Trónok harca: Nyolc égető kérdés a Fattyak csatája után

Trónok harca: Nyolc égető kérdés a Fattyak csatája után

11
Oszd meg!

Ma ér véget Amerikában a Trónok harca hatodik évada. Kétségkívül nagy hullámvölgy volt ez a szezon, tele jó és kevésbé izgalmas pillanatokkal. A 6×09 megannyi kérdést és gondolatot vetett fel bennem, így most ezeket egy csokorba gyűjtöttem.

Vigyázat! A kérdések spoileresek, ha még nem láttad a Fattyak csatáját, ne olvasd tovább. A spoileres jelzés azoknak is szól, akik már olvasták a könyveket!

got-1

#1 – Rickon mi a fenéért nem futott cikk-cakkban, amikor Ramsey kilőtte rá a nyilakat? Az oké, hogy nem ilyen filmeken nőtt fel, de könyörgöm, ennyi esze csak lehetett volna

#2 – Jon végül az öccse tetemét Ned mellé helyezte végső nyughelyére, a családi kriptába. Hogy a fenébe került Ned teste vissza Deresbe? Hiszen árulónak lett kikiáltva, a koholt vádakat pedig el is ismerte. Itt utólag megtudtam, hogy anno Tyrion küldette haza Ned testét, amikor ő lett a király segítője!

#3 – Jonnak amúgy miért nem jutott eszébe megkérni Melissandrét, hogy támassza már fel a tesvérét légyszi, légyszi?

got-2

#4 – Egy korábbi csatában Wun Wun, az óriás egy frankó égő (!) fával irtotta az ellenséget, most pedig csak állt ott magában. Mi a fenéért nem kapott valamilyen fegyvert? Egy bárddal simán legyalulta volna Ramsey seregét. (Ja, hogy így túl egyszerű lett volna).

#5 – Hogy a fenébe nem volt senki Ramsey seregében, aki nem jegyezte meg, hogy “ne lőjjük már íjjal a saját embereinket“. Vagy ennyire féltek Ramsey-től?

#6 – A nagy csata közben ki halmozta egymásra a hullákat? Mert olyan nincs, hogy hegy legyen a tetemekből, az meg pláne, hogy azokon harcoljanak. Értem én, hogy kellett “valami”, hogy az egyik oldalról bekerítse Jon seregét, míg a másikról jöttek Ramsey-ék, de akkor is, meh.

#7 – Mégis hogy tudták megszervezni Danyék olyan villámgyorsan a találkozót a mesterekkel, amikor éppen eközben égő tűzgolyókkal dobálták Mereent?

got-3

#8 – Yara és Theon hogy tudták ilyen gyorsan áthajózni a világot? Két rész alatt megérkezek Danyhez! Ja, hogy itt ilyen laza az időkezelés? Okay…

Gyanítom egyik kérdésre sem érkezik már válasz, és talán ezekre ellőhetjük a szőrszálhasogatás jelzőt, mindenesetre bennem ezek fordultak meg, és gyanítom másokban is.

A holnap reggelt pedig izgatottan várom, kíváncsi leszek hogy zárul a hatodik évad. Talán a mások áttörik a falat és megindulnak délre?

1885 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

11 Hozzászólások

 1. Nekem meg egy kérdésem lenne hozzád, miért teszel fel buta és teljesen felesleges kérdéseket, ha úgy se kapsz rá választ? Nem sértésként tényleg, de most feltettél magadnak 8 teljesen értelmetlen kérdést, amit senki nem érdekel.
  Nem, az én fejemben egyszer sem fordult meg egyik kérdés sem, én élveztem a részt, és nem a hibákat kerestem benne, ami persze biztosan volt, de miért érdekelne?
  Egy nagyon erős, jól összetett, kidolgozott és csúcs részt kaptunk, amire szerintem egy egész évadon keresztül vártunk, pont nem érdekel senkit, hogy Rickonnak hogy kellett volna futnia (?) vagy Melissandrei miért nem élesztette fel. Mondhatjuk szőrszálhasogatásnak? Persze, mondjuk. De a Trónók harca mikor nem volt az? Az egyetlen sorozat aki megteheti és bizony meg is teszi. Vannak hibái? Vannak, hát hogyne, mit bármelyik sorozatnak. De kit érdekel?
  Ha valakinek nem tetszik, nem nézni, akinek meg igen az nézni. Ezen nincs mit agyalni, kérdéseket feltenni fölöslegesen, mert a sorozat és az írói pont tojnak rá.

