Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Tiltott könyv lett a könyvtárban a Tökéletes kémia

Újabb amerikai könyvtár, újabb könyvbetiltás. Az eset Colorádóban történt meg, méghozzá az egyik middle school-ban, ahol a könyvtár egyik népszerű darabja volt a kötet. (Amerikában a middle school a mi általános iskolánk 6.-7.-8. évfolyamának felel meg)

Az ügyintézők szerint sosem lett volna szabad beszerezni a Tökéletes kémiát, mert nem kiskorú diákoknak való. Szerintük az erőszak, a szex, és a csúnya nyelvezet olyan mértékben jelenik meg bennük, ami nem megfelelő az intézmény 11-14 év közötti diákjai részére.

A könyvtárosok petíciót nyújtottak be, mondván, ez cenzúra. Az iskolatanács visszautasította a petíciót, szerintük nem megfelelő a regény tartalma. A döntésre azért is kerülhetett sor, mert néhány szülő is kiakadt a könyv miatt.

Tényleg azt szeretnénk, ha a gyerekeink olyan könyveket olvasnának, amiket másokat rontanak meg, sztereotipizálnak, hát, nem hiszem. Nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy milyen könyvek lehetnek az állami iskolák könyvtáraiban” – vélekedett az egyik szülő, Tom Lavalley.

Azért hogy jó hírt is mondjak, a könyvet nem tiltották ki teljesen a kerületből, még legalább két középiskolában elérhető.

Összesítve valahol egyet tudok érteni a döntéssel, a Tökéletes kémia nem biztos, hogy a legjobb olvasmány a 14 év alattiaknak, többek között a csúnya beszéd miatt. Viszont a szülő nem tudom milyen könyvet olvasott, de a Tökéletes kémia nagyrészt az elfogadásról szólt, gondoljunk a hősnő beteg húgára. Ráadásul olyan szerelmespár történetét mutatta be, akiknek eltérő volt a bőrszíne, az anyagi helyzete, és így tovább. A Tökéletes kémia alapvetően csak pozitív üzenetet közvetít, legalábbis, szerintem.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading