Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Ava Dellaira – Kedves ​halottak!

Nem is tudom mikor fordult velem elő utoljára, hogy ennyire nehezen olvassak el egy könyvet. Még véletlenül sem azért volt döcögős az olvasásom, mert ne tetszett volna a Kedves halottak, hanem mert annyira megviselt érzelmileg. Tényleg nagyon depis könyv, az első két harmada legalábbis mindenképpen.

A sorok közül egyszerűen üvölt a fájdalom, a depresszió, a levertség és a sok titok, ami megsebzi és megbélyegzi a hősnőt, Laurent. Az írónő remekül elkapta a karaktert, és tényleg olyan helyzetbe hozta, amiből nehéz kilábalni, de (és ezzel remélem nem árulok el titkot) a hősnőnek sikerült, és pont ezért fejeztem be a könyvet egy szomorkás mosollyal az arcomon.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be -15% kedvezménnyel! *

kedves-halottak

A sztori főhőse a tizenöt éves Lauren, aki most kezdi a gimit. A szeretett nővére, May az előző évben meghalt, az anyja elhagyta, Los Angelesbe költözött, a lány pedig minden második hetet a nénikéjénél tölt. Nyomasztja a bűntudat May halála miatt, sötét titkok lappanganak a múltban…

A lány egy iskolai feladatként azt kapja, hogy írjon egy levelet egy halotthoz. Lauren megteszi, a történet pedig eme levelek sorozatából áll össze. Lauren halott legendáknak mesél, olyanoknak, akiknek rövid, tragédiákkal teli, de mégis tartalmas életük volt, mint Kurt Cobain, Amy Winehouse vagy River Phoenix. Maga az ötlet, a tragikus hírességek hozzáadása a sztorihoz szenzációs volt, de sok ponton még szomorúbbá tette a regényt.

Ahogy én elképzeltem: Lauren | A fotón: Victoria Justice
Ahogy én elképzeltem: Lauren | A fotón: Victoria Justice

A levelekből kiderült, hogy milyen volt Lauren és May kapcsolata. Jól át lett adva a hatalmas szeretet, ami a két testvért összekötötte, és pont emiatt volt olyan fájdalmas, hogy a lány miként dolgozza fel a nővére halálát. A múltban szörnyű dolgok történtek, a regény vége felé ki is derül, hogy mi, én pedig csak az államat keresgéltem, hogy miként történhetnek meg ilyen dolgok fiatal lányokkal.

A könyv főszereplői kis tinik, akik lógnak a suliból, szexelnek, isznak, alkalomadtán még drogoznak is. Szerintem hitelesen lettek ábrázolva: van, aki kimaradt a „”buliból””, más csak mértékkel, és van, aki teljes gőzzel szállt bele. Az egész milliő miatt, és a zűrös családi háttér okán sikerült csak megértenem May viselkedését is, és igazából Laurennel együtt tudtam megbocsátani a hibákat, amiket elkövetett. Igen, ennyire jó bevonta az írónő az olvasót a történetbe.

kedves-halottak

A mellékszereplők kidolgozottságát is szerettem, legjobban Natalie és Hannah szerelmének a leírását. Gyönyörű és nagyon hiteles volt a két lány szerelmének az alakulása, ahogy a kapcsolatuk egyre inkább fejlődött, és már nem foglalkoztak a környezetükkel. A párosuk tényleg nagyon jól bemutatta, hogy a barátság miként alakulhat át szerelemmé, és hogy a felismeréstől mennyire hosszú út vezethet a felvállalásig, és onnantól mennyire bonyolult meg is tartani a szerelmet.

A regény nagyon fontos része volt még egy szerelmi szál, ami Lauren, és a szexi, titokzatos Sky között alakult ki. Mindkét fiatal sebzett lelkű, titkokat rejteget, emiatt naná, hogy nehezen jöttek össze, és még nehezebben maradtak egymás mellett. A beszélgetéseiket imádtam, annyira erős volt köztük a kémia! Szuper páros voltak, akiknek nem lehetett nem drukkolni. Skyban – és persze Laurenben is – szerettem még, hogy nem tökéletesen. Mindketten követtek el hibákat, olykor súlyosakat is, és pont ettől váltak emberivé és annyira szerethetőekké.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be -15% kedvezménnyel! *

A fotón: River Phoenix
Ahogy én elképzeltem: Sky | A fotón: River Phoenix

Értékelés: 9/10

A Kedves halottak egy érzelmileg nagyon megterhelő, ám minden ízében csodálatos regény. Igen, a téma fájdalmas, de fontos, hogy ilyenről is olvassunk. A hősnő személyiségfejlődése bámulatos, de nem csak az övé, hanem az összes többi karakteré is. Az írónő bámulatos ügyességgel tartotta a kezében a történetet és a szereplőit, az ötleteiért és azok megvalósításáért pedig emelem a kalapom.

Hogy tetszik a borító? Gyönyörű. Pont emiatt figyeltem fel a regényre, és gyanítom, ezzel nem vagyok egyedül.

Kinek ajánlom elolvasásra? Igazából mindenkinek, mert ez egy fontos üzenetet és értékeket magában hordozó könyv.