  (Tényleg ne vedd sértésnek vagy negatívnak a kommentem, csak indokolatlannak gondolom a bejegyzésed, régi olvasód vagyok (Media Addict eleje óta) és szeretem a bejegyzéseidet de e mellett nem bírtam szó nélkül elmenni)

  • Teljesen egyetértek az íróval, kiegészítve 2 fontos dologgal. 1. Sansa mi a francért nem említette Jonnak, hogy várjon még úgy pár órát, mert jön az erősítéssel? Amerikai rajongók teóriája -> “Vajon Sansa direkt azt akarta, hogy megöljék a testvérét illetve a vadak nagyrészét, hogy Jonnal szembeszálhasson Kisujj segítségével?” 2. Mi a fancért nem próbálták megtámadni Ramsayt, amikor egyedül volt ott a lován? Szóval nem volt annyira fantasztikus a rész, mert stratégiailag és logikailag egy nagy nulla volt ez a csata. Akár belátod, akár nem, kedves Kienna. A 2×09-es csata (Blackwater) ezerszer jobb volt. Ráadásul nem ez az első nagyobb baki, amit a sorozat elkövetett már. Pl. Melisandre öregedés gátló nyakláncában is van egy.
   Itt a link a twitter megosztáshoz:
   https://twitter.com/march/status/724419027255185408?ref_src=twsrc%5Etfw

   Az első három évadig imádtam a sorotatot. Egy csomó embernek ajánlottam akkoriban, de ez ami most megy már, az katasztrófa. Túl van hypolva már ez az egész sorozat.

   A végére azért még kiváncsi leszek, hogy mit hoznak ki ebből az egész katyvaszból, elvileg már nem kell sokat várni rá….

   • Ez a két kérdés bennem is felmerült, bár sejtettem, hogy a Sansásra jön majd válasz, és lám, meg is érkezett az évadzáróban, noha elég kurtára sikeredett (de még így is több, mint a semmi 🙂 ).

    A nyakláncos nekem is fura, kíváncsian várom, hogy lesz-e rá valammilyen magyarázat 🙂

  • Először is, örülök, hogy régóta követed az oldalt, szuper, hogy a Sorok Közöttre is eltaláltál. Köszönöm! 🙂

   A Trónok harcát én is nagyon szeretem, és igen, a lista valahol talán szőrszálhasogatásnak is nevezhető, de nem csak én tettem fel a kérdéseket. A rajongói Trónok harca Insta és Facebook oldalakon tömkelegével készültek ezekről mémek, igaz, nem mindegyikről, de van, ami másnak is szemet szúrt.

   Részemről ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne élveztem volna az epizód megtekintését, csupán feltűnt pár dolog, ami szerintem egy cseppet logikátlan.

 2. 1. Egy rettegő gyerek volt, aqki próbált életben maradni, nem gondolkodott logikusan. Ha cikkcakkban fut, a profi vadász Ramsay akkor is lelövi, ha pedig nem sikerül neki, akkor az íjászainak ad rá parancsot.

  2. A csontjait elvileg hazaküldték (de ha mégsem: Jon nem azt mondja, hogy az apja >mellé< temessék el Rickont? – ami jelentheti azt is, hogy a sírhelyére célzott, nem a konkrét maradványaira)

  3. Melisandre elmondja, hogy nem áll hatalmában feltámasztani bárkit, a Fény Ura dönti el, hogy ki kap még egy esélyt, ő csak közvetítő

  4. Túl hamar vége lett volna a csatának 😀 De az is lehet, hogy váratlanul kellett harcolniuk (miután Jon próbálta megmenteni Rickont), és egyszerűen nem jutott rá idő, hogy fegyvert szerezzen vagy bármilyen stratégiát kidolgozzanak vele kapcsolatban

  5. Ennyire féltek, illetve a harc hevében nem gondolkodtak ilyesmin

  6. Jogos

  7. Követekkel?

  8. Egy-egy epizód hosszabb időtávot is felölelhet, nem csak 1-2 napot

  • Hm, ezeket a magyarázatokat so-so el tudom fogadni, leginkább a Ned-est, ott utólag megtudtam, hogy Tyrion hazaküldette Ned testét. De Wun-Wunt már tényleg a csata előtt kellett volna szerintem felfegyverezni, volt azért rá idejük, egy teljes éjszakájuk. De igen, tényleg túl hamar ért volna véget a csata, ha felfegyverzik szegényt 😀

 3. #1 – Mindegy, hogyan futott volna, Ramsay eltalálta volna. Rickon pedig rettegett, már az is nagy szó, hogy el tudott indulni, vagy képes volt futni, egy felnőttől sem várható el ilyenkor a józan gondolkodás, nemhogy egy gyerektől.

