5 gondolat a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválról

5 gondolat a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválról

7
Oszd meg!

Páran talán nem tudjátok, de óriási Eurovíziós Dalfesztivál rajongó vagyok. Egész héten Eurovízió-lázban égtem, korai ED dalokat hallgattam, és iszonyúan vártam a keddi-csütörtöki-szombati showkat. Most, hogy véget ért, és a Media Addictot már nem igazán szerkesztem (se idő, se kedv), úgy gondoltam mindenképpen érdemes írnom az idei Eurovízióról. Íme, 5 gondolat!

#1 – Hosszú évek óta ez volt a legunalmasabb Eurovízió

Valami nagyon félre ment Portugáliában, mert érzésem szerint nem volt kimagasló a teljesítményük. A két elődöntő még szódával elment, de a döntő katasztrofális lett.

A versenydalok eléneklése előtti bevezetésnél, és utána, amíg megy a szavazás, mindig van némi előadás, vicceskedés, az Eurovízió-történelem bemutatása. Ezt a korábbi években jól tolták, a két svéd Eurovízió-rendezés például páratlanul jó volt. A portugálok viszont…

Az nem show készítés, hogy elindítasz egy Eurovíziót béna portugál dalokkal, majd a szavazós részben megint két portugál dal van. Értem én, toljuk a nemzeti kultúrát, satöbbi, de ez rém unalmas volt.

Egyedül kábé két szegmens tetszett: amikor Salvador, a tavalyi győztes előadta a dalát, és amikor a tavalyi Eurovíziós fellépők énekelték a portugál győztes dalt. Nagyon remélem, hogy Izrael jövőre jobb showt tol.

#2 – Mi a fene? Már második éve van botrány a színpadon!

Egészen döbbenet, hogy az idei zsinórban a második év, hogy valaki csak úgy felmászik a színpadra, és belezavar egy előadó éneklésébe. Tavaly Jamala énekelte az új dalát, amikor beugrott mögé táncolni egy ukrán botrány-újságíró, és idén se maradt el a közjáték.

Most szerencsétlen Suri, az angol induló szívta meg. Szó szerint kitépték a kezéből a mikrofont. (A videó a botránynál indul) Elég szomorú volt az egész, de az énekesnő nagyon jól kezelte, és utána még erősebben, jobban énekelte a dalát, ami arról szólt, hogy nem szabad feladni. (Nem is értem miért végzett ennyire hátul szegény).

Az Eurovízió szerkesztőségének viszont el kéne gondolkodnia azon, miként történhetett meg mindez. Mert valamit rosszul csinálnak, ha a tavalyi hibából se tudtak tanulni, és ennyire képtelenek megvédeni az énekeseket a színpadon.

#3 – Már megint nem örülnek sokan a győztesnek

Mint minden évben, idén is rengeteg a negatív visszhang a győztes személye miatt. Ez mondhatni megszokott, minden évben ez van. Holott Netta kapta a közönségtől a legtöbb pontot, tehát elég egyértelmű, hogy ez a legjobb dal. (Legalábbis, a szavazók ízlése szerint).

Ami nekem nagyon tetszett az egészben az, hogy szó szerint megelevenedett a dalszöveg. A végén ugyanis Netta a ciprusi indulóval “harcolt” a győzelemért. Eleni Foureira pedig az a típusú nő, akit Hollywoodban imádnának. Magas, szép arc, lobogó haj, természetellenesen tökéletes külső. Míg Netta egy átlagos lány, akin van mit fogni, de így gyönyörű.

Netta ki is emelte a köszönőbeszédében, hogy örül a diverzitás győzelmének, annak, hogy valami olyat választottak a nézők, ami más, mint a megszokott. Jó kis fricska volt ez a ciprusi induló felé. (Bár lehet, hogy nem annak szánták)

#4 – LMBT botrány és édes tánc

Az ír induló Ryan O’Shaughnessy már a kezdetektől nagy esélyesnek lett kikiáltva, végül a tizenhatodik helyen végzett. A dalával viszont tuti beírta magát az Eurovízió történelembe, hiszen LMBT témát helyezett a középpontba.

Már a dal is két fiú szerelméről szólt, de két cuki fiú táncos is megjelent a színpadon, akik egy szerelmespárt alakítottak meglehetősen édesen. Bár kézfogásnál tovább nem mentek, de így is végtelenül édes volt az egész.

Persze akadt több konzervatív ország is, akinek ez nem tetszett. Kína például odáig ment, hogy le sem adták az ír srác előadását, és még egy LMBT zászlót is kimaszkíroztak más előadásból. Ezért le sem adhatták az Eurovízió döntőjét, meg lettek büntetve. (Nagyon helyesen)

#5 – Jól zúztak a fiaink

Rólam még véletlenül sem lehet azt mondani, hogy szeretném a rock zenét. Viszont az AWS dala már a hazai válogatón bejött, így nem is bántam annyira, hogy nyertek. (De tény, Dánielfynek drukkoltam).

Az Eurovízió színpadán szerintem jól zúzott az AWS, büszkék lehetünk rájuk. Az aréna tombolt, a színpadot jól bejárták, és Örs is tisztán énekelt, a durva hangok sem ölték le a torkát a végén.

