Könyvkritika: Tavi Kata – Ballépések

ballepesekNovember 29-én megjelent Tavi Kata második regénye, a Nyitótánc folytatása, a Ballépések. Nem volt rossz, talán jobban is tetszett, mint az első, de továbbra sem férkőzött olyan közel hozzám, mint például a D.A.C. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy mást keresek egy könyvben. Ennek ellenére a Ballépések értékeit is megláttam, így most erre próbálok koncentrálni.

Összeírtam négy gondolatot a könyvről.

– Lilla továbbra is kedvelhető, szókimondó és érdekes karakter, akinek a humora ugyan néhol kevésbé befogadható, de alapvetően nem nehéz szimpatizálni a karakterével. Kriszről most végre kiderült jó pár újdonság, egyre árnyaltabb a karakter. Sok érdekes helyzet adódott a titokból, ami miatt Krisz nem lehetett együtt Lillával. Kezdetben érdekes volt a helyzet, a végére kicsit uncsi lett, de ez meg a Young Adult sajátja.

[su_quote cite=”Tavi Kata”]Nem igazán divat manapság a srácoknál a hosszú haj, de mondjuk Krisztián kisugárzása alapból olyan, hogy bőven megengedheti magának ezt a loboncot, nem lesz kevésbé pasis. Egyrészt jó magas, másrészt széles a vála, mert egyszer mondta, hogy kissrác korában sokat úszott, és ettől kideltásodik azért az ember felsőteste. Azóta meg kosarazik, úgyhogy további sportolással csak erősített a fizikumán. Néha azt gondolom, hogy van benne egy jó adag hiúság is, mert olyan pólókat hord, amiben mutogatni is tudja ezt a felsőtestet.[/su_quote]

Ahogy én elképzeltem: Krisz | A fotón: Alex Saxton
Ahogy én elképzeltem: Krisz | A fotón: Alex Saxton

[su_note note_color=”#f2f2e8″ radius=”1″]Kíváncsi lettél? 16% kedvezménnyel online megrendelheted –   [su_button url=”http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/tavi-kata-sulijegyzetek-2-ballepesek-6858?ap_id=raczt” target=”blank” background=”#221a23″ size=”1″ icon=”icon: book”]Papírkiadás[/su_button] [/su_note]

– Több szálon fut a regény, a főszereplőpáros, Krisztián és Lilla mellett a mellékszereplők is színre lépnek. Jobban, mint az első kötetben. Persze, itt nem kell bemutatni őket, mindenkit régi ismerősként köszönthetünk, így azért egyszerűbb.  Márkot például nagyon megkedveltem most, különösen a Lillával közös jeleneteiben. Jázmin is meglepett, amikor… no nem spoilerezem el 🙂

Akárcsak az első kötet, a második is olvastatja magát. Jó a szerző stílusa, igaz, sokat hozzáad az E/1 is az élményhez. A humor néhol inkább sok, mint élvezhető, de az én humorom tényleg másként működik.

[su_quote cite=”Tavi Kata”]Toporogtam, nem tudtam, mit tegyek. Krisztián után bámultam, aztán hirtelen elhatározással futásnak eredtem. Beszélnem kellett vele. Nem akartam ugyanazt a hibát elkövetni, mint tanév végén. Ideje volt a trónfosztásnak.
A problémahalogatás királynőjének vesznie kellett”[/su_quote]

– Csupán egyetlen dolgot sajnálok a Ballépésekben, hogy a táncok leírása továbbra sem lett hosszabb, vagy több, mint az első kötetben. Egy táncos kötetben azért elvárnám, hogy kicsit jobban megjelenjenek a táncok, és nem csak elmondás, hanem leírás szintjén is. Talán majd a harmadik kötetben.

Értékelés: 6/10
Lilla továbbra is szerethető, a karakterekben is van spiritusz, nem is lep meg, hogy ilyen sikeres a könyvsorozat. A történet néhol kicsit vontatott, de legalább érint olyan fontos témákat is, mint a pályaválasztás, és nagy meglepetésemre a szexualitás is felütötte a fejét.

Kinek ajánlom elolvasásra? A Szent Johanna gimi olvasói szeretni fogják. Ajánlom továbbá a Young Adult kedvelőinek. Okkal szeretik ennyien a könyvsorozatot, érdemes belevágni.

[su_quote cite=”Tavi Kata”]Annyi táncot szeretnék kipróbálni! De tudom, képtelenség mindet. Néha szeretném bejárni a világot, addig maradni valahol, amíg a helyiek meg nem tanítanak a saját táncaikra. Nem a mozdulatokra gondolok, mert azt itt is megtanulhatom, hanem át akarom élni azt az életérzést, amiért egy-egy tánc egy nemzet tánca lett. Most hülyének nézel, igaz?[/su_quote]

[su_heading]Blogturné Extra: A borítótervező pályázat[/su_heading]

A második kötetre is kiírt a szerző egy borítótervező pályázatot, amire tizenkét pályamű érkezett. A győztes tervet Egyed Regina és Németh Balázs nyújtották be. Összeszedtem pár pályaművet, ezeket átböngészhetitek.

Habár Balázsék terve is szép, az én kedvencem a hatodik kiskép, ahol fent egy balett táncos cipője, lent pedig egy kosaras srác mellkasa látszik. Ezt kicsit jobban kidolgozva talán szívesebben láttam volna a végleges borítón.

[su_heading]Tavi Kata – Ballépések – Blogturné[/su_heading]