Könyvkritika: Helena Silence – Enigma

Könyvkritika: Helena Silence – Enigma

4
Oszd meg!

A könyvre a megjelenése óta kíváncsi vagyok, mégis, csak most tudtam elolvasni. Meg kell mondjam, megérte éveket várni, hogy végre a kezembe vehessem. Szórakoztató, dramaturgiailag remekül felépített mű, tele szerethető karakterekkel. A szerző némi természetfelettivel is megbolondította a művet, így még pompásabbá téve a könyvet. Egyszerűen nem tudtam nem szeretni!

enigma

A történet főhőse Lena, aki különleges képességgel rendelkezik: bárkihez is ér hozzá, láthatja a múltját, a jelenét vagy a jövőjét. Mégsem tudta megakadályozni szülei tragikus halálát, emiatt lelkifurdalás gyötri. Sosem látott nagybátyjához kerül egy pompás vidéki birtokra, ahol megtanulja kezelni a képességét, megismerkedik egy helyes sráccal és próbál túllépni a tragédián. Aztán beüt a ménkű…

Az Enigma legnagyobb erőssége Helena Silence megnyerő stílusa. Nagyon könnyedén olvasható, Lena a lehető legszimpatikusabb hősnő és elbeszélő, és mindig történik valami olyan, ami miatt szó szerint nehéz letenni a könyvet, mert egyszerűen olvasnám tovább, amíg van mit. Egy-egy apróbb fordulat, néhány kiszámíthatatlan esemény és persze a jól ismert, de annál szerethetőbb klisék teszik nagyon szerethetővé a művet. Nem is csoda, hogy már a második kiadást tarthattam a kezemben.

Ahogy én elképzeltem: Lena | A fotón: Emma Roberts
Ahogy én elképzeltem: Lena | A fotón: Emma Roberts

Lena és Alex között van egy roppant aranyos szerelmi szál a történetben. Akik hozzám hasonlóan csípik az egymással évődő szereplőket, ezt a könyvet imádni fogják! Az elején rendesen csépelik egymást, idő kell, mire rájönnek, hogy mit éreznek a másik iránt. Megannyi apró félreértés, vagy a büszkeség nehezíti az útjukat. Aztán jön a kapcsolatukban a lejtmenet: egy szappanoperás klisé gátolja a boldogságukat, ami láttán – az olvasás során először – kedvem lett volna letenni a könyvet. Ezért jár a levonás, alapvetően ezt tartom az Enigma legnagyobb – és talán egyetlen – hibájának.

A mellékszereplők remekül vitték előre a történetet. A múlt eseményei, Lena nagybátyja, Victor, Alex anyja Emma és Lena szüleinek a kiderülő titkai, a jelen évődései nagyon sokat hozzáadtak a sztorihoz. A kedvencem természetesen Zoé volt, a hebrencs, jópofa kis tinilány, akit egyszerűen nem lehet nem szeretni. Borisz is a szívemhez nőtt, bár nála valamiért arra vártam, hogy majd bevadul és főgonosz lesz belőle, de szerencsére ez nem következett be.

Ahogy én elképzeltem: Alex | A fotón: Daren Kagasoff
Ahogy én elképzeltem: Alex | A fotón: Daren Kagasoff

A romantikus szálon és a családi problémák árnyalásán túl a regény jó adag misztikus természetfeletti szállal is bírt. Remek ötletnek tartottam Lena képességét, és egyben sajnáltam is a lányt. Szinte lehetetlen elérni, hogy ne érintkezzünk másokkal akár véletlenül is, de Lenának még nehezebb volt, hiszen ha megfogott egy széket, már akkor is emlékképek törtek rá azokról, akik a széken ültek. Remekül volt felépítve a képesség leírása, a kiterjesztése, a koncentráció fontossága és a határok, amiket Lenának sem szabad átlépnie.

A könyv vége szenzációs lett, ott aztán tényleg nem tudtam letenni! Nehéz spoilerek nélkül beszélni róla, de meg kellett említenem mennyire zseniális volt az egész, és mennyire megrázott, amiket megtudtam a főgonoszról. Csodásan építette fel a szerző a kezetektől a végkifejletig a dramaturgiai ívet. Jár az ováció!

Ahogy én elképzeltem: Zoe | A fotón: Ashley Greene
Ahogy én elképzeltem: Zoe | A fotón: Ashley Greene

Értékelés: 9/10

Tényleg csak a nagyon klisés, szappanos szál miatt jár a levonás, de ettől függetlenül élveztem és szerettem a könyvet. Van ám egy folytatása is, az Ezüsthíd, de azt nem tudom elolvasom-e, mert nagyon thrilleresnek írták le az ismerőseim. Az Enigma viszont egy lezárt sztori, nincs függővég. Szerencsére!

Kinek ajánlom elolvasásra? Young Adult rajongók mindenképpen vessék rá a kezüket, annál is inkább, mert hiába magyar szerző írta, a nemzetközi piacon is tökéletesen megállná a helyét az Enigma.

HELENA SILENCE – ENIGMA – BLOGTURNÉ

enigma-btk

07.23. – Media-Addict.hu
07.26. – Dreamworld
07.29. – Deszy könyvajánlója

BLOGTURNÉ EXTRA – BORÍTÓTERVEK

Természetesen az Enigmához is volt annak idején borítótervező pályázat, ahová számos csodaszép terv érkezett. Az összeset ide kattintva megtekinthetitek, én a hat kedvencemet gyűjtöttem ki alább. Azt megjegyezném, hogy véleményem szerint a legszebb terv került végül a borítóra 🙂

1763 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok
1763 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok

4 Hozzászólások

  1. Ez a könyv valami brutális. Nálam is elérte a 10/9-et de szintén csak a klisés szál miatt. A kedvenc karaktereim Victor, Alex, Zoe és Lena volt. Minden pénzt megért, hogy elolvastam (mindössze egy nap alatt).
    Jelen pillanatban az Ezüsthidat falom, én is rettegtem tőle és kicsit tényleg thrilleres, de egyébként ez is nagyon magával ragadt ez a történet is. Még olvasom, de képes vagyok Lenával együtt remegni, izgulni és zokogni ha arról van szó, annyira bele tudom élni magam a történetébe. Gratulálok az írónőnek amiért megalkotta a(z)- számomra- eddig olvasott legjobb magyar könyvet.

  2. Magyaaaaar az irò??? Ezt nem gondoltam volna.😮 Nekem nagyon tetszett mind a kèt könyv, valahogy azòta is sokszor eszembe jut pedig kb egy ève olvastam.😆😄