Könyvkritika: Veronica Roth – A beavatott

Könyvkritika: Veronica Roth – A beavatott

12
Oszd meg!

Veronica Roth - A beavatottTudjátok miért jó az, ha egy regényből filmet készítenek? Mert így akarva-akaratlanul is felhívják a figyelmemet olyan könyvekre, amik felett akár el is sikkadhatnék. Ciki bevallani, de A beavatott is ilyen. Anno láttam a megjelenésnél, hogy ez érdekes lehet, a borító is nagyon pöpec, de aztán huss, el is felejtkeztem róla, egészen addig, amíg meg nem érkeztek az első hírek és képek a filmverzió kapcsán. Ciki, nem ciki, ez van, azt viszont örömmel mondom el nektek, hogy mennyire megszerette Veronica Roth első megjelent könyvét.

A beavatott is az egyre divatosabb YA vonulatot követi. Ezúttal is a jövőben járunk, egy olyan disztópiában, ahol a társadalom öt csoportra oszlott: Őszintén, Önfeláldozók, Bátrak, Barátságosak és a Műveltek. Minden polgár, aki betölti a tizenhatodik életévét választhat, hogy mely csoportban szeretné leélni az életét, és milyen értékrendszer szerint akar élni a továbbiakban. A hősnőnk, Beatrice Prior aki önfeláldozónak született, nem tudja mit akarjon, és ezen az előzetes eredménye sem segít, hiszen ott kiderül, ő bizony elfajzott, azaz több csoport értékrendjeit is magán viseli, ami csak problémákat szülhet. Beatrice végül a Bátrak csoportja mellett dönt, és megkezdődik a kiképzése, ami számtalan veszélyt, és egy jóképű fiatalembert rejt…

DIVERGENT

Abból a szempontból mindenképp különleges volt ez a regény, hogy nagyon jól kifejtette ezt az öt alapvető emberi tulajdonságot, amik szerint ugye besorolást nyertek ebben a disztópiában az emberek. Oké, valahol bennem is felmerült, hogy miért pont ezt az öt tulajdonságot emelte ki, de aztán rájöttem, adok én annyi szabadságot Veronica Rothnak, hogy elhiggyem neki, ezekkel érdemes foglalkozni igazán. Érdekes volt az a világ, amit megteremtett, és különösen tetszett az, ahogy ha csak egy picikét is, de bemutatta a többi csoportot is. Akaratlanul is elgondolkodtam azon, melyik csoportot választanám, ha meg kellene tennem. Őszinte vagyok, de nem annyira, mint azok. Önfeláldozó semmiképp, attól függetlenül sem, hogy szeretem az embereket. Bátrakhoz ezek után semmiképp se mennék, hülye leszek mozgó vonatból kiugrani. A Barátságos jól hangzik, de a frász akar folyton mosolyogni. A Műveltek beleférnek, de pont őket ábrázoltál a legszemetebb módon. De mégis, ott van egy csomó könyv, szóval azt hiszem ott érezném magam a legjobban. (És ti? Melyik mellett döntenétek, ha kellene? :))

DIVERGENT

Kicsit elkalandoztam, visszatérek tehát a Föld nevű bolygóra, az emberiség Krisztus után mért idejének a 2013-ik évébe. Szóval. Kifejezetten megkedveltem Trist a regény során. Jó volt végre egy nem tökéletes külsejű lányt a középpontba állítani, mert unom már azokat a szépségeket, akik trollnak látják maguk a tükörben, de tíz pasi vesz meg értük legalább. Annyira szépen és érzékletesen lett felépítve a Tris & Négyes vonal, amit öröm volt olvasni. Nagyon szerettem, hogy ilyen sok szereplőt vonultattak fel, és külön örültem annak, hogy nem volt rest az írónő meglépni azokat a lépéseket, amiktől reálisabb lett az egész könyv. Kifejezetten izgalmas lett a vége, és már most alig várom, hogy beszerezzem végre a trilógia többi darabját.

Értékelés: 9/10
Az első könyv inkább a világ bemutatása volt, viszont a forradalom kitörése nekem nagyon hirtelen volt, kevésnek éreztem az átkötést, és ez valahogy rányomta a bélyegét az első rész lezárása is. Ettől függetlenül nekem nagyon tetszett A beavatott, mert izgalmasak a karakterek, kiderült egy csomó WTF momentum is, ráadásul sok apróságról derült ki a végén az, hogy mennyire fontos. Respekt az írónőnek, amiért ilyen ügyesen és színesen meg tudta írni ezt a regényt. A filmverziót pedig epekedve várom, és már most megjegyzem, hogy Teo James és Shailene Woodley tökéletes választások voltak a főszerepekre.

