Könyvkritika: Jay Asher – Tizenhárom okom volt

Az egész életemet megváltoztatta a könyv. Nem sokkal a megjelenése után akadt a kezembe, azt hiszem ez volt az első Vörös Pöttyösöm. Már elsőre teljesen megbabonázott a történet, olyannyira, hogy tudtam, nekem is meg kell írnom egy saját regényt. Persze, más művek is inspiráltak, de jobban belegondolva a Tizenhárom okom volt “az utolsó csepp”. Rengeteget köszönhetek tehát a műnek, éppen ezért féltem újraolvasni…

[su_note note_color=”#f2f2e8″ radius=”1″]Kíváncsi lettél? 16% kedvezménnyel online megrendelheted![/su_note]

tizenharom-okom-volt

Meglepetten tapasztaltam az utóbbi hetekben, hogy mennyire felemás a könyv megítélése az olvasók között. Van, aki hozzám hasonlóan imádja, míg sokan nem szeretik, felidegesítették maguk rajta. Ennyi év elteltével én inkább azon aggódtam, hogy tetszhet-e annyira a könyv, mint annak idején. Szerethetem-e ugyanúgy ennyi év elteltével? Nos, a válaszom egy hatalmas igen! Sok mindenre nem emlékeztem, igazából már a konkrét okokra sem, és így, újraolvasva ismét átélhettem a gyönyört. Mert ez a könyv fantasztikus!

A történetnek két főszereplője van. Hannah, a lány, aki öngyilkos lett. Tizenhárom oka volt, mindezeket kazettákon mondta el, és halála után ezek a kazetták azokhoz kerültek, akik valamit tettek azért, hogy Hannah halott legyen. Clay is az egyikük. Vele együtt ismerjük meg Hannah történetét. Bejárjuk a várost, kiderül a tizenhárom ok. Clay narrál, Hannah pedig a kazettákon mesél. A végeredmény pedig lebilincselő.

Egészen elképesztő ötlet volt Ashertől ez a kazettás, duplán narrálós megoldás. Azért pedig külön jár a pacsi, hogy Hannah és Clay E/1-je nem olvadt egybe, hanem jól elkülönült egymástól a két stílus nem csak stilisztikailag, hanem gondolkodásmódban is. Igazi zseni ez a pasi.

[su_note note_color=”#f2f2e8″ radius=”1″]Kíváncsi lettél? 16% kedvezménnyel online megrendelheted![/su_note]

Ahogy én elképzeltem: Hannah | A fotón: Selena Gomez
Ahogy én elképzeltem: Hannah | A fotón: Selena Gomez

Az öngyilkosságról írni nem egyszerű. Nehéz átadni azt a mélységet, a szomorúságot és a kitaszítottságot, amit azok éreznek, akik már csak a halálra és a megnyugvásra vágynak. Hannah esetében szerintem sikerült. Tökéletesen meg tudtam érteni a döntését, és egyben azt is, miért készítette el a kazettákat és állt bosszút azokon, akik bántották. És valahol mindegy, hogy direkt vagy véletlenül tették, az eredmény attól még ugyanaz. Hannah a poklok poklát élte meg, most pedig már halott. Végtelenül sajnáltam, de elfogadtam és megértettem a döntését.

Az olvasás közben végig izgultam Clayjel együtt, sok esetben közösen borzongtunk. Amikor pedig Clay bűnéhez értünk, hát a szívem szakadt meg. Mindkét főszereplő miatt. Egyikük sem érdemelte meg, ami vele történt. Nagyon elgondolkodtat magáról az életről. A jó és a rossz oldaláról egyaránt.

Hihetetlen, hogy másodszori olvasásra is elvitt ugyanarra a pontra, ugyanazokat az érzéseket keltette bennem és legalább annyira szerettem, mint legelőször. Biztos vagyok benne, hogy pár év múlva ismét előveszem, hogy újra elolvassam. Rengeteg mindent ad át, örülök, hogy megismerhettem.

[su_note note_color=”#f2f2e8″ radius=”1″]Kíváncsi lettél? 16% kedvezménnyel online megrendelheted![/su_note]

Ahogy elképzeltem: Clay | A fotón: Logan Lerman
Ahogy elképzeltem: Clay | A fotón: Logan Lerman

Értékelés: 10/10

Igazi érzelmi hullámvasút ez a könyv. Szó szerint letehetetlen, annyira magával ragadó. Persze, sokszor elborzad rajta az olvasó, de mégis, ez így jó. Ez így tökéletes.

Hogy tetszik a borító? Kétségkívül mutatós, ahogy a lány a szappanbuborék felé nyúl jól néz ki, de sajnálom a kihagyott ziccert a kazettákkal.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Kortól és nemtől függetlenül csapjatok le a könyvre. Nem biztos, hogy imádni fogjátok, lehet, hogy nem értitek meg Hannah indítékait, de sokáig a gondolataitokban mocorog majd a sztori. És ez a jó könyv egyik ismérve.

[su_heading]JAY ASHER – TIZENHÁROM OKOM VOLT – BLOGTURNÉ[/su_heading]

tizenharom-okom-volt

[su_heading]BLOGTURNÉ EXTRA – JAY ASHER MÁSODIK KÖNYVÉRŐL[/su_heading]

A könyv szerzője az 1975-ös születési Jay Asher. Mesterien írta meg a Tizenhárom okom volt-at, éppen ezért szomorkodom, hogy csak két regényt jegyez. A második, Kezünkben a jövőnk címmel jelent meg a Dream Válogatás sorozatban. Nem volt rossz, kritikát is írtam róla, ami ide kattintva elolvasható.

Kezunkben_borito_2012_12vegleges.indd