Össztűz alatt a 13 okom volt – Egy rajongó Hannah-módra lett öngyilkos

Össztűz alatt a 13 okom volt – Egy rajongó Hannah-módra lett öngyilkos

3
Oszd meg!

Már a könyv is kapott hideget-meleget, sok helyen még az iskolai könyvtárak is betiltották, viszont amióta bemutatták a sorozatot, még inkább záporoznak a kritikák is. Legtöbben az ellen emelnek szót, hogy “idealizálja az öngyilkosságot”, és egyfajta bosszúval, elégtétellel ruházzák fel. Legalábbis szerintük ezt teszi.

Ezzel együtt persze rengetegen látták meg az értéket a műben és a sorozatban egyaránt is, és ahogy a Netflix és az író is kiemelte, inkább a megelőzésen van a hangsúly, az üzenet átadásán. De sajnos így is vannak olyanok, akik rossz üzenetet dekódoltak.

Egy perui srác, Franco Alonso Lazo Medrano nemrég öngyilkosságot kísérelt meg, a tettét a 13 okom volt inspirálta. Öngyilkossága után két embernek küldte el az instrukciókat, a számítógépén pedig felvette a hangüzenetet, amik azon személyeknek szóltak, akik megkeserítették az életét.

Ezután a srác leugrott egy épület tetejéről, miközben azt üvöltötte, hogy képtelen több szívfájdalmat elviselni. A rendőrségi jelentés szerint kórházba szállították, arról nem találtam hírt, hogy túlélte-e. Bízzunk benne, hogy igen.

Franco szomorú tette után egy dolgot fontos kiemelni: a 13 okom voltról érdemes beszélgetni, a kanadai iskolák példája, miszerint egyszerűen betiltják a sorozatot a sulikban nem járható út. Az öngyilkosságról, iskolai bullyingról, depresszióról egyszerűen beszélni kell, segítséget kell adni az embereknek, nehogy még több tragédia történjen.

Véleményem szerint kár lenne magát a sorozatot, vagy éppen a könyvet hibáztatni szegény Medrano esete miatt. Inkább azon kéne a hangsúlynak lennie szerintem, hogy ne legyen se több Hannah, se több Medrenao, hanem mindenki kapjon segítséget.

Ha te is úgy érzed, segítségre szorulsz, keresd fel a helyi családsegítő szolgálat kijelölt ingyenes pszichológusát, az osztályfőnöködet, egy családtagot/barátot, akiben megbízol vagy keresd az ingyenes 06 (80) 505-505 számon a lelkisegélyszolgálatot.

13174 <- Az összes oldalletöltés 4 <- A mai adatok
13174 <- Az összes oldalletöltés 4 <- A mai adatok

3 Hozzászólások

  1. Én is így gondolom, a könyvet amúgy egyszerűen imádtam 🙂
    Annyira utálom azt a tipikus gondolkodást, amikor az emberek úgy vannak vele, hogyha nem beszélünk ilyen dolgokról, mint az öngyilkosság, akkor a problémák nem is léteznek 🙁

  2. Habár én utálom a könyvet…
    (Bocsánat ez van, én utáltam. 18 éves voltam amikor olvastam és emlékszem mennyire haragudtam rá. Egyáltalan nem tudtam azonosulni a csajjal,meg az indokaival és kövezzetek meg, de kicsit sem sajnáltam. Bővebben is kitudnám fejteni, hogy szerintem miért nem jó könyv, de nem ez a lényeg.)
    De még így sem gondolom azt, hogy be kellene tiltani. Plusz azzal, hogy betiltják nincs megoldva semmi. Attól még aki igazán megakarja ölni magát az tényleg megteszi. Annyi, hogy nem úgy ahogy a főhősnő tette.