A 13 okom volt betiltásáért küzdenek az ideges amerikai szülők!

A 13 okom volt betiltásáért küzdenek az ideges amerikai szülők!

5
Oszd meg!

A Netflix egyik legnagyobb sikere a 13 okom volt sorozat, ami ugye Jay Asher itthon is megjelent regényéből készült. És siker ide vagy oda, a szülők idegesek. Nem kicsit, nagyon.

A Parents Television Council azt követeli a Netflixtől, hogy az első, és a pár napja debütált második évadot is azonnal távolítsák el, és persze eszük ágában se legyen berendelni a harmadik évadot.

A szülők szerint a 13 okom volt egy ketyegő bomba, ami bármely tinédzsernél vagy gyereknél katasztrófát idézhet elő, aki megnézi. A fő gondjuk pedig az, hogy durva témákat vonultat fel.

Csak az első évadban szóba került például az öngyilkosság és a szexuális zaklatás, de irónikus módon a szülőknél az verte ki a frászt, hogy a második évadban megerőszakolnak egy férfit. Mert ezek szerint nőket lehet?!?! Elmennek ezek a… (spoiler, jelöld ki)

Eközben a készítő, Brian Yorkey megvédte a sorozatot, elmondása szerint szükség volt a durva jelenetekre és történetszálakra is, mert a csöndnél jobb, ha beszélünk róla, mert ez az, ami segíthet. Ebben hiszek én is.

Kérdés, hogy sikerrel jár-e a tanács. Jó párszor célt értek már, de csak országos amerikai tévéknél, ahol volt elég befolyásuk ahhoz, hogy a reklámozók ne akarjanak abban a műsorsávban hirdetni, ahol az általuk támadott sorozat fut. Az ideges szülőknek a Netflixnél nehezebb dolguk lesz, hiszen itt nincs reklám, a cég a havi előfizetésekből él. De azért jobb nem lebecsülni az erejüket (amit felhasználhatnának arra, hogy elmagyaráznak a gyerekeiknek egy-két dolgot az életről. Szerintem.)

4041 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

5 Hozzászólások

 1. Én is úgy gondolom, hogy fontos téma ez, és beszélni kell róla, de én teljesen értetlenül állok a sorozat előtt. Engem szintén terrorizáltak annak idején az iskolában, nem is kicsit. Lelkileg és fizikailag egyaránt. Nem mertem senkinek szólni, mert féltem, hogy akkor még jobban rám szállnak, szóval sem a szüleim, sem a tanáraim nem tudtak róla. De soha nem fordult meg a fejemben, hogy öngyilkos legyek ezek miatt a dolgok miatt, tudtam, hogy a sulinak egyszer vége lesz, és akkor magam mögött hagyom majd ezt az egészet. És ami Hannah-val történik, az diákok ezreivel történik meg napi szinten, de nem hiszem, hogy ezek olyan fajsúlyú dolgok, hogy öngyilkosnak kellene lenni miattuk. Mondom ezt úgy, hogy átéltem ilyen, és sajnos sokkal durvább dolgokat, és abszolút nem a téma fontossága ellen vagyok, de nekem ez a sorozat egy kicsit a bolhából elefántot eset. Ennyi erővel kb. minden második diák öngyilkos lehetne, mert nagyon sokukat szekálják még durvább dolgokkal is. És tudom, hogy ezek hosszú távon összeadódnak, mert nekem sem az egyes beszólások voltak rosszak, vagy hogy egyszer-kétszer megvertek, hanem úgy összességében az egész. Ennek ellenére nem tetszik ez a sorozat, főleg úgy nem, hogy sokan sokkal komolyabb dolgokért nem “nyafognak” (és ezt tényleg nagyon idézőjelben értve mondom) ennyit. És annak ellenére sem, hogy hasonló és sokkal durvább dolgokat át kellett élnem.

  • Az, hogy ki lesz öngyilkos nem attól függ, kit mennyire, vagy kit szekáltak az iskolában, kit nem, hanem arról, hogy a személyben van-e hajlandóság erre vagy sem. A sorozat arra hívja fel a figyelmet, hogy sosem tudhatod, kinek mi az, ami kiváltja, hogy nem bírja tovább. Lásd Sky esetét.. őt nem szekálták ilyen szinten, meg nem derült ki, hogy pontosan “miért” mert ez sajnos nem így működik, az, hogy vagdossa magát betegség, és erre való hajlam. Nekem sem jutna sose eszembe, hogy vagdossam magamat, másnak még is elég pár szekálós mondat, ami neked vagy nekem meg sem kottyant. Sajnos ez egy ilyen világ, a mentális betegségeket ugyan úgy komolyan kell venni, és éppen ezek a sorozatok miatt kezdesz el utána nézni, és érdeklődni, és nyitni a téma iránt.

  • Ne haragudj, a kommented nem olvastam el, mert így is kiszúrtam benne egy második évados spoilert :'(
   Sajnos én még nem láttam a szezont, magyar felirat csak a 6. részig van.