Végül a huszonegyedik helyen végeztünk. Oké, mindannyian örültünk volna, ha előrébb vagyunk, de az Eurovízió egy pop színpad. Az, hogy rock zenével sikerült ilyen jó helyen végeznünk, igenis szuper dolog. Ráadásul már nyolc éve ott vagyunk a döntőben, azért ez nem semmi! Úgyhogy, én vidáman mentem aludni a maratoni adás után. És már most várom a következő évi Eurovíziót!

1861 <- Az összes oldalletöltés 4 <- A mai adatok
1861 <- Az összes oldalletöltés 4 <- A mai adatok

7 Hozzászólások

 1. Hello! Én nem vagyok hatlmas Eurovízió rajongó, de mivel pont otthon voltam és nem volt más programom, így benyomtam laptopon. Igazából 3 előadásra voltam kíváncsi: Norvégiára, mert Alexander Rybak mar 2009-es győzelme óta érdekel, és bár tény, hogy ez a szám most nem volt olyan jó, mint a Fairytale, azért egy olyan dalt hozott a döntőbe, amit bármikor szívesen meghallgatnék. A másik Dánia volt és a Rasmussen. Pár héttel ezelőtt meghallgattam pár induló dalt és a Higher Ground volt az, ami annyira fülbemászó volt számomra, hogy biztos voltam benne, hogy az elsők között fog végezni. Sokat hallgattam ezt a számot az elmult pár hétben. És a harmadik persze az AWS volt. Mert örültem, hogy sok év után végre olyan dallal indultunk, ami nekem is tetszik. Habár a hörgés nem az én műfajom, de volt a performanszukban valami, ami magával ragadott. Volt benne kakaó és legalább nem olyan volt mint a másik 20.
  Nekem Izrael nyeresége csalódás volt (egyáltalán mit keresnek az EUROvízión?!)ugyanis az összes előadást végighallgattam, és egyedül Netta előadása volt az egyetlen, amire felkaptam a fejem, hogy Ez mi??? De rossz értelemben. Nem tetszett és nem is értettem, amikor láttam az eredményhírdetésnél, hogy egyre több pontot kap… Na mindegy. Háttérzajnak elment, de már amúgyis rég nem hoz lázba az Eurovízió.

  • Viszont ha felkaptad a fejed, az már önmagában szuper, mert a többi 20x-nél nem volt ez meg 🙂 Nem akarom védeni a dalt, de azért valamit csak tud, hiszen a közönségtől is ez kapta a legtöbb pontot.

 2. Én is hasonlóan vagyok minden évben az Eurovízióval, figyelem, hogy kik jutnak be, melyik országok dalait szereti legjobban a közönség stb. 🙂 Hozzád hasonlóan én sem szeretem a kemény zenét, de ez most valamiért bejött, kivéve a nagyon kiabálós rész a végén. Ennek ellenére büszke vagyok rájuk, amiért így odatették magukat és bejutottak a döntőbe, és most ez volt a cél szerintem. 🙂 Az idei verseny elég langyosra sikerült úgy gondolom, én például senkinek sem tudtam szívből szurkolni, hogy megnyerje, Netta dala nem rossz, csak nekem hiányzik valami belőle, amitől azt tudnám mondani, hogy igen, ez egy győztes dal. Talán az vele a bajom, hogy túl bulizós, persze azt sem mondom, hogy mindig legyen valami mély momdanivalója egy győztesnek, de azért mégis van valami hiányérzetem. De ugyanezt tudnám mondani a ciprusi lányról is.
  Engem egyébként a szavazás része szokott lelombozni magyarországi szempontból, mert valamiért a zsűrik sosem pontoznak rendesen minket. Tudom, hogy ennek sok összetevője van, de tény az is, hogy mostanában inkább az egyedi dalokra mentünk rá, nem a kiemelkedő énekre, és ez nem is baj, csak jövőre jó lenne valahogy ötvözni a kettőt. 🙂

  • Pacsi! A kiabálós/hörgős rész nekem se a favorit 😀

   És igen, én is tökre elszomorodtam a szavazós résznél. A zsűri tavaly se szeretett minket, pedig Pápai Joci dalában voltak nagyon is értékelhető technikai megoldások.

 3. Én is nagy Eurovizió rajongó vagyok. Nekem se jött be ez a metál zene de Örs nagyon jól elénekelte a dalt. Nekem a nagy kedvencem a bolgár dal én őket előrébb vártam őket. A versenyzők többsége nagyon jól énekelt számomra három értékelhetetlen produkció volt: az oroszoké, a fehéroroszoké, és macedónoké. Belgium és Lengyelország kiesésén meglepődtem én őket is a döntőbe vártam. Netta dala különleges és egyedi, Izrael 20 év után nyert újra. Salvador kaphatott volna egy kicsit több lehetőséget mert mégiscsak ő miatta volt a verseny Lisszabonban.

  • Szegény orosz lányt nagyon sajnáltam. Elég béna volt 🙁

   Szerintem ezt Salvador kérte, hogy ne szerepeltessék annyit. Elég visszafogott a srác, meg mintha lett volna valami műtéte is. De lehet én tudom ezt rosszul.

   • Én is úgy olvastam még tavaly, hogy szívműtéte lesz. Tavaly nem volt ő sem amúgy a kedvencem, de most kifejezetten tetszett az előadása, meg hogy olyan kis furcsa az egész ember. 😀 Egyéniség az biztos.