Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Monika Feth – Az Eperszedő

Krimiket nem csak könyvekben, hanem a filmekben is messzire elkerülöm – ennek az oka egyszerű, legtöbb esetben untatnak. Találjuk meg a gyilkost, nyomozzunk, kutassunk, na bumm, nekem ettől ezek nem válnak érdekessé ezek a produktumok.

Az Eperszedőt se akartam elolvasni, egy ismerősöm beszélt rá. A közepénél járhattam, mikor beszélgettem vele, és elmondtam, miképpen fog folytatódni a történet és mi lesz a nagy lezárás. Egy másodpercre lesápadt, majd azt mondta, nem, ez nem igaz és tök nagyot tévedek. Spoiler: Nem fog Jette belezúgni Georgba és fordítva, és dehogyis, hogy képzelem. Gondolhatjátok hogy éreztem magam mikor a könyv végére értem…

Maga a történet ábrázolása nagyon nem tetszett, annyira kiszámítható volt az egész, hogy az már fájt. Nem szó szerint de azért kellemes érzés sem volt. Egyszerűen jobb és szerethetőbb könyvekhez vagyok szokva – vagy ennyit számítana a műfaj? Akárhogyis, az Eperszedőt biztos nem olvasnám el még egyszer és az esetleges filmfeldolgozást is messziről elkerülném. Nem azért, mert olyan szörnyű lett volna, mert ez nem igaz. Egyszerűen untatott.

Az egyedüli ami tetszett az a jellemábrázolás és a szerkezet. Utóbbi nagyon érdekes volt, minden főbb szereplőre külön kitértek, és ez így volt jó. Talán itt nem is az volt a lényeg, hogy mi lesz a vége, hanem az utazás, amíg eljutunk oda.

A karakterek ábrázolása is egész jó volt, leginkább a lelki része, gondolok itt a sorozatgyilkosra, aki tulajdonképpen áldozatnak hitte saját magát. Mert gyerekkorában verték és a nagyanyja a bilbiát olvastatta vele, ő pedig egy szentet keresett, egy olyan lányt, aki nem mocskolja őt be, akivel összeházasodhat és boldog lehet. De azok a gaz lányok átváltottak „kígyó” üzemmódba, aminek Georg nem tudott ellenállni – de mivel őt is mocskossá tették, bűnhődniük kellett. Én legalábbis ezt a következtetést vontam le belőle, és ez a részlet tetszett is.

Értékelés: 6/10

Egy krimirajongó biztos másképpen ítéli meg, nekem köszönöm ennyi bőven elég volt, ahogy a műfajból is, legalább egy évig nem is akarok semmiféle gyilkos után „kutatni” – öhm, Pretty Little Liars. Kivétel, ami erősíti a szabályt.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading