Stephenie Meyer stílust vált, de vajon követik-e az olvasói?

Stephenie Meyer stílust vált, de vajon követik-e az olvasói?

4
Oszd meg!

Hamarosan megjelenik Stephenie Meyer új regénye, A vegyész. A könyvről egyelőre nem sokat lehet tudni a fülszövegen kívül, de annyi bizonyos, hogy ezúttal egy thrillerről van szó. Olyan sok gondolat merült fel bennem Meyer stílusváltásával kapcsolatban, hogy ki kellett adnom magamból.

meyer

Meyer sajnos azon kevés író közé tartozik, akit legalább annyian szeretnek, mint utálnak. Jómagam szerettem az Alkonyat-sorozatát, és ezt be is merik vallani. De még így is belátom, hogy sok az ellendrukker…

Egyáltalán, kit akar megfogni Meyer az új könyvével?

– Azokat, akik szeretik a thrillereket? Nagy eséllyel ők már a nevétől ódzkodni fognak, mert Meyert sajnos a csillogó vámpírokkal azonosítják, holott az írónő sokkal több annál, a Twilight világa csodálatosan lett például megalkotva.

– Az Alkonyat-rajongókat? Magam is az vagyok, de egy thriller nagyon nem érdekel, ezért hiába írta Meyer, nem fogom elolvasni. Nyugodtan nevezhetjük előítéletességnek, ez a hivatalos elnevezése. Jómagam komfortzónának hívom: a thriller, nyomozós regények, filmek, sorozatok nem kötnek le, így A vegyésszel sem akaródzik próbálkozni.

Akkor kik maradtak? Tulajdonképpen azon Alkonyat-fanok, akik minden stílust szívesen olvasnak, és/vagy annyira szeretik az írónőt, hogy bármit is adjon ki, beneveznek rá. A másik kategória pedig ugye a thrillerek rajongói, akik vagy nem tudják, ki Meyer (amire kis esélyt látok), vagy megadják az esélyt a könyvének. Szerintem ők lesznek a kisebbség.

a-vegyesz

Talán én vagyok pesszimista, de valahogy nem tudom elképzelni, hogy A vegyész hatalmas siker legyen. Persze, mivel Meyer írta, ezért naná, hogy drukkolok az írónőnek, de nagyon felmerült bennem a kérdés, hogy mégis, ki fogja majd elolvasni a könyvét.

A poszt közepén feltettem egy kérdést. “Kit akar megfogni Meyer az új könyvével?”. Ezzel picit foglalkozom más szempontból is.

Egy író számára mindig nagy dolog, ha kilép a komfortzónájából, és olyan dolgokról ír, amiket eddig hanyagolt, ráadásul teljesen ellentétes(nek tűnik) azzal szemben, amit eddig írt. Szerintem nagy bátorság volt Meyertől a váltás, bizonyára régóta érlelődött benne az elhatározás, és mostanra lépett.

Valahogy úgy érzem, hogy Meyerben talán fel sem merült, hogy ki fogja olvasni a könyvét. Ő csak meg akarhatta írni a lehető legjobbra, a többi meg aztán más dolga. És ha ez tényleg így van, akkor még nagyobb tisztelettel adózom Meyernek. De nem annyira, hogy elolvassam A vegyészt. És van egy olyan érzésem, hogy sokan lesznek ezzel így. Olvasóként én még jól érzem magam a komfortzónámban, de becsülöm az írónőt, hogy ő kilépett a sajátjából.

Ha te is kilépnél a sajátodból, vagy csak érdekel a könyv, most -20% kedvezménnyel előrendelheted. Klikk!

1581 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
1581 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

4 Hozzászólások

 1. Szerintem ki maradt egy csoport, habár nem tudom mekkora. Én magam inkább a “Meyer-ellendrukker” csoportba sorolnám magam alapvetően, sok mindennel nem értek egyet, amit csinál, és olvasva pár dolgot, néha a fejem csóválom tőle. Ennek ellenére nem fogom letagadni, hogy amíg az Alkonyattól a frász jött rám, a Burok szerintem nagyon jó lett, és annyi lehetőséget látok benne.

  És ha bár “ellendrukker” vagyok, szeretem a jó regényeket, és egy név nem fog megakadályozni benne, hogy felfedezzek egy esetleges jó regényt 🙂 (tegyük hozzá, szívesen olvasok thrillereket is, ami fontos, hiszen ez a műfaj nem mindenki kedvence 🙂 ). És szerintem nem vagyok egyedi eset, itt vagyunk, azok akik ha nem is szerettek egy szériát, nem szeretnek egy írót emberileg, de esélyt adnak egy új alkotásának, főleg akkor, ha kilép a komfortzónájából :).
  Szerintem nekem még nem volt olyan könyv, amit csak azért raktam le mert XY írta, inkább azért mert nem fogott meg, vagy nem tetszett 🙂

  • Hm, azt hiszem belepasszol az ellendrukker csoportba, bár a Burok tényleg szépíti a képet, hiszen volt, ami tetszett az írónőtől 🙂
   Drukkolok, hogy neked bejöjjön majd neked a könyv! 🙂

 2. Jaaaj, én meg akartam írni tegnap, de iszonyúan szakadozott az oldalad és akkor ezek szerint ez a megjegyzésem sem ment át.

  Valami olyasmit írtam, hogy nem feltétlenül kell Meyer-rajongónak és/vagy mindenevőnek lenni ahhoz, hogy elolvassa az ember ezt a regényt. Szóval én módosítanám a “Akkor kik maradtak? Tulajdonképpen azon Alkonyat-fanok, akik minden stílust szívesen olvasnak,” szófordulatodat és a MINDEN szó helyett a TÖBB szócskát használnám.
  Én se szeretek ugyanis minden stílust, de szerettem az Alkonyatot, következésképpen, érdekel, mit írt most Meyer, ami más és szeretem a krimiket általában is (a romantikus krimiket, a thrillereket inkább – szóval ezt a kategóriát azért nem önmagában).

  És olyasmit is írtam, hogy ha elolvasom a regényt – mertmivel tervben van – szívesen írok róla egy ajánlót, hogy könnyebben eldönthesd, nem érdemes-e mégiscsak nekifutni. 🙂

  • Ó, az ajánló nagyon szuper lenne, szívesen ki is tenném az oldalra, hátha mások is tanakodnak hozzám hasonlóan azon, hogy érdekli-e őket. És már most nagyon kíváncsi leszek, hogy mennyire jön be neked a könyv.