  #2 – Ned csontjait Tyrion anno visszaküldte Catelyn-nek. De ha ez nem történt volna meg, akkor is kapott volna sírhelyet a kriptában.

  #3 – Melisandre-nek önmagában nincs ereje, az Fény urának engedelmeskedik. Szóval ha Jon kérlelte volna, akkor sem tudta volna feltámasztani, plusz Jonon teljes mértékben látszik, hogy ellene van az ilyen dolgoknak, többek között azért is, mert sokszor nem ugyanúgy tér vissza egy ember. Hülyeség lett volna megkérnie, és teljesen ellene ment volna a személyiségének.

  #4 – Arra én is gondoltam, hogy tehetett volna többet is, például rágurul a Boltonokra, vagy ilyenek, de önmagában Wun Wun kevés lett volna ahhoz, hogy legyaluljon egy sereget. Látszott, hogy próbál áttörni az emberbarikádon, de túl sűrűn voltak a katonák, és ha jobban elkezdett volna csapkodni, akkor leüti a saját embereit. Amúgy azok a lándzsák neki is lándzsák voltak, nem pedig fogpiszkálók, szóval szerintem érthető, hogy miért nem tett többet, azon kívül, hogy széttépett és letaposott pár embert.

  #5 – Megválaszoltad a saját kérdésed. Igen, ennyire félnek Ramsay-től. Alapból nem szokás megkérdőjelezni a Lord parancsát, főleg nem egy ilyenét. És itt igazából szemléltettek egy különbséget a két fél között: Davos azonnal rájött, hogy a saját embereikre is veszéllyel vannak a nyilak, míg Ramsayt pont nem érdeklik az ilyen apróságok.

  #6 – A hullahalmozást én sem értettem, mert max arra tudtam gondolni, hogy egymás hegyén-hátán harcoltak, így halmozódtak, vagy esetleg Wun Wun tisztogatott, de ez valószínűtlen 😀

  #7 – Szerintem ezen semmi extra nincs. Alapból mindig van lehetőség tárgyalásra, Daenerys pedig általában kapható rá, főleg hogy így megvédheti a mereeni lakosokat, ami egyértelmű szándéka. Erre számítottak is, azért hitték azt, hogy Dany a saját visszavonulásáról beszél.

  #8 – A Greyjoy-ok villámgyorsak a vizen. Sőt, igazából úgy vettem észre, hogy mindenki az, és csak szárazföldön lassú a közlekedés. De nem tudjuk közben mennyi idő telt el, mert van, mikor két jelenet között egy hónapnyi esemény kimarad, van hogy csak pár óra. Lehet, hogy Theon-ék egy hónapig utaztak, de közben meg csak egy rész telt el, szerintem ez sem különleges.

  +1 Melisandre nyaklánca fürdés közben: mikor fürdött, a hite baromi erős volt, ezért nem volt rá szüksége, de Stannis elhagyása, és Jon halála után már pont tökmindegy volt neki minden, és látszott, hogy depressziós lett, mert Jon-t se nagyon akarta feléleszteni, mert nem hitte, hogy van annyi hite, hogy ez sikerüljön. Látszik az arcán, a magabiztosságon, mindenen. Szóval ezt sem venném bakinak.

  Igazából hatalmas munka a sorozat, ezért tényleg nem kellene szőrszálhasogatni. Ilyen kaliberű mű eddig nem is nagyon született se papíron, se filmvásznon ezelőtt, szóval csodálom, hogy nincs dugig logikai vagy megvalósításbeli bakikkal, mert én a fentebb felsorolt dolgokat nem venném annak. Ha olvastad a könyveket, akkor tudod. A sorozat persze más tészta, de ha megnézed mennyi munka volt csak abban a részben, akkor bámulni fogsz, hogy csak össz-vissz ennyi “égető kérdés” vetődött fel benned.