 2. Kedves Tibi,

  Megtaláltam ezt a cikket, de sajnálom, hogy nem fejted ki jobban a véleményedet.

  SPOILER A FOLYTATÁSBAN
  Szomorúan tapasztaltam, hogy mindenki teljesen le van sokkolva az évad befejezése miatt. A twitter tele van olyanokkal, hogy ne nézd meg, meg melyik részt tekerd át.. akivel ez megtörténik, ő hogy tudja áttekerni? Az ő fejében, testében ez újra és újra lezajlik.. ez a gond a mai társadalommal, mert elfordítja a fejét, és azt hiszi, hogy akkor nincs is ott, nem is történik meg az amit nem akar látni, nincs gusztusa megnézni. A másik elgondolkodtató twitter az volt, hogy a sorozat 2 évadon át beszélt – mutatott – éreztetett nemi erőszakot nőkkel szemben.. és ez ellen nem volt senkinek semmi gondja, csak és kizárólag az öngyilkossággal.. várjunk csak! Akkor az, hogy ha egy nőt erőszakolnak meg, azzal semmi gond nincsen? Az TERMÉSZETES, meg semmi új és meglepő? DE, sajnos ez férfiakkal is megtörténhet… és éppen ezért jó ez a sorozat, hogy ennyire keményen megmutatja a dolgot, takargatás nélkül, pont azért, mert sokkol és elgondolkodtat.. ha nem lenne ennyire vizuális, nem tudná a néző (szerintem) olyan komolyan átélni, átérezni a dolgot, és együttérezni. Ezzel a témával is foglalkozni kell.

  A másik érdekes témakör a motivációk. Fontos lenne, hogy mindenkiben tudatosuljon, hogy a társadalmi szocializáció mennyire fontos egy gyermekben. Brice esetében pl. családi háttér = a szülők gazdagok, sosincsenek otthon, nem törtődnek a gyermekükkel, aki az élettől azt tanulja, hogy van pénze, és mindenki ezek alapján is kezeli, bármit megtehet. Ott van Monty, akiről kiderül, hogy az apja folyamatosan veri, valószínűleg nem csak 16 éves korban kezdte el, hanem már kiskorától (nemtudom az első évadban ez mennyire volt megalapozott) nyilván a szocializáció számára ez volt -> ha problémád van, ha iszol, ha feszült vagy jól verd szét azt az embert, aki gyenge, és tehetetlen, a fizikai erőszak majd megold mindent.. most lehet azt mondani, hogy akkor már fel is van mentve? már semmi gond, mert szegény Monty? Nem! Árnyaltabban kell látni a dolgokat, mert senki sem születik gonosznak. Ha Tylernek képesek vagyunk megbocsájtani az első évad után (számomra akkor még elképzelhetetlen volt, hogy ennyire megszeressek ezt a karaktert) akkor másnál miért nem bírunk kicsit mögé látni, egy kicsit árnyaltabban látni a dolgot? Nagyon nagy szerepe van a szülöknek, hogy mit lát tőlük egy gyermek, mert az lesz számára a követendő viselkedési norma. Ettől még a cselekedeteikért nekik kell vállalni a tetteiket, bár én itt az iskolát keményen okolnám, hiszen amikor a szülő nem képes arra, hogy a szocializációs feladatait ellássa, ott az iskola.. Ott van pl. Justin, akinél ugyancsak az iskolának kellett volna segítenie abban, hogy a családi háttér ne tegye teljesen tönkre idegileg. Ilyen körülmények között persze, hogy nagyon kevés az esélye annak, hogy valakiből normális felnőtt lesz (drogok, erőszak)

  De amiért tényleg kifejezetten jó a sorozat, hogy azt is megmutatja, hogy nem elég a család a szocializációba, lásd: Hannah, Alex, Tyler.. a családi háttér jó, a szülők igyekeznek megfelelni többé kevésbé, és mégis.. van valami probléma, ok, amivel a fiataloknak meg kell küzdenie, és nem elég a család, aki jól ellátja a szocializációt, az egyénnek magának is komoly szerepe van, nem függ minden ettől.

  Ami annyira durva, hogy nagyon: a sorozat a Columbine iskolai mészárlásra is megemlékez: Eric Harris és Dylan Klebold- ra hajaz Tyler és Cyrus, a punkoskodás, ahogy mennek a folyosón.. (https://twitter.com/idkdarliing/status/1000759019068428294) április 20-án történt a merénylet, 13 áldozat volt – a sorozatban Tyler április 20-án indul el a fegyverrel, a sorozat címe pedig 13 okom volt..

  Annyira durva, hogy ezen a sorozaton hetekig tudod kattogni, egy csomó gondolat, érzelem az, ami megmarad. Egy csomó mindent akartam még írni, de elfelejtettem, és így is hosszúra sikeredett… Köszi annak, aki elolvasta 🙂

  • Ne haragudj, ezt a kommentet se olvasom el a spoilerek miatt, még nem láttam sajnos a második évadot 🙁