Leiner Laura – Szent Johanna Gimi 6. – Ketten

Leiner Laura – Szent Johanna Gimi 6. – Ketten

6
Oszd meg!

szent johanna gimi 6 kettenTovábbra is az egyik legjobb magyar ifjúsági könyvsorozat a Szent Johanna Gimi, talán csak Sohonyai Edit művei érnek fel arra a szintre, amit Leiner Laura produkált az eddigi kötetek során. Az ötös résszel tetőpontjára ért a széria, izgalmakban és élményekben teli része volt, ahol végre összejöttek a főhősök, méghozzá nem is akárhogy. Éppen ezért volt nehéz dolga a hatos kötetnek, a fő izgalom már tovaszállt, akiknek össze kellett jönniük, már együtt voltak, így alapvető drámai feszültség helyett inkább a helyzet pozitív oldallal foglalkozott az írónő – ilyen boldog és vidám kötete még nem volt a szériának, az biztos. Azonban, ez rányomta a bélyegét a minőségre, és eleve az olvashatóságra is. Átfogó és folytonosságot adó történetelem nélkül nehéz egy jó könyvet alkotni – mi lett volna Harry Potterrel ha nem küzd Voldemort ellen vagy Mia hercegnővel ha nem drámázza végig a köteteket? Reni naplója sem volt éppen ezért túl izgalmas, mindezek ellenére olvastatta magát a könyv. Ami azonban nem tetszett túlzottan, az a darabosság. Sokszor úgy éreztem, egy-egy “jelenet” csak a lapszámok bővítése miatt került be, vagy azért, hogy bemutassa az osztálytársak barátságának az erejét. Illetőleg, a túlzott, már-már Disney méreteket öltő tanítási gondolatok is szúrták a szemem, például a disco vagy a facebook-veszély oldalainál, ahol már-már fájóan egyértelműen szembesültünk Renáta gondolataival, aki szó szerint a képünkbe a tolta azokat a gondolatokat leírva, amik minden normális olvasó fejében megfogalmazódtak volna maguktól is, így pedig még nagyobb értelmet kaptak volna azok a fejezetek. Jó dolog a tanítás, azonban az kiváltképp figyelemreméltóbb, ha az olvasó önmaga jön rá, hogy “ahh, a csudába, de elővigyázatlan vagyok a facebookon“…

A karaktereken azonban továbbra sem csalódtam. Jó volt megismerni Cortezt, aki teljesen más, mint amilyennek eddig láthattuk őt. Egy tökéletes barát képét alkotja, akire mindenki vágyik – jóképű, kedves, udvarias, és még gazdag is. Erre mondják azt, túl szép, hogy igaz legyen. Kíváncsian várom, hogy a további kötetekben lesz-e majd ezügyben változás, hiszen ennyire nem lehet az életben sem tökéletes. Kingát továbbra is imádom, a beszólásai, és eleve az egész karakter megalkotása kíválóra sikeredett, rég találkoztam ilyen jó szereplővel. Leginkább Kinga szöveges részein érezhető Leiner Laura tehetsége, varázslatosan bánik a lány a szavakkal, Kinga komplex jellemét pedig nagyon jól ábrázolta az írónő – pláne ha azt nézzük, hogy a másik végleg, Virág is mennyire reális egy karakter.

Ami a legjobban tetszett a regényben, az Arnold vs. Reni konfliktus. Nagyon elgondolkodtatott engem is a barátságuk megromlása, és Ricsi kommentjei is egyaránt. Így, pár kötet távlatából tényleg úgy tűnik, hogy Arnold birtokolni akarta Renátát, és ezért szakította őt el attól a társaságtól, ahová Reni mindig is vágyott. Arnold felbukkanása, a veszekedés és Reni gondolatai pedig engem is ráébresztettek arra, hogy ideje átgondolnom a saját életemben is milyen baráti kapcsolataim vannak. Azt hiszem, nekem is van egy “Arnoldom”. Úgy tűnik ebben az esetben működött Leiner Laura üzenete, nem írta le egyértelműen, de az olvasó gondolkodik olvasás közben, utána pedig pláne – így kell üzeneteket valóban jól elhelyezni egy regényben!

Értékelés: 7/10
Hőseink most lépnek át a tizenkettedik évfolyamba, a könyvsorozatból pedig már csak két kötet van hátra. Kíváncsian várom a folytatást, őszintén bízom benne, hogy továbbra is megmarad a színvonal. Habár nem ez volt a Szent Johanna legjobb része, a darabosság és a néhol idegesítő nevelési célzat ellenére mégiscsak egy nagyszerű olvasmány. Aki eddig nem olvasta a Szent Johannát feltétlen kezdjen bele, mégiscsak napjaink legjobb magyar regénysorozatáról van szó!

311 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

6 Hozzászólások

 1. Hello, én is olvasom a sorozatot. Nagyon jó,és kedves történet.
  Amúgy Arnoldot miért nem érti meg senki? Tényleg csúnyán viselkedett, de előtte mindig rendes volt Renihez. Akkor most az eddigi barátságuk ellett felejtve?
  Ki volt Reni mellett ,mikor Cortez miatt sírt?
  Szerintem Arnold szerette renit, ha a maga önző módján is.
  Kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik az egész, nem csak Arnold, hanem a többiek szempontjából is. Jó lenne megismerni még több részletet, és minden kérdésre választ kapni. Másrészt 5 sírós, szenvedős kötet után belefért, egy boldog.Az eddigi kritikák, is jobbak voltak erről mellesleg.

 2. Nekem ez a kedvenc kötetem. Pont azt szeretem benne, hogy boldog. Szerintem jó, hogy ez nem volt olyan izgalmas, mint az előző.

 3. hello.
  valaki tudna segíteni abban, h. honnan tudom letölteni a 6. részét.?
  már mindenhol kerestem, de sehol sem találtam.:/
  mindent köszönök előre is.:)

 4. Imádom ezt a kötetet. Ez áll hozzám legközelebb. Egy fontos dolog. Akit érdekell melyik karakter? Melyik SZJG fiú illik hozzá? Melyik kötet áll hozzád az irja be: SZJG ProProfs