  • Azzal feltétlenül egyetértek, hogy a sorozat nagyon monumentális, én is nagyon szeretem, dacára annak, hogy ezek a kérdések felmerültek bennem. Azzal szerintem nincs gond, ha az emberben felmerül ilyen, ez is csak azt jelzi, hogy szereti a sorozatot 🙂

   A Melissandre nyakláncos teóriád érdekes, akár el is tudom fogadni véglegesnek 🙂

 4. “Kétségkívül nagy hullámvölgy volt ez a szezon…”

  Kétségkívül hullámhegy, ami engem illet. 😀 Szerettem, hogy végre összeérnek a szálak, és látszik, hogy halad a sztori valahova. Néha kicsit logikátlanul, ez igaz, de a széttartó történetvezetés helyett most legalább felsejlett a cél.
  (A könyvekben – amik nagy kedvenceim – ettől még messze vagyunk, nagyon.)

  “Rickon mi a fenéért nem futott cikk-cakkban, amikor Ramsay kilőtte rá a nyilakat?”
  Bennem inkább az merült fel, Jon mi a fenéért nem kiabálja oda neki? ^^ Se akkor se lett volna igazán esélye, ha cikkcakkban próbálja. Halálra volt ítélve, Sansa ezt jól mondta.

  Ami Sansa hallgatását illeti, csúnya és megkérdőjelezhető húzás, az tény, de egyrészt nem bízott Kisujjban (ezt megerősítette az évadzáróban), és így abban sem, hogy feltétlenül jön a segítség.
  Nem tudhatta azt sem, ha jönnek, időben jönnek-e.
  Szerintem abban sem bízott, hogy Jon képes a Völgy lovagjait is belekalkulálva olyan haditervet kidolgozni, ami működik Ramsay ellen. Az eredeti stratégiával is elég szkeptikus volt, persze mondta, hogy nem ért hozzá, de azért látszott az is, hogy annyira Jon se – és ezt Sansa is így gondolja. (Sőt, Davos se ért hozzá annyira, bár ő többet látott, megjárta az Öt Király Háborúját is Stannis mellett, alapvetően mégis egy csempész, nem hadvezér.)
  Valószínűleg Sansa félt, hogy bármivel próbálkoznak, azt Ramsay képes lesz ellenük fordítani – ahogy figyelmeztette is a többieket, hogy nem járhatnak túl az eszén, ő jár túl az övéken. Így is történt.
  És itt fel lehetne tenni azt a kérdést is, mi lett volna, ha Jon Rickon halála miatti dühében nem rúgja fel a megbeszélteket? Akkor vajon hogyan állt volna a csata, mikor a Völgy serege megérkezik?

  • Igen, az nekem is tetszett, hogy végre összeértek a szálak, megszülettek a szövetségek, Dany is véééégre útrakelt, szóval abszolút pozitívan vélekedem az évadzáróról 🙂

   A Sansa-gondolatmeneted tetszik, látok benne rációt, tényleg el tudom képzelni, hogy így történt.

   Ha Jon nem rohan előre, szerintem Ramsey és a túlerő akkor is leteríti őket, de nehezebb dolguk lett volna, ebben biztos vagyok.

 5. Melissandre nyaklánca: egy elmélet szerint a fürdésnél csak Stannis felesége volt jelen, aki annyira fanatikusan hitt benne, hogy képtelen volt meglátni a valóságot (persze valószínűbb, hogy csak egy hiba a sorozat készítői részéről, esetleg akkor még nem is tervezték el az a momentumot, hogy Mel valójában öreg).

  Teleportálás: http://www.moviefone.com/2016/06/28/game-of-thrones-varys-arya-travel/

  Kisujj serege: Sansa elküldte a levelet, de választ valószínűleg már nem kapott rá, ezért nem tudhatta, hogy Kisujj egyáltalán megkapta-e az üzenetet, illetve hogy mikor olvassa azt el (és indul csatába a seregével, aminek az előkészítése szintén időbe telik)

  Engem jobban zavar az, hogy az északiak többsége (érthető okokból) nem támogatta Jont, de ugyanakkor Ramsayt sem a csatában (leszámítva az Umbereket és Karstarkokat). Nem féltek attól, hogy a köztudottan labilis Ramsay (aki korábban több Cerwynt megnyúzott egy szóbeli sértés miatt), ezt árulásnak veszi és Jon legyőzése után így is úgy is kegyetlen bosszút áll?