hiszen jól felvázolja a sztorit, plusz igazi kuriózum, ha magyar regényhez egy ennyire menő, élőképes előzetes készül.

A FELEDÉS FOLYÓJA – BLOGTURNÉ

  • a-feledes-folyoja-btk

    Indul az újabb istenvadászat! Az Olimposz legyőzése második részében Erik, Adria és Marcell ismét visszatér az ókori Görögországba, hogy helyrehozzák az időzavart, és leleplezzék az áruló görög isten újabb ármánykodásait…

    Tartsatok velünk a blogturnén, ahol a Blogturné Klub négy bloggere mutatja be nektek a könyvet, sőt, egy példányt meg is nyerhettek belőle!

  • Az Olimposz legyőzése sorozatban nagyon látszik, hogy a szerző, Bessenyei Gábor hatalmas kutatómunkát fektetett a történetbe, hogy mi, az olvasók jobban megismerhessük a görög mitológiát.

    A mostani játékunk során azt teszteljük, hogy Ti mennyire ismeritek a mitológiai alakokat, és/vagy isteneket. Minden állomáson találtok egy leírást, nektek pedig meg kell fejteni, hogy kiről van szó. A megoldást a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok.

    Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük, és a könyv egy példányát sorsoljuk ki. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

    Zeusz kedvese, Apollón és Artemisz anyja. Héra gyűlölte, mindent elkövetett, hogy ne hozhassa világra Zeusz gyermekeit, de végül sikerült kijátszani az istenkirálynőt, és megszülethetett először Artemisz, majd nem sokkal később az ikertestvére, Apollón.

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 12.22. – Sorok Között
    12.23. – Kelly & Lupi olvas
    12.27. – Deszy Könyvajánlója
    12.30. – Fummie Bibliotheca


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading