Könyvkritika: Holly Goldberg Sloan – 7esével

Könyvkritika: Holly Goldberg Sloan – 7esével

7
Oszd meg!

Szeretem a különleges, egyedi és elgondolkodtató könyveket. A 7esével pont ilyen. Nagyon tetszett, magával ragadott és nem eresztett, sok esetben alig tudtam letenni, és olvastam volna tovább, még a munkában is feltartott. Nehéz ellenállni ennek a csodának.

A történet főszereplője Willon Chance, egy tizenkét éves zseni, megszállottja a természetnek. Aztán egyszer csak meghalnak a szülei, és a lány árván marad. Szerencséjére egyetlen barátnője, Maj és a családja befogadja, és megkezdődik Willow kemény harca, hogy újra felépítse önmagát és túlélje a tragédiát.

7esevel

A könyvben nem az volt a kérdés, hogy mi lesz a végkifejlet. Elég egyértelmű volt, hogy Willow is a család része lesz. Itt a karakterfejlődésen volt a hangsúly, és azon, miként lehet egy tragédia után talpra állni, hogyan tud Willow erős maradni, újra hinni a holnapban, és elérni az álmait, céljait. És egyáltalán merjen álmodni, bármennyire is nehéznek tűnik.

Számos érzelmet közvetített az írónő, sokszor a szívem szakadt meg a sorokat olvasva. Nincs is annál szörnyűbb, mint amikor egy gyerek árvává válik… Nagyon szerettem, ahogy a helyzetet kezelte, a végletekig meghatott az egész. Nem egy olyan pillanat volt, amikor a sírással küszködve lapozgattam a könyvet, és próbáltam a vidám részekre koncentrálni, nem pedig a keserédes valóságra, ami szegény Willow életét belepte.

Nagyon szerettem a 7esével mellékszereplőit is, akiknek az életét megváltoztatta Willow. Mindegyik karakter egyedi volt, és a maga nemében nagyon szerethető. Imádtam Quan Ha-t, az egyszerű stílusával, a kevés de annál ütősebb beszólásával. Dellen rengeteget nevettem, tényleg rengeteg ilyen pasas mászkálhat az utcákon, és éppen ezért lenyűgöző, hogy milyen fejlődésen esett át. Jairo, a taxisofőr kis története is csudaszép volt.

Film Set - 'Annie'
Ahogy én elképzeltem: Willow | A fotón: Quvenzhane Wallis

A könyv végig a változásokról szólt. Nem csak Willow változott, hanem mindenki, akivel kapcsolatba került. Néha tényleg elég egyetlen ember, aki megfelelően ösztönöz minket, Willow pedig pont ilyen ember volt. Az ő hatására mindenki egy kicsit jobbá, erősebbé vált, és merem remélni, hogy ez rám, az olvasóra is hatott egy keveset.

Értékelés: 10/10

Nem tudok, és nem is akarok mit kritizálni ebben a könyvben. Tényleg olyan csodálatos, mint amilyen a híre, és ha mondhatok ilyet, máris teljesebb embernek érzem magam, amiért esélyt adtam a történetnek. Le a kalappal az írója előtt, fantasztikus történetet teremtett meg.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Kortól és nemtől függetlenül érdemes elolvasni a könyvet. Nincs benne romantika, ez a könyv az életről szól, a változásról és a továbblépésről. Éppen ezért olvassa el mindenki, aki teheti. Nem fogja megbánni, ezt garantálhatom!

460 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

7 Hozzászólások

 1. Hűűű, felkeltetted az érdeklődésemet. Imádom azokat a könyveket, amikor nem kell a történések miatt “görcsölnöm”, szóval ez felkerül a listámra, tuti 🙂

  Viszont. Mennyire volt spontán, hogy Wallis-t választottad a saját Willow-dnak? Mert gyors’ utánakerestem, hogy mostanság szerepel-e valamikben a kislány, és jééé, bejelentették ennek a könyvnek a megfilmesítését és épp Wallis van kiírva főszereplőnek az IMDB-n 🙂

  • Nahát, nem is tudtam, hogy film készül belőle. És de menő, hogy pont Wallis a főszereplő 🙂

   Láttam az Annie-t, és abban Wallis volt a főhős, és annyira illett a könyvbéli leírás rá, hogy csak őt láttam magam előtt. Hm, ez lehet egy jelzés, hogy ideje elmennem castingosnak 😀

   A könyvet nagyon ajánlom elolvasásra, szerintem tetszeni fog 🙂

 2. Na, közben elolvastam a könyvet (már múlt héten, csak most jutottam ide :).
  Alapvetően tetszett a könyv, bár én – szokás szerint kicsit azért kritikusabb vagyok most is a történettel.

  Amivel nekem itt gondom van, vagy mondjuk úgy, a legkevésbé tetszik, az életszerűség. Valahogy az nekem nagyon életszerűtlen, hogy saját szülein kívül ennyire ne legyen senki a kislány körül. Azt benyelem, hogy nincsen a szülőknek kiterjedt rokoni kapcsolata, de hogy tényleg senki, az azért erős. De az is, hogy a kislánynak sincs senki, akivel megértené magát. Se a tanárok (talán egy kivételt ír), se egy barát (más is lehet különcebb), se családi barátok, ismerősök, boltos néni (ja, jut egy kertész voltos fickó). Amikor azonban megtörténik a tragédia, belekapaszkodik a körülötte abban a pillanatban pont előforduló emberekbe. Amikor a végén összeszámolja, akkor is (az immáron elhunyt szüleit is beleszámolva) összesen hét emberről írja, hogy szereti őket. Ez irreálisan szűk kapcsolati lista, még egy ilyen nagyon különc kislány esetében is.

  Ami a történetnek a mondanivalója volt – legalábbis, amit én annak tartottam :), – az tetszett. Hogy a kislány gyakorlatilag ennek a néhány embernek teljesen megváltoztatja az életét és pozitívan. És persze mindez viszont is. (Csak ha már, akkor vajon korábban miért nem?) Szép, ahogyan egy 12 éves gyermek szájába adja a gondolatokat a halálról, az elmúlásról, a gyász fázisairól, az újrakezdésről. Bírtam Quant-Ha karakterét és azt, ahogyan kiderült, hogy ez a srác, akit nevelési tanácsadóba küldenek, milyen értékes is, hogy van jó oldala, amit lehet erősíteni, hogy ha megtalálják hozzá az utat, vele a hangot, akkor milyen sok mindent ki lehet hozni belőle. Tetszett a váratlan románc a végén, persze az sem volt teljesen hihető, de oké, nem az életszerűségért olvasunk könyvet.
  És tetszett, amit már Te is jeleztél, hogy olyan nagyon komoly akciók nem voltak benne. Persze itt inkább az érzelmi vonal dominált.

  Szóval köszönöm az ajánlást, mert egyébként nem tudom, beleakadtam-e volna a könyvbe és örömmel olvastam.

  • Nagyon örülök, hogy elolvastad és tetszett is 🙂

   Amiket hibának felróttál, nekem azok vagy nem tűntek fel, vagy nem tartom hibának. Például szerintem teljesen reális sajnos, hogy nem voltak a szülőknek barátai és a kislánynak sem. Nem olyan könnyű ez a barátkozás, pláne ha ennyire különc vagy. És hát le is narrálta Willow, hogy neki ez mennyire nem megy.

   A keresőt most már kiraktam az oldalsó sávba 🙂