Könyvkritika: Benina – Tükör 1. – Rekviem a szivárványodért

Könyvkritika: Benina – Tükör 1. – Rekviem a szivárványodért

3
Oszd meg!

A Könyvfesztiválra jelent meg Benina új sorozatának, a Tükörnek az első része. Kíváncsi voltam a kötetre, mert nagyon megkapó a fülszövege, és egyszerűen bámulatosan szép a rajzolt borító. Maga a könyv érdekes, alapvetően izgi tálalásban lövi el a kliséket. Jól szórakoztam olvasás közben, szerettem a történetet, a szereplőket, de nem lett a kedvencem. Egynek elment, annak viszont nagyon.

benina-tukor

A regény elején Neszta, a hősnő csapdába esik egy tükörben, élet és halál között lebeg. Szerelme, a különleges erőkkel bíró Damien indul a megmentésére. Nincs könnyű dolga, Neszta bármikor meghalhat, Damiennek pedig össze kell raknia a kirakós darabjait, hogy segíthessen, Nesztának pedig erősebbnek és reménnyel telibbnek kell lennie, mint amire talán képes.

A kedvenc karakterem Zorka volt, Neszta autista kishúga. Nagyon jó döntésnek tartom, hogy bemutatott az írónő egy autista karaktert, mert így még közelebb hozta ezt a betegséget az olvasók felé. Számomra teljesen hitelesnek tűnt Zorka, és annyira szimpatikus volt az a mély szeretet, ami a kislányt Damienhez és Nesztához kötötte.

Több rejtély is volt a regényben, akadt nem egy WTF pillanat. Ezeket nagyon szerettem, jó volt többször is meglepődni, sokszor mindenféle előjel nélkül, derült égből villámcsapásként tudtam meg valamit. A meglepetés-faktor tehát működött, méghozzá nem is kicsit!

Szerettem még a könyvben a karaktereket, Damien és Neszta is érdekes volt, még úgy is, ha egy kicsit klisésre sikeredtek. Mindkettejükben megfogott valami, egy-egy tulajdonság, vagy a köztük tomboló szerelem 🙂 Ami még külön piros pont, hogy itt van egy természetfeletti regény, ami végre, Magyarországon játszódik! Szerettem a budapesti helyszíneket, sokkal ízesebbé tette az egészet.

Pár dolgot viszont nem csíptem. Kezdetnek mikor láttam, hogy Neszta vörös hajú és zöld szemű kedvem lett volna letenni a könyvet. Annyira unom már ezt a típust, pláne mert mindig ugyanazt emelik ki bennük…

tukor-neszta

Szintén sajnáltam, hogy Damien E/1-es narrálása a legtöbb esetben nem volt férfias. Sem a gondolkodásmódja, sem a szavak, amiket az írónő a szájába adott. Érződött, hogy egy nő próbál belebújni egy férfi fejébe, de ez most sajnos úgy érzem nem jött össze teljes mértékben.

Ami viszont a legfájóbb volt, a rengeteg Twilight-utalás, például amikor kiderült, Damien azért figyelt fel (a külseje mellett) első blikkre Nesztára, mert csak ő volt az, akire nincs hatással a különleges ereje. És a Twilightos elemek sajnos többször is visszaköszöntek…

Értékelés: 7/10

Érdekes sorozatnyitány volt ez, örültem, hogy elolvastam, még ha nem is lett kedvenc. Jó a történet, sok a WTF fordulat, a szereplők pedig szimpatikusak, a hazai környezet pedig mindenért kárpótolt. Szerintem a folytatásra is le fogok csapni, pláne a cliffhangeres lezárás miatt!

Kinek ajánlom elolvasásra? A Vörös Pöttyös könyvek és Benina rajongóinak mindenképpen.

BENINA – TÜKÖR – BLOGTURNÉ

tukorke

 

569 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
569 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

3 Hozzászólások

 1. Benina Alkonyat fic-íróként kezdte, ha jól rémlik, végig írta a Midnight Sun-t (Ami az Alkonyat Edward szemszögű verziója volt). Ezzel szerzett magának olvasóbázist, és rájuk épít. Érdekes, hogy a Tükörről először már nagyon régen, 4-5 éve olvastam nála (vagy “csak” 3 volt?), jó későn jelent meg. Persze előtte volt a boszorkányos sorozata, aminek szintén olvastam az első könyvét, és végül nem nyert meg. Mivel adok a véleményedre, úgy látom, ez sem lesz olvasós. Hát, kár érte. Úgy tűnik, kinőttem/öregedtem ebből a stílusból. :/

 2. Tisztelt Író Úr!
  Eddig nem akartam nyilvánosan véleményezni az Ön Fogadj el c. alkotását.
  Eztán viszont idézeteket fogok megosztani az üzenőfalamon, mert kíváncsi vagyok, könyves berkekben mozgó, és ott nem mozgó ismerőseim reakcióira.
  UTALÁSOK?
  Nos, az Ön könyvében az ilyesvalamiknek lehetne húzni a strigulákat valóban, bár bevallom, lassan haladok vele, mert ehhez foghatót még eddig életemben nem olvastam-de már most egy iskolai, tantermi nagy régimódi zöld táblát betöltenének ezen strigulák.
  Benina nem barátom, nem vagyok a könyvei rajongója, a Tükör lesz tőle a 2. regény, amit olvasok, az elsőt, amit olvastam, nem szerettem, és neki le is írtam, miért. Azóta is kedves ismerősök vagyunk, és nem dobáljuk egymást sárral.

  Maradok tisztelettel,

  Rozsonits Judit

  P.S.: szeretettel figyelmébe ajánlom a kritika műfajának tisztázását. Az Öné Benina új regényéről itt az oldalon nem az volt., hanem egy vélemény, mint ahogy az enyém meg egy szimpla hozzászólás.