DIVERGENT

409 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

12 Hozzászólások

 1. Tervek között van már egy ideje, hogy elolvassam, mert érdekesnek tűnik a történet. Én szerintem amúgy a Műveltek közé lépnék be, mert talán az illik legjobban hozzám, csak nem lennék szemét :/

 2. Kb. 1 órája fejeztem be a könyvet, és megint ott motoszkál bennem megint, hogy miért most olvastam, miért nem korábban? Tetszett a világ felépítése, elgondolkodtam én is, hogy kiket váüasztanék, de nem tudtam dönteni.

  Végig lekötött a könyv, nem igazán volt olyan, hogy unatkoztam volna. Jó volt a történetvezetés, sokszor megleptek az egyes fordulatok. Viszont volt néhány, amit jóval korábban kitaláltam (ki is Négyes).

  SPOILER: Szerintem Peterrel nem lesz egyszerű, mert nem igaz, hogy olyan kömnyen megadta magát. És Marcusban sem bízom. Calebről nem tudom mit gondoljak. SPOILER VÉGE

  A filmet meg várom is, meg nem is, bár az utóbbi időben a könyvekből készült filmnél nem gondolok arra, hogy mi volt a könyvben. Külön, önálló filmként kezelem, mert úgy nem igazán érhet csalódás.

  • Nem is tudtam, hogy egyszerre olvassuk 🙂 Örülök, hogy neked is tetszett. A spoileres résszel kapcsolatban, Peterrel szerintem is lesznek még balhék, de úgy gondolom Christinával is. Ajj, de olvasnám már a folytatást 🙂

  • Ezt a kiadótól kéne megkérdezni, de Cicerós könyveknél ritkán látok kemény táblás verziót :/

   • Értem. A kiadónak nem akartam írni, mert úgyse válaszolnának szerintem. A Könyvmolyképző se reagált, hogy mikor kapnak a webáruházukba újabb példányokat a Percy Jackson könyvekből.

    • Facebookon szoktam érdeklődni, és nekem eddig mindig válaszoltak. Eddig kétszer írtam a cicerónak, és pár órán belül reagáltak is. E-mailen nem érdemes keresni őket, ott biztos lassabb a reakcióidő.

     • Értem, köszi. Mondjuk nem a “csomagolás” a lényeg, hanem a tartalom, csak jobban szeretem a kemény táblás könyveket, mert a puhafedeles könnyebben sérül, gyűrődik.

 3. Én nem régen kezdtem el a könyvet, nem azért mert film lesz belőle, mert az adaptációk az őrületbe kergetnek, hanem mert sajnos csak most sikerült beszereznem, de nekem nagyon nagy csalódás eddig ez a könyv… pedig szeretem az ilyen történeteket, de ezzel már a kezdetek óta sok problémám van.. Azért még küzdök vele hátha.. 😀

  • Végre vki aki nem isteníti ezt a könyvet… szeretem az ilyen témájú könyveket, de régen olvastam ehhez foghatóan nagy hülyeséget. És állítólag a 2. része még rosszabb…

 4. Sziasztok, en neten keresztul pdf formatumban olvastam el 4 nap alatt a trilogiat!! Filmet lattam kb 2 hete es annyira megfogott hogy utana egybol megis neztem a 2ik reszet is … aztan megneztem mikor lesz a folytatas hat 2 ev mulva fejezik be , ugy gondoltam hogy akkor rakeresek erre a formara es elolvasom annyira ott ragadtam hogy addig nem tudtam letenni amig elnem olvasom es meg nem tudom a veget !! Hat en ugyan ugy valasztanek mint Tris bator lennek, de nem ag akkoriak kozott ha nem az elozo szabaly szerint , de viszont ugyan ugy leugranek es fel egy mozgo vonatra mert vegulis erre is kikepzik oket. .. ez tenyleg csak a batorsagon mulik a tobbit meg megtanulod idovel, … nem akarom leloni a veget de engem csalodottsaggal toltott el , es meg megis sirattam.,.. es azt is hozza tennem hogy konyvben sokkal jobb volt mint filmben eleg sok mindent megvaltoztattak benne mint ami valojaban tortent ! De elismeresem az irononek!